Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Diskwalificatie vanwege missen stempeltje op vooruit kost Jaap van Lagen mogelijk titel: "Hard gestraft"

Uitgegeven door Johan Vis • 12 september 2018 17:03 • Print artikel

Met een vierde en vijfde startplek voor de twee races lonkte voor Jaap van Lagen opnieuw top 3-resultaten in de Duitse Porsche Carrera Cup. Zover kwam het niet op de Sachsenring: zijn Porsche en die van zijn teamgenoot werden afgekeurd omdat op de voorruit een stempeltje van 1 centimeter ontbrak. Na twee geweldige inhaalraces van achteraan kon de coureur van Förch Racing toch nog 8 kampioenschapspunten bijschrijven.

Stempeltje maakt einde aan podiumreeks Jaap van Lagen

De comeback van Jaap van Lagen in de Porsche Carrera Cup met het Poolse Förch Racing was allerminst onopgemerkt gebleven. Zes races, zes podiumresultaten, waaronder twee overwinningen: op de Nürburgring en op Zandvoort. Op de Sachsenring zagen Jaap en zijn team zich na de kwalificatiesessies opeens geconfronteerd met een diskwalificatie.

De reden: het missen van een kleine stempel op de voorruit. Na steenslagschade had Förch Racing vorig seizoen beide ruiten vervangen. Omdat een ruit via Porsche Motorsport niet leverbaar was door de grote vraag bij de teams, kocht het Poolse team een tweetal ruiten via het lokale Porsche dealerschap. Exact dezelfde ruit, maar zonder een klein stempeltje boven in de hoek.

In een bulletin meldde Porsche Motorsport tijdens het seizoen dat deze ruiten niet meer gebruikt mogen worden. Förch Racing heeft dit schrijven over het hoofd gezien. En zaterdagmiddag velden de keurmeester daarop een hard oordeel. “Echt heel jammer dat het zo is gelopen. Ik had gehoopt dat het team de kans was gegund om de ruiten te vernieuwen voor de wedstrijd. Nu worden we wel heel hard gestraft voor iets waar de auto geen streep harder door rijdt. De ruit is exact gelijk op dat kleine logo na”, vertelt Jaap.

De routinier uit Ede stond daarop voor twee enorme inhaalraces. Op zaterdagmiddag startte Jaap vanaf plek 25, op zondagochtend vanaf de 24ste positie. Tot twee keer toe behoorde de Porsche van Förch Racing tot de snelsten en tot twee keer toe stoomde Jaap op tot een imponerende 12de plaats en scoorde zo in totaal toch nog 8 punten.

“De auto deed het geweldig en als coureur is inhalen je beroep. Ik heb me dus zeker wel vermaakt, maar de diskwalificatie zet wel een streep door m’n ambities in het kampioenschap”, vertelt Jaap van Lagen. “Ik had zeker nog kans op de derde plek in de eindstand, ondanks het missen van de eerste vier wedstrijden. Dat is nu zo goed als onmogelijk. En dat is op z’n zachtst gezegd erg jammer.” Over twee weken rijdt Jaap van Lagen de seizoensfinale op de Hockenheimring.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS