Karting • Chrono

Theo Visser pakt eerste podiumplaats in RK1-klasse tijdens NK karten! "Het geeft wel een kick, knokken voor je plek"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 juli 2019 17:00

VENRAY – Dat hij snel is, bewees Theo Visser al meerdere malen in het Nederlands kampioenschap viertakt en wat is er nu beter om dat dan te bewijzen met een podiumplaats? De twaalfjarige rijder uit de Jordaan in Amsterdam werd zondag in Venray heel knap derde. Het was zijn eerste podiumplaats in de Parolin RK1-klasse. Reden voor een feestje dus.

Theo Visser met trotse vader Cor en moeder Laura, die zelf ook autoracen

“De eerste keer dat ik een podiumplaats pak in de RK1, zo mooi. Ja, ik ben heel blij”, zei een uitgelaten Theo na afloop van de prijsuitreiking op Raceway Venray. Dat hij snel is, had hij dit seizoen nog niet altijd kunnen laten zien. Tijdens de eerste ronde van het NK in Lelystad was hij er niet bij en tijdens de tweede ronde in Berghem werd hij tijdens een race aangetikt en bleek het niet zijn weekend. Zondag viel alles op zijn plek, en zie: P3!

“Het podium zat eraan te komen. In Berghem reed ik al op de derde plaats, tot ik werd aangetikt. Ik wist dat ik het in me had. Dat het me vandaag zo goed lukte, kwam omdat we een heel goede motor hadden. Ook verbeterde ik elke race mijn racelijnen. Zo won ik stukje voor stukje aan snelheid. Wel is ‘Venray’ een moeilijke baan. Een RK1-kart valt op deze baan soms bijna dood, zoals in de hairpin. Het is ook heel veel sturen, meer dan anders. Dat maakt het best pittig.”

Dat hij afgelopen weekeinde snel zou zijn, werd in de vrije training meteen duidelijk. “Ik zat niet ver van de eerste tijd af in de trainingen.” Een knappe prestatie op zich, want met de RK1-kart had de talentvolle rijder van Project One Racing nog nooit in Venray gereden. “Toch hadden we de afstelling meteen best goed voor elkaar. Dat is een kwestie van intuïtie, denk ik, dat ik goed weet aan te geven hoe de afstelling van de kart moet worden veranderd. En ik heb een heel goede monteur.”

Hoewel zijn podiumplaats op zich al mooi genoeg was, was het mooiste misschien wel dat het hielp zijn zelfvertrouwen op de baan te vergroten. “Ik weet nu dat ik het in me heb. Dat ik vooraan kan meedoen. Dat neem ik mee naar de volgende race. Ik zou graag naar boven toe willen werken in het NK. Makkelijk wordt dat niet, want ik heb goede tegenstanders.”

Dat bleek dan ook tijdens race één. Daarin startte Theo - wiens vader overigens ook coureur is in de MG Triumph Competition en zijn moeder die ook geracet heeft- van de zesde plaats. “Kevin (Lantinga, red.) en ik waren heel erg aan elkaar gewaagd. Gelukkig ben ik net voor hem gebleven en zo derde geworden in de eerste race.” Ook in de tweede race knokte Theo veel met Kevin. Deze keer was hij de Amsterdammer te snel af en moest hij genoegen nemen met de vierde plaats.

Theo Visser

Nu kwam het aan op de derde race. Daarin moest Theo zijn podiumplaats zien veilig te stellen. Hij wist dat het lastig zou worden met Kevin Lantinga die nagenoeg even snel was als hij. “Ik ben van vier naar drie gereden en bleef Kevin voor. Het geeft wel een kick, knokken voor je plek. Ik had het van tevoren al een beetje verwacht. Kevin en ik reden ongeveer dezelfde tijden in de trainingen.”

Met nog twee ronden in het NK te gaan, zou het natuurlijk mooi zijn als Theo dan dezelfde snelheid kan laten zien. “Ik hoop het wel. Ik wil natuurlijk nog vaker op het podium staan dit jaar. Daar doe ik het voor!”

Theo Visser wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Project One Racing en zijn vader.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS