Karting • Chrono

Joost Elshuis sluit KZ2-seizoen af met langverwachte podiumplek: "Heel goed gevoel!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2018 08:25 • Print artikel

GENK – Karter Joost Elshuis is erin geslaagd zijn harde werk om te zetten in een podiumplaats in de KZ2-klasse van het Nederlands kampioenschap. De 18-jarige coureur uit Albergen reed een sterk seizoen, maar tegenslag zorgde ervoor dat een podiumplek moest wachten tot de laatste ronde van de titelstrijd die werd gehouden op het kartcircuit van Genk.

Joost Elshuis

Joost had vanaf het begin van het weekeinde de snelheid er goed in zitten. “De vrije trainingen verliepen erg goed”, blikte hij terug. “Het hele weekend heb ik veel hulp gekregen van mijn teamgenoot Arjan (Kievitsbosch, red.) bij het afstellen van de kart. Daarvoor ben ik hem erg dankbaar. Ik merkte op vrijdag al dat de snelheid erin zat.”

Ondanks die snelheid leek hij tijdens de kwalificatie toch weer te maken te krijgen met tegenslag. “Het begon te regenen, dus het werd een kwestie van wie het eerst komt wie het eerst maalt. Helaas was ik niet één van die eersten. Uiteindelijk kon ik me nog kwalificeren als zevende, wat wel voldoende was.”

En daar hield het niet op. Ook in de prefinale moest er nog een teug uit de gifbeker genomen worden. “Ik had een goede start, maar werd in de eerste bocht omgetikt. Daardoor reed ik ineens op de 26e plek en moest ik helemaal opnieuw beginnen”, zei het karttalent uit Twente. Hij liet zijn hoofd niet hangen en ging er vol voor, wat uiteindelijk werd beloond met de twaalfde plaats. “Als je bekijkt hoe de race verliep, dan mag ik tevreden zijn met mijn positie.”

De finalerace moest dus ook begonnen worden vanaf P12, wat in het hechte startveld een niet al te gunstige plaats was, maar Joost deed iets wat hij de rest van het seizoen nog niet had gedaan: “Ik was erg snel en kon me naar voren vechten. Toen de finishvlag werd gezwaaid, was ik derde, een podiumplaats.” Het was zijn eerste podiumplaats van het seizoen en de manier waarop met zo'n mooie inhaalrace was knap. “Het hele jaar was het net mis en had ik ook aardig wat pech. Het is een heel goed gevoel om eindelijk die podiumplaats te pakken.”

Joost werd uiteindelijk vierde in het kampioenschap. “Ik kan zeker tevreden zijn met die vierde plek. Het was een goed seizoen voor mij en het team. Mijn hoogtepunt was toch wel deze race, aangezien ik hier op het podium belandde. Een ander hoogtepunt was de tweede plaats in de kwalificatie in Berghem. Toen regende het ook, maar toen kon ik de omstandigheden naar mijn hand zetten.”

Joos Elshuis podium

Joost combineert het karten met studeren. Zijn ambities liggen in de auto- en motorsport, maar dan in een andere rol: “Ik leer voor autosportmonteur. Het is iets dat me erg leuk lijkt om te doen. De autosport trekt me enorm en ik wil daarvan ook mijn werk kunnen maken. Momenteel ben ik blij met de situatie waarin ik zit. Ik kart en kan mijn opleiding hopelijk afronden. Uiteindelijk is autosportmonteur worden mijn belangrijkste doel. Niet dat ik het karten niet interessant vind, maar monteur worden is echt mijn doel.”

Het komende jaar gaat Joost bij NK-organisator Chrono sowieso nog meedoen aan de KZ2-klasse. Ondanks dat hij ambitieus is, streeft hij realistische doelen na: “Het is een heel sterk veld en ik vond het al eervol dat ik voorin kon meedoen. Ik denk dat voor mij het kampioenschap nog wat te hoog gegrepen is. Mijn doel is dan ook om in de top drie terecht te komen. En hopelijk komt daar een overwinning of de nodige podiumplaatsen bij.”

Joost Elshuis bedankt zijn ouders, team CKR-Racing, Gerard Roelink, zijn monteurs en zijn sponsoren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS