Karting • Chrono

Karter Sjors Peters rijdt knappe inhaalrace op natte baan en denkt aan overstap naar Mini-Max

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 mei 2018 13:57 • Print artikel

EINDHOVEN – In de regen wordt het materiaal een stuk minder belangrijk en komen de goede karters bovendrijven. Dat bewees Sjors Peters zondag wel tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap. Op circuit De Landsard in Eindhoven reed de elfjarige rijder uit Den Dolder naar de achtste plaats in de finale van de Micromax-klasse nadat hij van de laatste plaats was gestart vanwege pech in de eerste race.

Sjors Peters samen met begeleider/autocoureur Danny Kroes

“Ik ben op zich wel tevreden met die achtste plaats”, zei Sjors. “Van de laatste naar de achtste plaats rijden is op zich wel goed.” Toch was dat iets minder dan hij had verwacht zelfs. De snelle Utrechtenaar, die begeleid wordt door autocoureur Danny Kroes, hoopte stiekem op een plaats in de top vijf. Dat was ook reëel, want hij liep met grote stappen in op een groepje rijders, dat vocht om de vierde plek. De race was eigenlijk net een ronde tekort. “Ik had verwacht dat de baan wat natter was. Dat was helaas niet zo.”

Op het moment dat de finale begon, regende het niet meer, maar was de baan nog wel nat. Sjors begon niettemin met regenbanden aan de race. Of dat de juiste beslissing was, kon hij niet zeggen. “Misschien waren slicks net zo goed geweest. Er waren tijdens de race natte en droge plekken op de baan. Ik denk dat het niet veel had uitgemaakt.” Hij moest van de laatste plaats beginnen omdat hij tijdens de prefinale was uitgevallen. Dat was al na vier rondjes. De motor verzoop. Ik heb de kart toen aan de kant gezet omdat verder rijden geen zin meer had.”

Tijdens de finale was zijn kart gelukkig dik in orde en stokte zijn indrukwekkende opmars pas op de achtste plaats. “Ik dacht steeds: weer een stapje dichter bij het podium. Dat is tijdens het racen het beste gevoel dat je kunt hebben, samen met goed rijden.” Hij had er dan ook van genoten, het rijden en inhalen op een nat circuit. “Ik vind De Landsard sowieso een leuke baan. Hij is niet al te simpel door alle bochten. Ik probeerde steeds sneller te gaan. Dat is een mooie uitdaging en daar houd ik van.”

Sjors Peters knalt voren

Doordat de baan nat was, was het materiaal van de rijders veel minder belangrijk en had Sjors bovendien minder nadeel van zijn lengte en zijn gewicht. Hij is lang voor zijn leeftijd en is daardoor ruim tien kilo zwaarder dan gemiddeld. “Ik ben dit jaar ineens heel snel gegroeid. Mijn gewicht is echt een nadeel, maar nu was dat gelukkig heel wat minder.”

Toch zouden de races in Eindhoven heel goed zijn laatste kunnen zijn geweest in de Micromax-klasse. Sjors wil het seizoen het liefste afmaken in de Minimax-categorie om dan volgend jaar de overstap te maken naar de Junioren. “In de Minimax kan ik dan alvast een beetje gevoel krijgen voor het rijden in een grotere en snellere kart. En dan zijn mijn gewicht en lengte een minder groot nadeel.”

Sjors Peters wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Peters Equipment en BS Forklifts.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS