Dakar

Dakar 2019: Sebastien Loeb stijgt door derde dagzege in klassement, Al-Attiyah vindt dat hij blunderde + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 13 januari 2019 23:23

Sebastien Loeb heeft in de zesde etappe van de Dakar Rally zijn derde etappezege binnengesleept. De Franse Peugeot-coureur rijgt de dagzeges aaneen en klom door zijn tweede opeenvolgende zege naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Zijn achterstand op de zeer solide rijdende Nasser Al-Attiyah bedraagt echter nog wel ruim 37 minuten in het algemeen klassement. Bernhard ten Brinke leek lange tijd mee te doen om de dagoverwinning, maar de Toyota-coureur viel uiteindelijk nog ver terug.

Bernhard ten Brinke


De zesde etappe, de eerste na de rustdag, ging van Arequipa naar San Juan de Marcona en het was een loodzware etappe. Het was bovendien een rit waarin de eerder uitgevallen deelnemers weer mochten instromen. In totaal kregen de auto’s ruim 800 kilometer voor de kiezen waarvan een special over 336 km. Het waren zware, zachte duinen dit keer en dat zorgde ervoor dat veel coureurs inschattingsfouten maakte.

Zo belandden tijdens de etappe diverse coureurs op hun zijkant of dak. Navigator Wouter Rosegaar van coureur Harry Hunt was een van de voorbeelden. Erik van Loon reed zich ook vast op een duinpan en daarbij raakte een jack krom. Deze is afgeslepen waarna de route hervat kon worden. De broertjes Tim en Tom Coronel kenden ook heftige problemen en moest wachten op hulp van de assistentie om weer verder te kunnen, maar dat lukte eindelijke wel. Hun achterstand is wel enorm.

In de strijd voorin reden zowel Loeb als Al-Attiyah in de slotfase verkeerd, maar toch ging de strijd om de dagzege tussen deze tweede coureurs. Bernhard ten Brinke zat er de hele etappe kort op, maar verloor in het slot toch nog bijna een half uur. Naar eigen zeggen reed de Toyota-coureur tot twee maal toe verkeerd en dat kostte hem veel tijd. Stephane Peterhansel leek door de fouten van Loeb en Al-Attiyah tijd goed te kunnen maken, maar de Fransman kampte met een probleem aan het bandenaflaatsysteem. Mini-teamgenoot Jakub Przygonski had het ook zwaar zondag. De Pool gaf meer dan 1,5 uur toe door versnellingsbakproblemen.

Loeb bleef nuchter onder zijn fout. “We zagen dat Nasser dezelfde fout maakte”, zegt de Peugeot-coureur bij RTL. “Daar verloren we beide twee minuten. We reden rond op zoek naar het waypoint, maar we waren zeker niet de enige. Gelukkig raakten we niet vast en zagen we het gat waarin het vorig jaar misging. Ik ben blij met de resultaten tot nu toe. Het is nog niet voorbij en we hebben nog een aantal racedagen te gaan.”

Voor dezelfde camera was Nasser Al-Attiyah teleurgesteld. “Het ging buitengewoon goed vandaag, maar in de laatste 15 kilometer maakten we een blunder en het kostte tijd op terug op de route te komen. Maar ik ben toch blij met onze positie. Sebastien maakte de strijd zwaar en hard. Het verschil is nog niet zo comfortabel, maar het is mooi dat we deze zware etappe achter de rug hebben.”

Uitslag zesde etappe Arequipa – San Juan de Marcona:
1	Sebastien Loeb (Peugeot) 3.39:21
2 Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 02:17
3 Carlos Sainz (Mini) + 06:56
4 Cyril Despres (Mini) + 13:05
5 Nani Roma (Mini) + 13:08
6 Stephane Peterhansel (Mini) + 18:49
7 Martin Prokop (Ford) + 19:22
8 Giniel de Villiers (Toyota) + 23:29
9 Bernhard ten Brinke (Toyota) + 27:29


Algemeen klassement na de zesde etappe:
1	Nasser Al-Attiyah 21.01:31
2 Sebastien Loeb (Peugeot) + 37:43
3 Stephane Peterhansel (Mini) + 41:14
4 Nani Roma (Mini) + 45:24
5 Cyril Despres (Mini) + 1.23:35
6 Jakub Przygonski (Mini) + 2.03:10

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS