Karting • Chrono

Slim racen bezorgt talentvolle Stijn van der Meer overwinning in NK karting in Venray

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 september 2018 01:25 • Print artikel

HAARLEM – Snelheid, slim rijden en meewerken aan de afstelling van zijn kart. Voor Stijn van der Meer leidde het zondag tot de dagzege bij het NK viertakt van Chrono Karting in de Parolin Rocky-klasse. Door een vierde, tweede en eerste plaats was de dagoverwinning voor de jonge racer uit Noord-Holland een feit. Van der Meer werd dit weekend in het Limburgse Venray voor het eerst begeleid door Michael den Herder die de jonge karter zelf liet nadenken over de afstelling van de kart.

Stijn van der Meer

De kartbaan van Raceway Venray is aangelegd op het middenterrein van de oval en dat zorgt voor een spectaculaire baan. “Het is een super leuke kartbaan”, zegt Stijn met de fraaie beker op zijn schoot. “Er zijn veel chicanes, een technisch stuk in het begin en een gave schuine bocht achter op het circuit. De snelheid is hoog en het is een grote brede baan. Daardoor kun je makkelijk en veel inhalen. Het is mooi dat een deel van de kartbaan het binnen een oval ligt.”

Van der Meer draait vanaf de tweede NK-wedstrijd van dit jaar bovenin mee. In Venray werd Michael den Herder, opgeleid door Piet van Velzen, aangesteld om de kart te prepareren. “Michael praat heel veel met Stijn en vraagt wat hij voelt in de kart", zegt vader Ben. "Samen weten ze dan of er iets aangepast moet worden. Stijn leert er enorm veel van en dat is goed voor latere klassen. Michael leidt hem als het ware op tot allround karter.”

Vanaf de training op vrijdag liep het goed voor Stijn. “Ik had veel grip door de nieuwe banden, maar ook door de afstelling samen met Michael. In de trainingen kijk je waar je limiet ligt, waar je gas moet geven en welke lijnen je moet rijden. In de kwalificatie eindigde ik als vierde en tijdens de eerste race klom ik al op naar de eerste plaats. Ik lag twee rondjes op kop, maar kreeg toen een beuk en viel terug naar de zesde plaats. Dat was niet helemaal eerlijk, al pakte ik nog wel twee plekken terug om als vierde te eindigen.”

Stijn van der Meer

In de tweede race kwam het slimme rijden van Stijn goed tot uiting. “Ook in de tweede race wist ik vanaf P4 naar de eerste plaats te rijden. Helaas kwam mij daarna iemand voorbij en heb ik er voor gekozen om samen te werken met Theo Visser. We hebben elkaar naar voren gestuwd. Ik ging nog wel voor de winst, maar zag in de laatste ronde dat ik hem niet meer kon passeren. Met het dagklassement in mijn achterhoofd wilde ik geen alles of niets poging doen. Ik wilde die dagzege halen.”

In de derde en laatste race van de dag knokte Stijn opnieuw in de kopgroep om het op te nemen tegen de grotere teams. “Ik ging van P2 naar P1 en heb de hele race eerste gelegen. De laatste ronden waren wel spannend, maar tijdens het laatste rondje wist ik het zeker dat ik zou gaan winnen. Ik ben er heel blij mee en we kunnen een feestje gaan vieren.”

Stijn van der Meer wordt in zijn race-activiteiten gesteund door Spanjetotaal.nl, Vanderstorm.nl, Timmers.nl, Yvonne van Gennip Talentfonds, Stannet.nl en Ferguson Tandarts.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS