Karting • Chrono

Snelle broers Mika en Ralph van de Pavert bewijzen dat aanpak Kart Academy vruchten afwerpt

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 mei 2018 00:07 • Print artikel

BERGHEM – Ze racen nog maar amper twee jaar, Mika (8) en Ralph (11) van de Pavert uit Veenendaal, en ze zijn nu al succesvol. De twee kartende broertjes werden afgelopen weekeinde tijdens de tweede ronde van het NK viertakt van Chrono Karting respectievelijk tweede en vijfde in het daguitslag van de Parolin Rocky-klasse. Die fraaie resultaten bewijzen dat de aanpak van de Kart Academy uit Lelystad werkt.

Broertjes Mika en Ralph van de Pavert Kart Academy

“Ik ben heel blij”, zei Mika na afloop van de races op het circuit van Berghem. “Ik had het niet verwacht. Ik was best verbaasd toen ik tijdens de eerste manche als derde over de finish kwam.” Daarna wordt het alleen nog maar beter voor de jongeling uit Gelderland. In de tweede race wordt hij tweede, en de derde race wint hij zelfs. “Dat voelde heel goed.”

Ook zijn oudere broer Ralph heeft een prima weekeinde achter de rug. Hij snelt in de achtereenvolgende manches naar de vierde, vierde en achtste plaats. “Ik had zeker weten gehoopt dat ik in de top vijf zou eindigen”, zegt hij. “Ik ben er heel blij mee dat dat ook is gelukt!”

Gezien de resultaten van de broertjes Van de Pavert is het amper voor te stellen dat ze nog geen twee jaar racen. Het begon allemaal op de nieuwe indoorbaan The Maxx Veenendaal. Ralph: “We hadden daarvoor al een paar keer in Uden gekart. Later zijn we op de nieuwe baan in Veenendaal gaan rijden, want dat was natuurlijk een stuk dichterbij. Daar vond een man die ons lesgaf dat we goed reden. Hij zei dat we er iets mee moesten doen.”

Ralph en Mika, beiden gek op snelheid, meldden zich in 2017 bij Kart Centrum Lelystad (KCL) om lessen te volgen op een buitenbaan. Daar leerden ze van Indy Dontje de beginselen van het karten. Hoe rijd je de ideale lijn, waar liggen de rempunten, hoe moet je een bocht aansnijden? Na dat eerste jaar, waarin de broertjes in Lelystad deelnamen aan de wintercompetitie en de zomeravondcompetitie, sloten ze zich begin dit jaar aan bij de Kart Academy om aan het Nederlands kampioenschap viertakt mee te doen.

De Kart Academy is voortgekomen uit de kartlessen op KCL. Het betreft een nieuw team voor beginnende karters dat dit jaar voor het eerst meedoet aan het NK. Ricardo Romkema en Indy Dontje leiden het team. Het is erop gericht zowel kinderen als hun ouders bij te brengen wat er bij het rijden van wedstrijden komt kijken. “Hoe zit het met het onderhoud en het afstellen van een kart?”, zegt Ricardo. “We helpen de kinderen en de ouders verder in de sport. Dat we viertakt rijden is een bewuste keuze geweest. Dat is goedkoper en onderhoudsvriendelijker dan racen in een tweetaktkart.”

De crew van Kart Academy

Het concept bleek onmiddellijk een succes. In dit eerste seizoen komen maar liefst zeventien rijders uit voor de Kart Academy. Om alles in goede banen te leiden, is Sjoerd Romkema verantwoordelijk voor de chassis’ van de rijders. Verder is Christiaan van Velzen verantwoordelijk voor de techniek, Piet van Velzen voor de motoren en Wim van Velzen voor de logistiek en de catering. “En ik begeleid de kinderen en doe alle andere zaken eromheen”, aldus Ricardo. Wat opvallend is, is dat de Kart Academy geen monteurs heeft. “Dat is ook een bewuste keuze. De ouders sleutelen. Zo leren ook zij wat er allemaal bij karten komt kijken en hoe het technische gedeelte in elkaar steekt.”

Omdat de Kart Academy rijders in wedstrijden vanaf hun eerste meters begeleidt, is het team eerst en vooral een doorstroomteam. De ambitie is dan ook zoveel mogelijk talentvolle rijders af te leveren. Dat zal bij de broertjes Van de Pavert ook gebeuren als ze zo doorgaan. Maar vooralsnog willen ze niet te veel op de zaken vooruitlopen. “We bekijken het race voor race”, zegt Ralph. “Bij de Kart Academy krijgen we veel tips, leren we heel veel. We gaan nog elk rondje sneller, we worden steeds beter!”

Neem eens een kijkje op de facebookpagina van Kart Academy: www.facebook.com/Kartacademynl/

Altijd al eens in een schakelkart willen rijden? Geef je dan snel op voor de Rookie4Shift-testdagen!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS