Karting • Chrono

Twee snelle meiden Senna Rodijk en Esmee Kosterman staan hun mannetje in NK karten: topprestaties in Eindhoven

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 september 2019 17:00 • Print artikel

EINDHOVEN – Allebei komen ze uit voor Kuijer Racing en allebei zijn ze een snelle dame in een snelle mannenwereld: Senna Rodijk uit Den Bosch en Esmee Kosterman uit Cothen hadden een topweekeinde tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Beide snelle kartsters deden zondag in Eindhoven vooraan mee in de kopgroep van de sterkbezette Rotax Max Juniorenklasse. Senna werd in de prefinale en finale respectievelijk achtste en vijfde, Esmee werd respectievelijk eerste en vierde. Allebei konden ze naar het podium om een grote beker op te halen.

Girlpower Senna Rodijk en Esmee Kosterman in de top van NL kartsport

Vooraan meedoen als meisje in een mannensport is niet makkelijk. Dat het Senna (15) en Esmee (14) zondag op circuit De Landsard toch lukte, zorgde voor een grote grijns op het gezicht van beiden. “Het is best wel pittig, als twee meisjes tussen al die jongens”, bevestigde Esmee. Senna: “Jongens kunnen er niet tegen als je ze als meisje verslaat.”

Esmee had er zondag zoals altijd lak aan. Gedecideerd denderde ze in de prefinale naar de winst. “Ik kon het niet geloven”, zei ze nog steeds enigszins verbaasd. “Het was voor het eerst bij de Junioren dat ik een race heb gewonnen.” Maar ho, het was heus niet haar eerste zege. Twee jaar geleden presteerde ze het in het NK om in de Micromax-klasse alle drie de races van de dag te winnen. “Ja, dat was wel bijzonder.”

Qua talent zit het dus wel goed. Dat geldt voor zowel Esmee als Senna. De prestaties van afgelopen weekeinde bewezen dat eens te meer. Wat hun prestaties des te knapper maakte is dat ze beiden niet het budget hebben om elke week te trainen en meerdere kampioenschappen te rijden. Dat zij er desondanks in slaagden om in de misschien wel sterkst bezette klasse van het NK vooraan mee te strijden, was dan ook een prestatie van jewelste.

Girlpower Senna Rodijk en Esmee Kosterman

Tegelijkertijd bewezen zij daarmee dat de andere rijders hen niet moeten onderschatten. Senna en Esmee doen binnen hun mogelijkheden er alles aan om zo goed mogelijk te zijn. “Ik ga vier keer in de week naar de sportschool, ik tennis en ik zit op een LOOT-school om aan topsport te kunnen doen”, zegt Senna.

Als meisje rijden ze overigens wel iets anders dan jongens, denken de twee. Esmee: “Dat zit hem vooral in de agressiviteit. Jongens rijden agressiever dan meisjes.” Senna: “Ik vind dat wij als meisjes rustiger rijden.” Dat wil niet zeggen dat ze zich aan de kant laten duwen. Esmee: “Je moet gewoon van je afbijten.”

Tijdens de raceweekeindes genieten de twee van het teamwork in de tent in de paddock. Esmee: “Bij dit team staan ze altijd voor je klaar.” Senna: “Als je tijdens een raceweekend je chassis krom rijdt, rijdt iemand van het team, als het moet, dezelfde dag gewoon terug naar de loods om een nieuw chassis op te halen.”

Nu het NK erop zit voor dit jaar, betekent dat voor Senna ook het einde van het seizoen. Esmee hoopt later dit jaar nog een race te rijden. “Als school het toelaat en het financieel kan. Maar als het aan mij ligt, rijden we”, klonk het fanatiek. Zowel Esmee als Senna zoeken nog budget zodat ze in de toekomst nog beter geprepareerd aan de start kunnen staan.

Esmee Kosterman en Senna Rodijk bedanken Kees Kuijer van Kuijer Racing, Mike Bartels, Peter en Patrica Kosterman, Suus Rodijk en alle sponsoren!

Sponsoren van Esmee Kosterman:
- Volt4U
- B.O.S. Nederland
- Letstelschadebureau Kloppenburg
- Cafetaria Het Oude Raedthuys
- Partyverhuur.nu
- Kaashuis Dorestad

Facebook Esmee Kosterman

Sponsoren van Senna Rodijk:

Sponsoren van Senna Rodijk


Website Senna Rodijk

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS