Dakar

Dakar 2019: Stephane Peterhansel wint zevende etappe, Sebastien Loeb verliezer van de dag + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 14 januari 2019 21:40 • Print artikel

Stephane Peterhansel heeft zijn tweede etappezege van de Dakar Rally binnen. De Fransman was in zijn Mini de snelste in de etappe met start en finish in San Juan de Marcona. Door de problemen bij anderen heeft de zesvoudig winnaar bij de motoren en zevenvoudig winnaar bij de auto’s de tweede plaats in het algemeen klassement weer overgenomen van landgenoot Sebastien Loeb. De elektronica van de Peugeot liet hem direct in het begin van de etappe in de steek en Loeb verloor kostbare tijd.

Sebastien Loeb


Voor de motoren en de quads werd de etappe met start en finish in San Juan de Marcona na het eerste waypoint geneutraliseerd door de mist, voor de auto’s werd de start met een half uur vertraagd. Sebastian Loeb, die al drie etappes op zijn naam schreef, beet het spits af voor de special over 323 kilometer. De Fransman kampte echter al snel met een elektronisch probleem en moest direct in de achtervolging. Dat deed hij met overtuiging en zijn opgelopen achterstand van 40 minuten werd steeds kleiner, maar toen was zijn leed al geleden. Uiteindelijk was zijn verlies 28 minuten.

De strijd om de dagzege ging tussen Mini-teamgenoten Peterhansel en Nani Roma die elkaar weinig toegaven. Roma was in het begin van de etappe de snelste, maar na 150 kilometer was het verschil 58 seconden in het voordeel van Peterhansel. Die rook bloed door problemen bij klassementsleider Nasser Al-Attiyah en gaf nog extra gas. De Qatarees had tot twee keer toe een lekke band en bleek bij de finish ook nog behoorlijke schade aan zijn Toyota te hebben. Daar is nog wel wat herstelwerk nodig. Al-Attiyah verloor uiteindelijk 12 minuten en heeft nog een voorsprong van ruim 29 minuten op Peterhansel.

Van de Nederlanders was Bernhard ten Brinke opnieuw de snelste, hij moest zich tevreden stellen met een negende plaats na de snelle etappe over de fesh fesh en door de duinen. Bij Rallymaniacs doet de Toyota-coureur zijn verhaal. “We zaten goed voorin, maar hadden daarna wat issues om de weg te vinden. Een paar keer net effe verkeerd gereden en het was lastig. We moeten niet naar het klassement kijken en we zullen de komende dagen niet in de top 3 rijden. In de sporen van anderen is het toch net wat lastiger. Gas erop kan wel, maar als je jezelf te overpusht, ben je niet slim bezig. We proberen het op de plaatsen 4, 5, 6, 7 uit te rijden. Er kan nog veel gebeuren.”

Navigator van Harry Hunt is Wouter Rosegaar en zij besloten vandaag niet meer van start te gaan. Op social media legt de Nederlander uit waarom. “Helaas... einde Dakar 2019 na een crash van een duin tijdens SS6. De proef proberen te herstarten, maar door verergerende rugklachten bij Harry besloten niet verder te gaan. We kijken terug naar mooie resultaten, een goede samenwerking en een super mooie route in Peru in een top auto Peugeot 3008 DKR. Iedereen bedankt voor het support.”

Ook de broertjes Coronel hadden problemen in de zesde etappe van zondag. Zij gingen maandag wel weer van start. Onduidelijk is nog wat er met hun klassement gebeurd. Erik van Loon sloot de zevende etappe af op de negentiende positie op 1 uur en 20 minuten van Peterhansel.

Uitslag zevende etappe Arequipa – San Juan de Marcona:
1	Stephane Peterhansel (Mini) 4.00:01
2 Nani Roma (Mini) + 4:33
3 Carlos Sainz (Mini) + 9:28
4 Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 11:58
5 Cyril Despres (Mini) + 12:50
6 Giniel de Villiers (Toyota) + 16:31
7 Jakub Przygonski (Mini) + 20:50
8 Wei Han (Buggy) + 25:16
9 Bernhard ten Brinke (Toyota) + 25:45
11 Sebastien Loeb (Peugeot) +28:27
19 Erik van Loon (Toyota) + 1.10:59


Algemeen klassement na de zevende etappe:
1	Nasser Al-Attiyah 25.13:30
2 Stephane Peterhansel (Mini) + 29:16
3 Nani Roma (Mini) + 37:59
4 Sebastien Loeb (Peugeot) + 54:12
5 Cyril Despres (Mini) + 1.20:01
6 Jakub Przygonski (Mini) + 2.12:02

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS