Karting • Chrono

Niek van de Mosselaar krijgt eindelijk loon naar werken: "Dat het even heeft tegengezeten, motiveert me nog meer"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 juni 2019 12:03 • Print artikel

KERPEN – Het hele seizoen al geplaagd door pech, kreeg karter Niek van de Mosselaar zondag in Kerpen dan eindelijk loon naar werken. De zestienjarige rijder uit Wijchen snelde tijdens de derde ronde van het Belgisch kampioenschap BMC naar de tweede plaats in de dagklassement van de Rotax Max Senioren-klasse. Daarmee stond hij dan eindelijk op het podium, de plek waar hij qua snelheid het hele seizoen al thuishoort.

Niek van de Mosselaar knap naar podium

“Dit is wel lekker. Het voelt als een soort revanche”, zei Niek met een subtiele lach om zijn mond na afloop van de huldiging op het Duitse circuit. “Mooi ook dat ik mijn eerste poleposition heb gepakt”, “Nu zat het eindelijk een keer niet tegen.”

Het resultaat was zeker ook een opsteker met het oog op zijn volgende race, de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap die ook in Kerpen wordt verreden. Die titelstrijd krijgt van hem de meeste prioriteit. Vorig jaar eindigde hij als tweede in het NK. Dit jaar wil hij nog één podiumtrede hoger eindigen. “Ik geef de titeldroom nog niet op. Dat het even heeft tegengezeten, motiveert me nog meer. Natuurlijk is dat nu best een lastig verhaal geworden, maar ik heb het uitgerekend: het kan nog. Ik heb nu gewoon een beetje geluk nodig.”

Hij heeft ook aanleiding om te denken dat hij in de rest van het seizoen nog goed kan scoren in het NK. “Ik boek nog steeds heel veel progressie als rijder. Het racen gaat steeds beter en ook de constante snelheid ligt steeds hoger.” Bovendien heeft hij wat te bewijzen: dat hij ook in een Parolin-kart vooraan kan strijden. Hij rijdt sinds dit jaar met een chassis van het Italiaanse merk. “Vanaf de Minimax-klasse heb ik altijd op een OTK gereden, maar ik wilde een keer iets anders proberen. Het was in het begin natuurlijk even wennen, maar we hebben de kart nu echt door.”

Dat hij van de gebaande paden is getreden, is een bewuste keuze geweest. “Als je Nederlands kampioen wilt worden, moet je op alle karts kunnen worden, niet alleen op een Tonykart. Ik wilde gewoon iets anders doen dan de rest. Dat moet soms om beter te zijn. Ik heb er van tevoren wel lang over nagedacht, maar op een gegeven moment dacht ik: we proberen het gewoon. Na de eerste race kon ik een beetje een inschatting maken van hoe het zat. Het heeft goed uitgepakt. Wel moest ik mijn rijstijl een beetje aanpassen. Maar de Parolin doet zeker niet onder voor een Tonykart. En op sommige punten is hij zelfs wat beter.”

Wat die gedroomde titel betreft, Niek weet dat hij het kan. Zijn resultaten spreken wat dat betreft voor zich. Niet alleen werd hij vorig jaar vicekampioen bij de Senioren, twee jaar geleden werd hij derde in de Junioren-klasse. Dit jaar gaan we nog steeds voor het hoogst haalbare, stelt de snelle Gelderlander. “Ik probeer altijd zo hard mogelijk te gaan, maar soms zit het tegen. Ik wil in de tweede helft van het seizoen bewijzen dat ik bij de top hoor. Ik heb de pech liever aan het begin van het seizoen dan aan het einde, want nu kan ik er nog wat aan doen.”

Niek van de Mosselaar

Niek doet alles in de kartsport samen met zijn vader en met zijn monteur Pim Speelman in een klein privéteam. De stap maken naar een topteam met meer faciliteiten ziet hij evenwel niet zitten. “Als we het met zijn drieën redden, hebben we het echt zelf gedaan. Daarom trekt het me ook niet om naar een groot team te gaan. Pim en ik hebben tegen elkaar gezegd dat we niet opgeven en dat we er vol voor blijven gaan in het NK!”

Niek van de Mosselaar wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Masuni BV. Hij bedankt Jan Daems voor de motoren, zijn monteur Pim Speelman, zijn ouders en Cieplik Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS