Karting • Chrono

Roderick Pikker als een duvel uit een doosje ronden lang aan de leiding: "Ik wilde in de top vijf eindigen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 mei 2018 01:39 • Print artikel

BERGHEM – Als Roderick Pikker afgelopen zondag één ding duidelijk maakte, is dat hij absoluut de snelheid heeft om te strijden om de podiumposities. De twaalfjarige Hagenaar uit het succesvolle team van Taormina Racing, werd zondag vijfde in de sterk bezette Rotax Max Junioren-klasse tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Overigens had de snelle Pikker meer verdiend, want als hij niet was gehinderd door een rijder die hij had gedubbeld, dan had hij die podiumplaats ook gepakt.

Roderick Pikker als een duvel uit een doosje ronden lang aan de leiding

Roderick wist niet goed wat hij ervan moest denken, na afloop van de enerverende finale op het circuit van Berghem. Hij had zojuist één van de spannendste races uit zijn carrière gereden, en na allerlei pech eerder dit jaar en vorig seizoen was zijn vijfde plaats een fraaie opsteker. Maar toch, maar toch. Hij had tijdens de race rondenlang aan kop gereden en was als derde over de finish gekomen. Nu was hij officieel als vijfde geklasseerd omdat hij drie seconden tijdstraf had gekregen vanwege een ingeklikte bumper.

Dat betekent dat hij iemand die voor hem reed, had geraakt en daar staat per definitie een tijdstraf op. Maar wat wilde het geval? Tijdens de race ging Roderick zo goed dat hij op een gegeven moment in het verkeer kwam met rijders die een ronde achterstand hadden. Gedubbelde rijders horen met blauwe vlaggen het signaal te krijgen dat ze op een ronde worden gezet en daarom aan de kant moeten gaan. Dat gebeurde echter niet. De gedubbelde rijders hadden dus niets in de gaten en bleven op de racelijn rijden.

“Een jongen reed naar buiten, maar schoot ineens weer terug. Ik kon hem niet meer ontwijken en raakte hem dus”, blikte Roderick terug. “Toen klikte mijn bumper in. Als je als derde over de finish komt, is het jammer dat je dan twee plaatsen wordt teruggezet vanwege een tijdstraf.”

In ieder geval had de talentvolle coureur van topteam Taormina Racing zijn doel gehaald, ondanks die tijdstraf. “Ik wilde in de top vijf eindigen. We hadden goed getraind. Ik zat vrijdag qua tijden steeds rond de top vijf. Dat gaf een goed gevoel”, legde hij uit. “We hadden ook veel ervaring opgedaan tijdens de BNL en het EK. Ik heb daar geleerd rustig te blijven als iemand je inhaalt. Dat is nu goed gelukt.”

Tijdens de kwalificatie ging het net even wat minder. Roderick reed naar de vijftiende plek. “Ik was gewoon niet snel genoeg. Ik had veel harder de bochten in gemoeten. Dat me dat niet lukte, was een beetje een teleurstelling.” Maar tijdens de prefinale liet hij in de regen zien dat hij wel degelijk de goede snelheid had voor een mooie klassering. Bij de start vanaf P15 werd hij weliswaar nog wel ingehaald door een aantal jongens, maar die pakte hij even later één voor één terug. Uiteindelijk kwam hij zo als zevende over de finish. “Ik had acht plekken goed gemaakt, daar was ik wel blij mee.”

En toen was daar dus de finale. Roderick startte die vanaf de zevende plaats en liet in de openingsfase zien dat hij heel snel was. De ene na de andere rijder moest eraan geloven totdat hij een paar ronden later zowaar aan kop reed. “Doordat de baan nog half nat was, gingen veel jongens eraf. Op een gegeven moment kwam ik voor Sem (van Til, red.) uit die aan kop reed. Ik dacht: ik moet denken dat het een training is, gewoon mijn ding doen, zorgen dat ik niet te veel fouten maak en knallen.”

Roderick Pikker podium en grid girls

Uiteindelijk zakte de kart op de opdrogende baan wat in en gingen Van Til en Mike van Vugt hem nog voorbij. Maar de derde plaats wist hij knap vast te houden tot aan de finish. Hij had zo overtuigend laten zien bij de besten van het veld te horen en dat was, ondanks de tijdstraf, een opsteker van jewelste. Nu gaat hij zich focussen op de volgende race, de derde race van het BMC-kampioenschap in Kerpen. “Daar hoop ik wel echt op het podium te komen!”

Roderick wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Balkan Basalt, Citronics, Canley Vale Investments, Via Andres, Freem en Racing Sportiva.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS