Karting • Chrono

Karter Rowan Grinwis is koning van het regenrijden in koningklasse: "Lekker begin van het seizoen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 januari 2019 10:37 • Print artikel

KERPEN - Dat is nog eens wat je noemt dominant naar de overwinning snellen: de wijze waarop regenspecialist Rowan Grinwis zondag de eerste ronde van de Winter Cup op zijn naam schreef. De achttienjarige rijder uit Capelle aan den IJssel kwam met een voorsprong van maar liefst zeventien seconden op de nummer twee als winnaar over de finish in de koningsklasse KZ2.

Rowan Grinwis regenspecialist dendert naar zege in Kerpen Duitlsand

“Dit is een lekker begin van het seizoen”, glunderde Rowan na de huldiging in de kantine van de kartbaan in Kerpen. “Ik heb hier ook genoeg voor getraind. Regenrijden kan ik goed.” Dat was, gezien zijn voorsprong op nummer twee, een understatement van jewelste. Waarom hij zo graag in de regen rijdt? “De kart glijdt dan meer, dat vind ik leuk. Je voelt de kart ook veel beter aan. Je voelt beter hoe je alles moet doen. Daarvoor zijn de juiste bandendruk en de afstelling van de kart natuurlijk ook heel belangrijk.” En daar is zijn vader Marco voor. Zijn ervaring over de afstelling van een kart kun je wel aan hem toevertrouwen. Ook de moeder van Rowan; Marianne is een fervent liefhebber van de kart- en autosport. Toen haar man Marco nog internationaal werkzaam was bij buitenlandse kartraces ging zij als begeleidster en monteur mee met Rowan. Kortom een echte race-familie! "We hebben veel kennissen en vrienden in de kart- en autosport en genieten echt van de races", aldus Marianne.

Vader Marco en Rowan Grinwis

Wat zijn overwinning des te knapper maakte, is dat het pas zijn tweede jaar in een schakelkart is. En dat dus in de koningsklasse van het Nederlandse karten. In de KZ2 rijden ervaren rijders die hun sporen in de kart in veel gevallen dubbel en dwars hebben verdiend. In de prefinale had de talentvolle rijder, die met een IAME KZ-motor op zijn kart reed, nog wel wat moeite gehad met de start. “Ik had heel veel wheelspin. En met al die spray van de rijders voor je, kom je moeilijk aan ze voorbij. Ik was in de eerste ronde wel snel. Daarna heb ik lang achter Lorenzo (van Riet, red.) gereden, maar uiteindelijk heb ik hem toch kunnen inhalen.”

Zo werd hij toch nog tweede in die race. Die gold als kwalificatie voor de finale en daarin mocht de razendsnelle Zuid-Hollander dus vanaf de tweede plaats starten. Deze keert had hij een betere start. Hij pakte brutaal kopstart en daarna was er geen houden meer aan. Niemand die ook maar iets in te brengen had tegen de kwaliteiten en dadendrang van Rowan. “Ik dacht bij het wegrijden: niet achterom kijken. In de eerste ronde had ik al snel in de gaten dat het gat snel groter werd. Ik wilde daarna gewoon steeds sneller gaan.”

Dat lukte hem dus wonderwel in die listige omstandigheden op de Duitse piste. Nu wacht de volgende ronde van de Winter Cup. Die wordt op 9 en 10 februari gehouden op het circuit van Berghem. Rowan keek er met vertrouwen naar uit. “Ik ken de baan goed. Ik train er genoeg. Als we ook daar regen hebben, zou dat leuk zijn. Ik zou graag winterkampioen worden natuurlijk.”

Normaal gesproken rijdt Rowan overigens zijn wedstrijden in de SuperShifter-klasse die in diverse IAME-kampioenschappen worden gehouden. Een echte voorkeur heeft hij echter niet. KZ2 of SuperShifter is voor mij hetzelfde. Ik wil alleen maar rijden!” Toch komt de snelle karter nog iets budget te kort om een compleet seizoen te racen. "Ja dat is jammer, hopelijk kunnen we nog wat support vinden. Ik zou graag een compleet seizoen racen", aldus Rowan Grinwis.

Rowan Grinwis wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door DHG, B.A.T. Machinebouw, PdB Racing Team, Tillett, Xeramic en Speedwear.be.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS