Karting • Chrono

Snelle Max Stemerdink toont potentie tijdens gevecht om podiumposities in NK: "Beter racen op gevoel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 juni 2018 16:10 • Print artikel

KERPEN - Dit seizoen gedebuteerd in de zeer competitieve Rotax Max Junioren-klasse liet Max Stemerdink zondag in Kerpen zien dat hij zich snel heeft aangepast aan het hogere niveau. De veertienjarige karter uit de De Steeg werd vijfde tijdens de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Dat belooft nog een mooie tweede helft van het seizoen.

trainer Raimo van den Boom, Max Stemerdink en pa Stemerdink

“Ik heb dit seizoen veel bijgeleerd”, constateerde een tevreden Max, die vorig jaar in de Minimax-klasse uitkwam. “Sinds ik bij de Junioren rijd, ben ik veel netter gaan rijden. Ik weet nu dat je soms even moet wachten en niet altijd meteen op je gas moet gaan, anders breekt de kart achter uit. Ik kan nu beter racen op gevoel.”

Dat bleek dat ook uit zijn resultaat, want P5 is erg knap in de competitieve Junioren-klasse. Zeker gezien waar Max vandaan moest komen, afgelopen weekeinde. In de prefinale kreeg hij een duw van een andere rijder waardoor hij terugviel naar de vijftiende plaats. Dat hij er in slaagde zich terug te knokken naar de zevende plaats, zei iets over zijn mentaliteit en zijn snelheid. En omdat iemand die voor hem was gefinisht een tijdstraf kreeg, werd hij uiteindelijk nog als zesde geklasseerd.

Een mooie uitgangspositie voor de finale die Max ‘best goed’ vond gaan. “Ik had een goede start, kon mijn plek behouden in de eerste bocht. Na een paar rondes werd ik door een paar jongens ingehaald en viel ik terug naar de achtste plaats, maar een paar ronden later had ik ze allebei teruggepakt en lag ik weer zesde.” Daarna rukte hij op naar de vierde plaats, waar hij vocht om een podiumplaats. De rijder van JJ Racing moest jammer genoeg één plekje afstaan en finishte zo knap als vijfde. “In de laatste ronden heb ik nog verdedigd en heb zo de vijfde plaats kunnen vasthouden. Ik ben dan ook heel blij met P5.”

Max Stemerdink

Dat Max zo snel was, had hem niet echt verbaasd. “Op vrijdag en zaterdag ging het al heel goed. Ik reed goede tijden. We vonden snel de goede afstelling. Ik vind dit ook een leuke baan om te rijden. Er zitten veel bochten in en de baan heeft een lang recht stuk. En ik vind de chicane hier leuk.”

Zijn trainer Raimo van den Boom had het rijden van zijn pupil goedkeurend aangezien. “Ik ben nu bijna een jaar met Max bezig om hem te leren met meer gevoel te rijden”, zei hij. “Waar ligt de tractie, waar ligt het punt dat hij weer op het gas moet gaan? Dat lukt hem steeds beter en dat begint zijn vruchten af te werpen, zoals je vandaag kon zien. Nu gaan we proberen hem tactisch nog sterker te laten rijden, want in het NK krijg je geen cadeautjes. Ik ga elk weekend met hem rijden; we doen er alles aan.”

De volgende race van Max is de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap die op de kartbaan van Spa-Francorchamps wordt gereden. Zowel Max als zijn trainer kijkt met veel verwachting vooruit naar die race. “Ik vind het een heel mooie baan. Ik denk dat ik daar wel snel kan gaan”, zei Max. “Ik hoop op een plaats in de top vijf.” Raimo wilde nog iets verder gaan: “Ik ben ervan overtuigd dat hij daar voor een podiumplaats moet kunnen gaan!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS