Karting • Chrono

Twee bekers voor 9-jarig karttalent Tommie van der Struijs bij Nederlands Kampioenschap karting

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 september 2018 16:42

Tommie van der Struijs heeft op de kartbaan van Raceway Venray twee bekers in de wacht gesleept bij het NK tweetakt van Chrono Karting. Het 9-jarige racetalent uit Nuenen noteerde zondag in de Mini Junior-klasse een derde en twee tweede plaatsen. Dat bracht hem de tweede plaats op in het dagklassement en bovendien was hij de beste rookie. Dat leverde hem nog een grote beker op.

Tommie van der Struijs

Tommie werd al eens Zuid-Hollands kampioen in Strijen en was vorig jaar tweede bij het Open NK. Voor de race in Venray had hij al een dag op het vernieuwde circuit getraind. “Het is een vette baan”, zegt de jonge coureur over de kartbaan die op het middenterrein van de oval is aangelegd. “Het is een lang circuit en je bereikt een hoge snelheden.”

In de kartsport levert Albert Siegers de motoren voor het team van de jonge Nuenenaar en wordt hij gecoacht door Mike de Bruin. Beiden hadden in Venray invloed op zijn prestaties. “Ik had de derde tijd in de kwalificatie. Soms reed ik een verkeerde lijn en ik had ook iets te weinig grip. Daar heb ik wel van geleerd. Mike en papa vertellen dan wat er beter kan.”

Tijdens de eerste race op zondag ging het al een stuk beter voor de coureur die dit jaar ook in de Micromax-klasse rijdt. “Ik startte als derde, maar de motor liep slecht. De nummers een en twee liepen iets bij me weg, maar gelukkig kon ik wel uitlopen op de nummer vier en ben ik derde gebleven. Voor de tweede race hebben we er met Albert Siegers een nieuwe motor op gemonteerd en ging het al beter.”

“Ik had een spannend gevecht met de nummer twee en we haalden elkaar een aantal keer in”, kijkt Tommie terug op zijn mooie strijd. “Het was stuivertje wisselen voor de tweede plaats en ik bleef hem voor. Vechten om een plek is het mooiste dat er is. De ronde voordat ik iemand ga inhalen, kijk ik waar diegene langzamer is en een ronde later zat ik hem dan op dat punt ernaast.”

Tommie van der Struijs

“In de derde race was de motor nog iets beter en kon ik de nummer één goed volgen. Helaas kon ik hem niet voorbij en ben ik tweede geworden.” De grootste beker voor beste rookie ging wel mee naar Nuenen. “Die ga ik wel mee naar school nemen. Zo’n grote beker is wel vet. ‘Wow, heb je weer een beker?’, zeggen ze dan op school.”

Zijn vrienden op school doen aan andere sporten, maar Tommie kiest voorlopig voor het racen. In de kartsport heeft hij maar één doel. “Het mooie aan racen is dat het lekker hard gaat. Je moet goed opletten op de lijnen, waar je instuurt en wanneer je gas geeft. Ik wil ooit een keer een titel winnen. Wellicht kan ik volgend jaar Nederlands kampioen worden.”

Tommie wil de volgende bedrijven en mensen bedanken: Kartservice Brabant, VAG Techniek, Albert Siegers voor de motoren en Mike de Bruin voor de rijdersbegeleiding en coaching.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS