Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Walkenhorst wint Nürburgring 24-uur kwalificatierace, klassenzeges voor Carlo van Dam, Kay van Berlo, Patrick Huisman en Marco van Ramshorst

Uitgegeven door Miguel Bosch • 23 mei 2019 14:39 • Print artikel

De laatste race op de Nordschleife voor de 24 Uur van de Nürburgring is gewonnen door Walkenhorst Motorsport. In een race gedomineerd door BMW M6 GT3’s, pakte het privéteam van Henry Walkenhorst de zege in de 6-uur durende kwalificatierace voor de 24 Uur van de Nürburgring. Yelmer Buurman was de gevierde man in de shoot-out voor pole-position maar kon zijn eerste startpositie niet omzetten in een topklassering en eindigde als vijfde. Carlo van Dam, Kay van Berlo, Marco van Ramshorst en Patrick Huisman zegevierden allen in hun respectievelijke klassen. Stef Dusseldorp viel na een sterke openingsstint uit.Het 100-auto-sterke veld werd door Yelmer Buurman in de Black Falcon Mercedes-AMG GT3 naar de groene vlag geleid. Een verkeerde bandenspanning maakte het de Gelderlander onnodig nóg moeilijker op de opdrogende baan en kon zijn koppositie niet verdedigen bij het opgaan van de Nordschleife. Hij moest de leiding aan Marcel Fässler in de Phoenix Racing Audi R8 LMS GT3 laten alvorens aan het einde van de ronde de pits op te zoeken voor slicks.

Ook Fässler was op regenbanden gestart, maar in tegenstelling tot een grote groep rijders achter hem durfde de Zwitser het wel aan om langer dan een ronde op het gegroefde rubber door te gaan. Lang kon hij de leiding niet vasthouden: Stef Dusseldorp, racend in de op intermediates gestarte Falken Motorsports BMW M6 GT3, had na twee ronden de leiding al te pakken en werd op de voet gevolgd door de eveneens op intermediates vertrokken Walkenhorst Motorsport BMW M6 GT3 van Christian Krognes.

Nadat Dusseldorp de eerste stint als leider had afgesloten, maakte de Achterhoeker plaats voor co-piloot Peter Dumbreck. De Brit kreeg echter met technische problemen te kampen en kon niet voorkomen dat hij in Wehrseifen zou crashen, wat het einde van een veelbelovend begin van de race betekende voor het team van bandenfabrikant Falken.De verschillende banden en strategieën waarmee de teams van start waren gegaan zorgde voor een ware carrousel van leiders, waarbij de Rowe Racing BMW M6 GT3 van Jesse Krohn en John Edwards en Walkenhorst BMW-rijders Krognes, Nick Yelloly en David Pittard de beste papieren in handen leken te hebben.

In het laatste uur bleken de twee BMW’s het inderdaad bij het juiste eind te hebben gehad: Krohn reed op kop, gevolgd door Krognes die voor de laatste stint weer achter het stuur was gekropen. De Noor was ontketend en liep met rassenscheden in op de Rowe BMW van zijn oude teamgenoot. Met nog enkele minuten te gaan in de 6-uursrace sloeg Krognes toe: De winnaar van de 24 Uur van Spa zette op het Grand Prix-circuit zijn bolide naast die van Krohn en greep de leiding. Met een voorsprong van 12 seconden kwam hij over de eindstreep voor Walkenhorst’s eerste Nürburgring-overwinning sinds 2015.

Rowe Racing maakte er met Connor De Philippi, Tom Blomqvist en Mikkel Jensen op de derde plaats een BMW-triple van, met dank aan het uitvallen van de Manthey Racing Porsche 991.2 GT3R van Earl Bamber, Michael Christensen en Kévin Estre in de laatste ronde.Het door Porsche ondersteunde Frikadelli Racing eindigde met coureurs Romain Dumas, Mathieu Jaminet, Matt Campbell en Sven Müller als vierde, gevolgd door de Black Falcon Mercedes-AMG GT3 van Yelmer Buurman en co-piloten Patrick Assenheimer, Nico Bastian en Gabriele Piana.

Carlo van Dam pakte de zege in de SP3T-klasse. In de fabrieks-Subaru WRX STI, inmiddels een traditionele deelnemer aan de 24 Uur van de Nürburgring, reed de Nederlander die in Azië carrière heeft gemaakt samen met de Duitser Tim Schrick en het Japanse duo Hideki Yamauchi en Takuto Iguchi naar de 34ste plaats algemeen.

Ook Kay van Berlo zegevierde: Hij eindigde in de V5-klasse Prosport Performance Porsche Cayman als 55ste algemeen. Patrick Huisman werd 68ste in de Nexen Tire Motorsport Team Porsche 718 en won als enige deelnemer het V3T-klassement.

De 24 Uur van de Nürburgring vindt plaats op 22-23 juni.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS