Karting • Chrono

Jesse Smeets maakt indruk in de koningsklasse KZ: "Samen met mijn team heb ik hard gewerkt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 mei 2017 07:41

BERGHEM – Als gevierd kampioen in de X30-karts stapte Jesse Smeets voor dit seizoen over naar de net iets lastigere 125cc schakelkarts. Als de races van afgelopen weekeinde niet bedriegen, wordt hij ook daarin succesvol. De achttienjarige rijder uit Grave werd tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap in Berghem derde in het dagklassement in de KZ-klasse.

Jesse Smeets OW Karting


Tijdens het weekeinde in Berghem snelde Jesse naar de derde, vierde en vijfde plaats in de respectievelijke races. Voldoende voor de derde plaats in het dagklassement dus en hij was er blij mee. “Supermooi om nu al op het podium te staan in mijn eerste seizoen op dit niveau.”

Jesse noemt het ‘de volgende stap’, zijn deelname aan het Nederlands kampioenschap Rotax Max van organisator Chrono. Na in de X30 Shifter-klasse alles te hebben gewonnen (hij werd Belgisch kampioen, Benelux-kampioen en winnaar van de GK4 KNAF CUP), wilde hij graag een nieuwe uitdaging. Welnu, die vond hij. “Bij Chrono rijden we met meer snelheid, is er betere concurrentie en een hoger niveau. Ik hoop dit jaar nog dichter bij de karttop te komen en in de top vijf van het kampioenschap te eindigen.”

Is die ambitie wellicht niet iets te bescheiden voor een rijder die op het podium van het dagklassement belandt? “De top vijf was doelstelling voorafgaand aan het seizoen. Maar het gaat een stuk beter dan ik had verwacht. Samen met mijn team heb ik hard gewerkt om dichterbij de top te komen.”

Voor Jesse betekent zijn deelname aan het NK KZ niet dat hij het racen in de X30-karts heeft afgezworen. Dit seizoen rijdt hij ook nog het Nederlands en het Belgisch kampioenschap in de X30 Supershifter-klasse om zijn wedstrijdritme te behouden en als voorbereiding op het grote doel: het WK in Le Mans. “Vorig jaar ben ik daar zevende geworden, deze keer ga ik voor een plaats in de top drie.”
Jesse Smeets


Hoewel Jesse al sinds zijn dertiende wedstrijden rijdt, is zijn ambitie onverminderd groot. In het karten wil hij uiteindelijk op het hoogste internationale niveau gaan racen, het CIK-FIA-kampioenschap in de KZ, de koningsklasse van de kartsport. En dan, als het even kan, de autosport in. Zijn voorkeur heeft racen in formuleautos. “Helaas zijn de budgetten die je daarvoor nodig hebt erg hoog, dus misschien is racen in een GT-auto wat realistischer.”

Dat hij snel is in een auto bewees hij vorig jaar al toen hij werd geselecteerd voor deelname aan de Audi TT Cup voor dit seizoen. Die rijdt hij jammer genoeg niet aangezien hij ondanks steun van de Audi TT Cup-organisatie niet voldoende sponsors kon vinden om zijn deelname te bekostigen. “Ik dacht: ik ga het gewoon proberen en dan zie ik wel waar het schip strandt. Ik was door met de selectie. Dat was een eer, maar het budget... Het is jammer dat het niet is doorgegaan, maar ik had mijn zinnen sowieso ook op het karten gezet. Want uiteindelijk is karting de basis. Die kan je verder brengen!”

Dat die basis bij Jesse Smeets dik in orde is bewees hij onder andere zondag wel met zijn derde plaats. Dat belooft nog wat voor de rest van het seizoen.

Jesse Smeets wordt in zijn racen gesteund door:
OW Karting
OK1 karts
Maretti Lighting
Stone base
Bostik
Belvisie
Autobedrijf Thoonen
R+S onderwijsadvies
Herbert Sas transport

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS