Karting • Chrono

Toon de Winter toont zijn potentie met podium in de regen in Kerpen: "Veel vertrouwen in de kart"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 januari 2019 18:05 • Print artikel

KERPEN - Afkomstig uit een motorracegezin koos Toon de Winter tot opluchting van zijn vader voor een carričre op vier wielen. De afgelopen jaren ontpopte de negentienjarige karter uit Nisse (Zeeland) zich tot een topper in de KZ2, de koningsklasse van het Nederlands kampioenschap. Tijdens de eerste ronde van de Winter Cup van organisator Chrono toonde hij zich direct snel. Hij werd derde in de prefinale en tweede in de finale. Een hoopgevend resultaat met het oog op het nieuwe seizoen.

Toon de Winter in moeilijke omstandigheden naar podium

De omstandigheden waren bar en boos in Kerpen. Het hele weekeinde regende het, dus ook tijdens de races op zondag. Maar, zoals de spreuk luidt, komende de beste rijders bovendrijven in de regen. Daar zit een grote kern van waarheid in, want in de regen worden de verschillen in materiaal genivelleerd en komt het op de rijderskwaliteiten aan. “Ik vind het ook hartstikke leuk om in de regen te rijden”, zei hij triomfantelijk.

Dat Toon snel zou zijn, werd al aan het begin van het weekeinde duidelijk. “We hadden de afstelling al snel goed voor elkaar. Dat gaf me zoveel vertrouwen in de kart dat ik in de prefinale meteen goed ging. Ik was zes tienden van een seconde sneller dan de rijder die de tweede tijd van de race reed.”

Daarna was hij ook in de finale snel. Zodoende kan hij over een kleine maand met een goed gevoel afreizen naar Berghem. Daar wordt op 9 en 10 februari de tweede en laatste ronde van de Winter Cup gehouden. Maar misschien nog wel belangrijker: tijdens zijn eerste race van het nieuwe jaar kreeg Toon al de bevestiging dat hij de juiste keuze had gemaakt door terug te keren naar Paauwer Kart Racing.

De snelle Zeeuw had eerder al een aantal jaren geracet voor de equipe van Jaco Paauwe uit Kapelle. “Nu ben ik blij terug te zijn”, was zijn logische reactie. Het was nota bene diezelfde Jaco Paauwe die er lang geleden voor had gezorgd dat Toon ging karten. “Mijn pa had eens contact met Jaco en die vroeg mijn vader of het voor mij niet leuk zou zijn karten eens te proberen. Ik was toen negen jaar. Sindsdien is het uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby.”

Op zich was het niet eens zo vreemd dat Toon een gemotoriseerde sport ging doen. Zijn vader Henk de Winter was zelf immers motorcoureur geweest. Van 1986 tot en met 1990 kwam hij uit in het Nederlands kampioenschap. Senior werd in 1989 zelfs kampioen in de 250cc-klasse. Toch is die blij dat Toon niet in zijn voetsporen is getreden. “Ik heb twintig keer iets gebroken. Het is veel beter dat hij kart”, aldus senior.

Toon de Winter naar podium

Toon heeft inmiddels al een half leven in de kartsport achter de rug. In het begin reed hij twee jaar bij de Mini’s waar hij diverse NK-races won om vervolgens over te stappen naar de toenmalige KF3-klasse. Hij werd daarin zelfs Nederlands kampioen in 2013. Inmiddels is Toon aan zijn vijfde jaar in een schakelkart begonnen. “Nu moet er een titel in de KZ2 bijkomen. Ik heb veel zelfvertrouwen. Ik heb het gevoel dat ik de gevestigde toppers goed tegenstand kan bieden.”

Dat wil hij gaan doen in het NK van Chrono, en verder tijdens de EK-race in Genk en een DKM-wedstrijd. “Die laatste twee zijn vooral voor de ervaring. Ik richt me echt op het Nederlands kampioenschap. Er is een mooi en sterk deelnemersveld. Ik heb er veel zin in! Ik wil ook mijn vader en mijn monteur bedanken voor hun steun.”

Toon de Winter wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Dewi Rent.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS