Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Topteam voor Bent Viscaal: “Prema Racing is buiten de Formule 1 één van de meest succesvolle teams uit de racewereld"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 februari 2023 12:44

Vandaag kleurt rood voor Bent Viscaal. De 23-jarige Nederlander heeft getekend bij het vermaarde Prema Racing voor een dienstverband in het World Endurance Championship (WEC). De beste debutant van het European Le Mans Series-seizoen 2022 promoveert zodoende naar de hoogste klasse van het enduranceracen.

Bent Viscaal: “Prema Racing is buiten de Formule 1 één van de meest succesvolle teams uit de racewereld


Voor Viscaal was het vorige racejaar eentje die zijn aanpassingsvermogen op de proef stelde. De talentvolle Tukker stapte na vijf jaren in de autosport namelijk over naar het langeafstandsracen en kreeg zodoende letterlijk een dak boven zijn hoofd. Moeite met de overstap had de inwoner van Albergen allerminst: al in zijn eerste endurancerace reed Viscaal naar een overtuigende podiumfinish.

Gedurende het ELMS-jaar ontpopte Viscaal zich tot een gewezen langeafstandscoureur. Meermaals reed de Nederlander vanuit het achterveld naar voren, waarbij zijn masterclasses op Imola en Monza de kroon spanden. De enkele podiumplaats en de vier additionele puntenfinishes deden het scorebord echter geen eer aan. Viscaal vond zich te vaak in een situatie waarin pech een bijzonder grote rol had en moest daardoor bij het sluiten van de markt genoegen nemen met een negende plaats in het kampioenschap.

Voor de buitenwereld was echter duidelijk dat Viscaal de meest veelbelovende toevoeging aan het endurancepaddock was. De jongeling werd daarom ook bekroond met de titel ‘Rookie of The Year’. Prema Racing, dat in 2022 de rijders- en teamtitel in de ELMS veroverde en voor het komende seizoen opstapt naar het wereldkampioenschap (WEC), nodigde Viscaal uit voor de rookietest op het circuit van Bahrein. Aldaar blonk de Tukker uit door de snelste rondetijd te noteren.

Prema Racing bood Viscaal vanwege zijn sterke testoptreden een contract voor het WEC-seizoen 2023 aan, waarin de jongeling de wagen met startnummer 9 mag besturen. De Amerikaanse coureur Juan Manuel Correa en Viscaals oude teamgenoot Filip Ugran uit Roemenië maken het rijderstrio compleet, al zal Correa vanwege zijn dienstverband in de Formule 2 enkele races missen. In die gevallen zal de Italiaanse coureur Andrea Caldarelli zich bij Viscaal en Ugran voegen.

“Ik voel me vereerd dat ik komend jaar voor Prema Racing in het WEC mag rijden”, laat Viscaal vanuit het oosten van Nederland optekenen. “Als jong ventje keek ik altijd naar de 24 uur van Le Mans, een race die onderdeel uitmaakt van het WEC-kampioenschap. Vorig jaar kreeg ik de kans om aan die wedstrijd deel te nemen, dit jaar mag ik het complete jaar in het wereldkampioenschap afwerken. Dit is natuurlijk het hoogst haalbare voor een endurancecoureur.”

Bent Viscaal


“Prema Racing is buiten de Formule 1 één van de bekendste en meest succesvolle teams uit de racewereld. Ik heb vaak tegen coureurs gestreden die voor Prema Racing reden en vrijwel altijd wonnen die coureurs het kampioenschap. Het aloude Engelse gezegde dat wie de tegenstander niet kan verslaan zich bij diegene moet voegen, is voor mij nu dus wel van toepassing”, grinnikt de Nederlandse coureur.

“Mijn teamgenoten Juan Manuel en Filip zijn mannen die ik inmiddels al een poosje ken. Juan Manuel is een vechter en heeft inmiddels zijn sporen in de endurancewereld al verdiend, hij won vorig jaar in de ELMS. Filip komt net kijken, maar heeft in twee ELMS-races ontzettend veel indruk gemaakt. Ik ben blij dat ik de wagen met Juan Manuel en Filip mag delen. Andrea Caldarelli, die Juan Manuel vervangt als hij Formule 2-races rijdt, is een gewezen topcoureur in het langeafstandsracen. Ik hoop komend jaar veel van hem te kunnen leren.”

Het racejaar van het World Endurance Championship begint in het derde weekend van maart. De 1000 mijlen van Sebring staan op het programma voor vrijdag 17 maart aanstaande. De legendarische 24 uur van Le Mans is het vierde evenement van 2023, deze race wordt gestart op zaterdag 10 juni.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS