Karting • Chrono

Familie Tenback met drie man sterk in de top van het nationale karten: "Racen is een uitlaatklep"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 juni 2018 01:15 • Print artikel

EINDHOVEN – Bij de familie Tenback uit Doetinchem is het een familie-aangelegenheid: racen. De broers Marco en Guido Tenback en Guido’s zoon Daniël karten alle drie op hoog niveau. Tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap in Eindhoven waren ze succesvol.

Marco voor Guido Tenback

Zoals zo vaak de afgelopen jaren zaten Marco en Guido elkaar ook op circuit De Landsard flink op de hielen. Marco werd uiteindelijk tweede in de prestigieuze KZ Plus-klasse en Guido derde. Daniël werd tiende bij de Rotax Max Junioren na een fenomenale opmars. Voor de dertienjarige jongeling uit Gelderland is het pas zijn tweede jaar dat hij wedstrijden rijdt. Voor hem staat het NK dit jaar dan ook nog vooral in het teken van leren. Toch haalde hij al een keer tijdens het tweede NK in Berghem het podium.

Dat hij is gaan karten lag natuurlijk voor de hand. “Omdat papa en Marco het deden”, klonk het logische antwoord van Daniël. “Papa heeft op een gegeven moment een kart voor me gekocht. Ik vond het meteen leuk om erin te rijden en het ging al snel steeds beter. Ik kon steeds harder door de bocht. Het maximale en het uiterste eruit halen, dat is leuk aan deze sport.”

Dat bracht hem zondag op een natte baan tot de tiende plaats. Een fenomenale prestatie, want hij was van de 25ste en laatste plaats gestart. Hij moest van die laatste plaats starten omdat hij in de prefinale was uitgevallen door een kromme stuurstang. Met zijn formidabele opmars in listige omstandigheden had hij laten zien dat er een talentvol rijder in hem schuilt. “Ik ben er wel tevreden mee, maar het kan nog beter.”

Met zijn vader en oom heeft hij twee ervaren karters van wie hij veel kan leren. Zowel Guido als Marco rijdt al jarenlang mee in de top van de KZ Plus-klasse, een prestigieuze categorie voor schakelkarts. Hoewel de broers samen een groot autobedrijf in Doetinchem runnen, vinden zij toch elke keer tijd om een aantal het weekeindes per jaar te racen.

Marco en Guido Tenback podium

Voor hen beiden geldt het als een sublieme vorm van ontspanning waarbij ze de beslommeringen van het bedrijf even kunnen laten voor wat die zijn. “Ik heb vanochtend mijn telefoon in de bus horen afgaan, maar ik heb er nu nog niet op gekeken”, zei Marco (53) na de wedstrijden. “Het karten is een uitlaatklep voor me. En het is een goede manier om fysiek fit te blijven. Wel wordt dat steeds lastiger naarmate je ouder wordt.”

Omdat hun bedrijf (Tenback Auto's) veel van hen vraagt, zijn ze nooit allebei tijdens de trainingen op zaterdag aanwezig. Eén van hun twee blijft op het werk terwijl de ander traint. Ze wisselen dat steeds af. “Ik heb deze keer niet getraind”, zei Guido. “Dat merk je. De ellende is dat een baan elke keer weer anders is. Wel grip, geen grip. Warm, droog, nat. Dat gold allemaal dit weekend.”

Omdat er later op de middag een enorme hoosbui boven het circuit uitbrak, werd na overleg met de teambazen besloten de finale niet meer te rijden voor de klasses die voor die race nog aan bod moesten komen. Daarbij hoorde ook de KZ Plus-klasse en dus reden Marco en Guido, dit jaar voor het eerst op het merk Kali-kart, maar één race, de prefinale. Marco: “We moesten ons erbij neerleggen.” Guido: “Ik had liever nog een keer gereden, maar als je het water in de pitstraat zag, dan snap ik het ook. Uiteindelijk is het voor ons ontspanning. Die hebben we vandaan evengoed gehad!”

Marco, Guido en Daniël Tenback worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Van Silfhout Automaterialen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS