Karting • Chrono

Kasper Schormans bewijst nu ook zijn talent in de regen: "Mijn coach Senna zei dat ik rustig moest blijven"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 maart 2019 14:36 • Print artikel

GENK – In de wintermaanden stelde hij nog niet zo goed in de regen te kunnen rijden. Maar wat goed is, komt snel! Na zijn prachtrace van zondag tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max was dat al anders. Karter Kasper Schormans concludeerde tot zijn tevredenheid dat hij grote stappen heeft gezet in het racen onder natte omstandigheden. Het negenjarige talent uit Born won op het circuit van Genk overtuigend de finale in de Micromax-klasse.

Kasper Schormans wint NK in Genk

“Ik vond het een heel goed weekend”, klonk de logische reactie van een tevreden Kasper. Toch had hij in datzelfde weekeinde ook gebaald. Hij had in de prefinale een tijdstraf van drie seconden gekregen omdat hij een valse start zou hebben gemaakt en daar was de jonge Limburger het niet mee eens. Eerder had hij tijdens de kwalificatie bovendien de tweede tijd gereden op zes tienden van een seconde van de rijder op poleposition. “Ik had tijdens mijn snelle ronde oponthoud. Maar tweede in de kwalificatie was natuurlijk niet slecht.”

Kaspers verhaal over het weekeinde was er één van onverstoord doorgaan en laten zien wat je kunt. Dat leverde de rijder van het topteam SP Tuning van Stan Pex dus de dagwinst op en daarmee een flitsend begin van het NK. Want in de natte finale kwam hij met ruime voorsprong als eerste over de finish. “Mijn monteur en coach Senna (van Walstijn, regerend wereldkampioen in de Rotax Max Senioren-klasse, red.) zei dat ik rustig moest blijven. Dan zou het allemaal goed komen. Die tip hielp heel goed.”

Hij slaagde erin steeds dichter bij de raceleider in de buurt te komen. Toen Kasper eenmaal vlak achter de nummer één verscheen, was hij een fraaie inhaalactie later ineens zelf de raceleider. Omdat ook de nummer drie aan de oorspronkelijke raceleider voorbijging, was de eerste plek in de race nog niet veiliggesteld. Maar even later spinde de nieuwe nummer twee en had Kasper plots vrij spel. “Ik kon aan het eind van de finale goed het gat vasthouden dat ik op de nummer twee had. Ik wist dat als de baan iets droger wordt, ik dan meer aan de binnenkant moet rijden.”

Kasper Schormans wint in de regen

Beheerst werkte Kasper zijn rondjes af op circuit Horensbergdam. Zo snelde hij op een kletsnatte baan naar zijn eerste overwinning in het NK van dit seizoen. Het onderstreepte de progressie die de sympathieke jongeling maakt. “Ik heb heel veel geleerd in de Winter Cup-wedstrijden”, zei hij. “Daarna ben ik veel in de regen gaan trainen met Senna van Walstijn en Leroy Jagesar. Daar heb ik veel van geleerd.”

Het leverde hem zondag zoals gezegd de dagwinst op. “Dit is een fijne start van het seizoen. Hopelijk kan ik ook zo rijden in het BNL-kampioenschap.” Daar rijdt Kasper namelijk zijn volgende race. Ook op het circuit van Genk trouwens. “De BNL is ook een moeilijk kampioenschap. Er rijden allemaal jongens die ook in Italië hebben gereden. Die hebben dus veel ervaring.” Het weerhield Kasper er niet van er een flinke ambitie op na te houden.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS