Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Fernando Alonso over de werkwijze bij winnende equipe: "Sommige procedures zijn hier misschien een beetje anders"

Uitgegeven door Peter Vader • 28 januari 2019 14:33

"Ik ben heel erg trots op het resultaat dat we hebben bereikt, maar het was geen eendaagse klus, het was een klus van een maand", zei Alonso nadat hij samen met Kamui Kobayashi, Renger van der Zande en Jordan Taylor de 24 hours of Daytona op zijn naam had geschreven. "Voor mij begonnen we in december met de voorbereidingen voor de race en het ontvangen van alle documenten, leerde ik hoe de Cadillac werkt en hoe Wayne Taylor Racing werkt. Sommige procedures zijn hier misschien een beetje anders in vergelijking met andere teams. We probeerden snel te integreren, Kamui en ikzelf, om zoveel mogelijk te leren van het team in de Roar (vóór de 24 testdagen) en vervolgens, tijdens de race zelf, was het allemaal heel erg moeilijk. De omstandigheden veranderden de hele tijd."

Alonso winnaar Daytona 2019

Fernando Alonso werd hiermee pas de derde wereldkampioen uit de Formule 1 die een Rolex 24 won. Eerder behaalden alleen Phil Hill en Mario Andretti de eindoverwinning. De Spanjaard scoorde ook zijn eerste overwinning in de 24 uur van Le Mans afgelopen juni.

Kort nadat Alonso het stuur overnam aan het einde van de nacht, arriveerden ook de langverwachte regenbuien en bleef de regen de rest van de dag met bakken uit de hemel komen. Alonso leidde in totaal 49 ronden de race tijdens zijn meestal natte stint, die werd onderbroken door een bijna twee uur durende rode vlag-situatie vanwege de extreme, natte omstandigheden op het circuit. De pauze duurde tot kwart voor vijf, toen de race na achttien uur racen weer werd hervat. De Spanjaard reed nog zo'n 31 minuten, waarna hij het stuur overgaf aan Jordan Taylor, vlak voor zeven uur. Het betekende de laatste stint van de auto tijdens het weekend, nog steeds onder zeer natte omstandigheden. Om tien-voor-half-acht deed Taylor een spectaculaire inhaalpoging op de No. 31 Action Express Racing Cadillac DPi-VR van Pipo Derani, later nog gevolgd door een opmerkelijke manoeuvre om een draaiende GT-klasse auto voor hem te ontwijken, waarbij hij krachtig in de ankers moest.

Winning team Alonso Daytona 2019

Toen kwam de laatste stint voor Alonso, die op de derde plaats terugkeerde in de wedstrijd en heel zorgvuldig zijn ronden reed voordat hij zichzelf aan kop positioneerde door te profiteren van het moment dat Derani's teamgenoot Felipe Nasr van zijn lijn veranderde en de No. 10 Konica Minolta Cadillac DPi-VR definitief de leiding pakte na 22 uur en 54 minuten racen. De race werd drie ronden later opnieuw gestaakt toen Alonso, net als het grootste deel van de rest van het veld, bijna nul zichtbaarheid rapporteerde vanwege de zware regenbuien. De race werd na 23-uur en 49 minuten weer herstart, de geblokte vlag werd gezwaaid en het overwinningsfeest volgde in het kamp van de No.10 Konica Minolta Cadillac DPi-V.R.

Alonso Daytona 2019 regen regen regen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS