Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Indrukwekkend autosportdebuut Kay van Berlo: "Ik ben echt tevreden. En het team ook"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 januari 2018 08:56 • Print artikel

DUBAI – Kay van Berlo heeft een bijzonder sterk debuut gemaakt in de autosport. De zeventienjarige coureur uit Veghel won zondag de Hankook 3x3 uur van Dubai in de LMP3-klasse met Speedworks Motorsports en maakte daarmee direct veel indruk. Het Engelse team werd eerste in zijn klasse en derde overall.

Kay van Berlo Speedworks Motorsport LMP3 3x3 hours Dubai


Kay, die de afgelopen jaren fanatiek kartte, had zo’n fraai resultaat niet verwacht. “Dit is super. Voor een eerste raceweekend had het slechter gekund”, sprak hij eufemistisch. “Ik ben meer dan tevreden. Ik had natuurlijk veel vertrouwen in het team. Het had al een jaar ervaring in de LMP3, dus iedereen wist heel goed wat ze moesten doen.”

De snelle Brabander had voorafgaand aan het weekeinde in Dubai nog nooit gereden in de Ligier van Speedwork Motorsports. De eerste meters waren dan ook indrukwekkend, erkende Kay. “Ik had wel al een dag in de simulator gereden, gepraat met de teamleden en veel onboard-video’s bekeken, dus ik was goed voorbereid. Toch was ik overdonderd. Met name door de snelheid van de auto in de bochten.”

Tijdens de trainingen op vrijdag kreeg Kay in drie sessies van twintig minuten de kans om aan de auto te wennen. “Het viel me helemaal niet tegen. In eerste instantie ging het erom te leren hoe het is een LMP3-auto te besturen. Al snel was ik maar één seconde langzamer dan mijn teamgenoot Jack Butel die al een jaar ervaring heeft in deze auto. En ik was sneller dan mijn tweede teamgenoot. Daar mocht ik echt niet over klagen.”

Kay van Berlo Speedworks Motorsport LMP3 3x3 hours Dubai


Tijdens de tweede sessie ging Kay al een stuk sneller en was hij zowaar de snelste van het team. “Die ging echt enorm goed.” Na zijn derde sessie was hij nogmaals de snelste van het team en had hij zijn zinnen erop gezet tijdens de kwalificatie nogmaals zijn snelheid te tonen.

Daarin moest hij Butel wel voor zich dulden. De Brit reed de snelste tijd van de LMP3-auto’s en daarmee was het team verzekerd van de derde startpositie tijdens de eerste race. Kay: “Ik was er wel ziek van dat het mijn teamgenoot was die de snelste tijd reed en niet ik. Ik remde tijdens mijn piekronde net iets te lang in de eerste bocht. Daardoor verloor ik te veel tijd. In de twee sectoren daarna was ik sneller dan Jack, maar het was net niet genoeg.”

Zaterdagmiddag nam Kay tijdens de eerste race van het weekeinde de tweede stint voor zijn rekening. Lang duurde die niet. Een paar honderd meter nadat hij de pitstraat had verlaten, brak de aandrijfas van de Ligier en moest hij de auto langs de kant parkeren. Nadat die terug naar de pitbox was gebracht en was gerepareerd kon hij nog maar zes ronden rijden voordat hij het stuur moest overgeven. Bovendien reed hij drie van de zes ronden tijdens een gelevlagsituatie waardoor hij niet voluit kon gaan. “Dat was echt zonde, maar dit hoort er bij”, wist hij.

Door de pech met de aandrijfas eindigde Speedworks Motorsport tijdens de eerste race als laatste en moest het zondagochtend tijdens de tweede race achteraan starten. Deze keer mocht Kay beginnen. Hij liet meteen zien wat voor een talentvolle coureur hij is. Na één ronde lag hij al op kop! “Het ging supergoed. Het team zei: neem niet te veel risico, maar ik heb wel gebruikgemaakt van de gaatjes die ik vond.” Uiteindelijk bleken de twee LMP2-auto’s te snel en werd zijn team derde en eerste in de klasse.

Ook tijdens de derde race mocht de sympathieke coureur starten. “Ik had me voorgenomen om de LMP2’s in de eerste ronde in te halen, maar ze hadden op het einde van het rechte stuk zo’n gat getrokken dat het helaas niet mogelijk was.” Na een uur en tien minuten moest hij het stuur overgeven. Dat deed Kay met een goed gevoel, want hij reed op dat moment op de derde plaats algemeen. Ook had hij een voorsprong van 57 seconden opgebouwd op de tweede LMP3-auto. “Ik was echt tevreden over die stint.”

Speedworks Motorsport kwam uiteindelijk ook als derde over de finish en als eerste in de eigen klasse. Daarmee had het de 3x3 uur gewonnen bij de LMP3-auto’s. Kay was blij verrast met dit uitstekende resultaat, maar vooral ook met zijn eigen optreden op de baan in de Verenigde Arabische Emiraten. “Ik heb geen onnodige risico’s genomen, ik heb goed de banden gespaard en het benzineverbruik zoveel mogelijk beperkt”, somde hij op. “Ik ben echt tevreden. En het team ook.”

Zijn zeer geslaagde vuurdoop in de autosport betekende een uitstekende opmaat voor het aanstaande seizoen. Daarin zal Kay zich focussen op autosport. Welke klasse(n) hij gaat rijden, weet hij nog niet. “We zijn nu aan het bekijken wat het meeste brengt voor de toekomst.”

Kay van Berlo wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door District 54 en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS