Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Jaguar XE vestigt nieuw ronderecord op vergeten Grand Prix-circuit

Uitgegeven door Johan Vis • 26 september 2018 11:21 • Print artikel

De Jaguar XE heeft een uniek ronderecord gevestigd op een eveneens uniek voormalig Grand Prix-circuit: het Circuit de Charade nabij Clermont-Ferrand, Frankrijk. Het Circuit de Charade is voor het laatst gebruikt in 1988 en volgens coureurs te vergelijken met de Nordschleife van de Nürburgring. Jaguar ging ernaartoe om de sluiting van dertig jaar geleden te herdenken met een nieuw historisch feit: een ronderecord. Vincent Radermecker, de coureur die in de SV Project 8 onlangs ook een record vestigde op de Nürburgring, zette nu op het Circuit de Charade met de Jaguar XE 300 SPORT een nieuw ronderecord voor productiesedans. Ondanks dat het traject – grotendeels openbare weg – nu voorzien is van een rotonde en twee wegversmallingen, slaagde Radermecker erin om met de Jaguar XE 300 SPORT een ronde af te leggen in de recordtijd van 4 minuten en 9 seconden – een gemiddelde snelheid van 116 km/uur.

Jaguar XE vestigt nieuw ronderecord op vergeten Grand Prix-circuit
De Jaguar XE 300 SPORT wordt aangedreven door een 2.0-liter Ingenium benzinemotor met 220 kW (300 pk) vermogen en 400 Nm koppel. Daarmee accelereert de Jaguar vanuit stilstand naar 100 km/uur in 5,7 seconden. Radermecker maakte optimaal gebruik van de exceptionele wegligging van de Jaguar om het bochtige, heuvelachtige circuit – op de hellingen van een slapende vulkaan – in recordtijd af te leggen.

De opvallende en dynamische Jaguar 300 SPORT is voorzien van unieke details in de kleur Dark Satin Grey, zoals de spiegelkappen, achterspoiler en grille-omlijsting. Een 300 SPORT-badge op de grille en het kofferdeksel completeren het geheel. Kenmerkende lichtmetalen wielen in 19 of 20 inch in de kleur Satin Technical Grey zijn voorbehouden aan deze speciale uitvoering, net als de remklauwen met 300 SPORT-opschrift. Klanten kunnen kiezen uit vier carrosseriekleuren: Yulong White, Indus Silver, Santorini Black en Caldera Red.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS