Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Totale dominantie van het Acura Penske team in Mid-Ohio, Renger van der Zande verdienstelijk vijfde

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 mei 2018 09:19 • Print artikel

Lexington USA - Helio Castroneves won samen met Ricky Taylor de IMSA-race op Mid-Ohio, maar het had net zo goed de andere Penske Acura auto kunnen zijn met Pablo Montoya en Dave Cameron. Het was één lange demonstratie van overheersing, van de eerste vrije training tot de finishvlag. De perfectiedrang van de Penske organisatie betaalde zich na vier races voor het Weather Tech IMSA kampioenschap uit. Renger van der Zande en teamgenoot Jordan Taylor, met de Cadillac DPI konden met keihard knokken om 'best of the rest' te worden.

Totale dominantie van het Acura Penske team in Mid-Ohio

Het zat er al een tijd aan te komen, de onderscheidende klasse van de Penske Acura bolides. Maar de voorgaande races in Daytona, Sebring en Long Beach konden niet omgezet worden in overwinningen. Naast de klasse van het team werden ze deze keer ook geholpen door verregaande BOP maatregelen tegen de Cadillacs. Zo moest de Nederlander Renger van der Zande met de Cadillac van het Wayne Taylor team van start met een nog weer verkleinde luchtinlaat en een teruggeschroefd niveau van de toegestane brandstoftank inhoud. Je kon het merken. Alle Cadillacs hadden aan vechtkracht verloren op het schitterende klassieke Amerikaanse circuit bij de stad Lexington in Ohio.

Totale dominantie van het Acura Penske team in Mid-Ohio

In ieder geval reed Ricky Taylor, nota bene de zoon van Cadillac-man Wayne Taylor de winnende Honda met een halve minuut voorsprong over de finish. Pablo Montoya met de andere Honda werd tweede. De Joest Mazda met Jarvis/ Nunez eindigde als derde en Albuquerque met een Cadillac werd vierde , op een fractie voor Jordan Taylor die de WTR auto overnam van Renger van der Zande en de race naar de finish voltooide. De LMP 2 auto’s, de Nissans en andere Cadillacs met onder ander Felipe Nasr konden dit geweld voorin maar slecht volgen.

Bij de GTLM auto’s wonnen Bamber en Vanthoor met Porsche, voor de sterk rijdende BMW met Sims en de Phillippi en de Corvette van Magnussen/ Garcia die derde werden. In deze klasse waren de verschillende fabrieksauto’s beter aan elkaar gewaagd en was er strijd van start tot finish. Bij de GTD-auto’s wonnen Baumann en Marceli met de Lexus GT3 voor Legge en Parente met de Honda NSX. Sellers en Snow werden derde met de Lamborghini Huracan.

Acura Penske

De race op het fraaie Mid Ohio circuit, met golvend landschap, uitloopstroken met gras alsof het een golfbaan betroffen mooie afwisseling van listige bochten en lange stukken op het 4 kilometer lange circuit, was een mooi schouwspel voor de vele bezoekers. Het was lang geleden dat het IMSA circus hier neerstreek. Omdat het motor ontwikkelcentrum van Honda in Ohio gevestigd is was de race van 2 uur en 40 minuten gesponsord door Honda en heette officieel de Acura Sports Car Challenge.

Renger van der Zande

Renger van der Zande gevraagd naar zijn bevindingen, was duidelijk. Hij vond het een uitdagend circuit dat hem goed lag. Het lukte om bij de kwalificatie de snelste van de Cadillacs te zijn. Maar deze keer waren de BOP maatregelen wel erg nadelig voor de atmosferisch aangedreven dikke General Motors bolides. Gelukkig klom hij ondanks alles met 104 punten naar een stevige derde plaats in het kampioenschap, achter Albuquerque/Barbosa (119 punten) en Nasr/Curran (109 punten). Dus het spel om de titel ligt met de zes resterende races ligt nog open.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS