Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

RaceXpressOnTour@Monza: zege Dinamic Motorsport Porsche in verregende Blancpain GT-race; Yelmer Buurman derde!

Uitgegeven door Peter Vader • 15 april 2019 05:01 • Print artikel

Dinamic Motorsport scoorde een fenomenale debuutoverwinning in de seizoen openende Blancpain GT Series Endurance Cupwedstrijd in Monza, dankzij een vlekkeloze prestatie van de #54 Porsche 911 GT3 R-bemanning bestaande uit Andrea Rizzoli, Zaid Ashkanani en Klaus Bachler. De nieuwkomer in de serie duwde de gevestigde orde omver door in hun thuisland te triomferen, waardoor het merk Porsche zijn eerste overwinning in de Endurance Cup sinds 2012 kreeg tijdens het weekend.

Blancpain Porsche winnaar RX foto Peter Vader

De overwinning werd verreden onder unieke, uitdagende omstandigheden met zware regenval 's nachts en gedurende de hele zondagochtend. Hoewel deze neerslag het uitvallen van sommige prominente deelnemers betekende, gaf het bizarre weer aan het Dinamic-team een platform om uit te blinken. De #54 Porsche startte vanaf de 23ste plaats op de startgrid en begon zijn race midden in een stortvloed van spray. Maar de ervaren Rizzoli wist zich tijdens zijn openingsstint te handhaven, om zodoende de groene Porsche aan teamgenoot Ashkanani over te dragen in een veelbelovende positie. De Koeweitse rijder maakte zijn serie-debuut in Monza, maar zijn onervarenheid kwam bepaald niet tot uiting, toen hij zich een weg baande langs een aantal Blancpain GT Series-veteranen en zich veilig door een aantal safetycar-periodes wist te manoeuvreren. De Oostenrijker Bachler nam het stuur over voor de beslissende stint, toen hij op de tweede plaats lag. De #25 Sainteloc Racing Audi R8 LMS had een voorsprong van vier seconden op de Porsche, toen de race de beslissende laatste 20 minuten inging. Naarmate zijn stint zich verder ontwikkelde, begon Bachler de overhand te krijgen. Zijn opponent, de Sainteloc-Audi, worstelde om op snelheid te blijven en verdween zelfs in de pits. De Dinamic-Porsche kende dergelijke problemen niet en nam de leiding over, waarna Bachler de auto vakkundig door de laatste ronden loodste, om zodoende een schitterende overwinning te behalen.

Monza Lamborghini 563 Orange 1 FFF Racing Team RX foto Peter Vader

Hij werd thuis gevolgd door de #563 Orange1 FFF Racing Team Lamborghini Huracan GT3, tijdens de laatste stint gereden door Marco Mapelli, na een veelbewogen race voor de Chinese ploeg. Net als het Dinamic-team maakte FFF Racing zijn serie-debuut in Monza, nadat zij de titel wonnen in de Blancpain GT Series Asia. Dennis Lind was tijdens het openingsuur uiterst competitief, terwijl mede-eigenaar Andrea Caldarelli de middenstint wist te rijden, voordat hij het stuur overgaf aan Mapelli. Net als bij Dinamic het geval was, vertegenwoordigde hun deelname een intentieverklaring om voor de overwinning te gaan.

Monza Mercedes Yelmer Buurman RX foto Peter VaderDe derde plek op het podium werd veroverd door de #4 Black Falcon Mercedes-AMG GT3 crew van Luca Stolz, Mario Engel en Yelmer Buurman. De regerend Endurance Cup-kampioenen hadden geen schijn van kans op de overwinning, nadat Stolz tijdens de openingsstint contact had gemaakt, maar met hun titel winnende bekwaamheid wisten ze zich wel terug te knokken naar de derde plaats bij het zwaaien van de zwart-wit geblokte vlag.

Monza Mercedes AKKA RX foto Peter Vader

Ze misten op een haar na een podiumplaats, maar het #90 AKKA ASP Team Mercedes-AMG GT3 van Felipe Fraga dreigde Mario Engel in de laatste ronde nog in te halen. De Braziliaan eiste uiteindelijk een vierde plaats op en, belangrijker nog, een Silver Cup-overwinning voor de auto, die hij deelde met Nico Bastian en Timur Boguslavskiy. De Franse ploeg ging in de beginfase van de wedstrijd aan de leiding en bevestigde hun status van ‘Silver-team’. Zij zullen de algemeen verwachte podiumkandidaten komend seizoen nog behoorlijk het vuur aan de schenen gaan leggen.

Monza 77 Lamborghini Barwell RX foto Peter Vader

Het Am Cup-winnende team zorgde ook voor een uitstekend resultaat. De #77 Barwell Motorsport Lamborghini Huracan GT3 van Adrian Amstutz, Leo Matchiski en Miguel Ramos wist als zestiende in het algemeen klassement te eindigden en behaalde een dominante divisie overwinning. De Pro-Am eer ging naar de #93 Tempesta Racing Ferrari 488 GT3, waarmee het Britse team een zuurverdiende overwinning behaalde bij zijn debuut in de Blancpain-serie. Regerend divisie-kampioen Chris Buncombe nam de openingsstint voor zijn rekening, om de auto daarna over te dragen aan Jonathan Hui en Chris Froggatt de auto naar de finish bracht.

Monza 93 Ferrari Sky RX foto Peter Vader

Het Monza-weekend maakte heel duidelijk dat een aantal nieuwe teams hun verregaande intenties lieten zien, om dit seizoen voor de overwinning te vechten. De concurrentienormen in de Blancpain GT-serie worden hierdoor naar een nog hoger niveau getild. Het volgende evenement op de kalender is de eerste race van de Blancpain GT World Challenge Europe, met Brands Hatch als host voor de wedstrijd op 4 en 5 mei, meetellend voor het sprintkampioenschap. De Endurance Cup wordt slechts een week later verreden, wanneer Silverstone een Britse double-header voltooit op 11 en 12 mei. De gevestigde Endurance-teams zullen terugkeren naar de fraaie locatie in Northamptonshire en dat belooft een gegarandeerd spektakel te worden. De wedstrijd in Monza heeft aangetoond dat er verschillende nieuwe kanshebbers met grote ambities zijn bijgekomen voor het komende seizoen.£H Monza event logo

Uitslag Blancpain GT Endurance race, zondag 14 april 2019 te Monza:

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS