Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Discussie komt op gang! Mixed feelings bij nieuwe raceklasse voor vrouwen: van "trieste dag" tot "echte positieve aanvulling"

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 oktober 2018 11:20 • Print artikel

Vanaf 2019 is er een volledige raceklasse voor vrouwen. De W Series is toch met gemengde reacties ontvangen door vrouwelijke coureurs. De beste vrouwelijke coureurs moeten het in een Formule 3-specificatie Tatuus-auto, tegen elkaar gaan opnemen. Met een prijzenpot van 1,5 miljoen US dollar, waarvan 500.000 US dollar voor de winnaar is, moeten de dames richting de Formule 1 geholpen gaan worden. Een vrouwelijke raceklasse heeft altijd bij veel vrouwen weerstand opgeroepen, omdat zij in een gemixt veld willen rijden. Er zijn nu echter ook vrouwelijke coureurs die achter de komst van de W Series staan.

Woman racing met W Series
“De W Series geven de vrouwelijke coureurs een ander platform om te gaan racen”, zegt bij voorbeeld de Britse F3-coureur Jamie Chadwick tegen het Engelse Autosport. “Ik ben een coureur en als ik kan, wil ik 365 dagen per jaar racen. Ik ga nog steeds tegen mannen racen in andere kampioenschappen, maar de W Series is een goede aanvulling om mijzelf te helpen om me te ontwikkelen en progressie te maken door de junior klassen in de motorsport.”

Ook de Nederlandse Stephane Kox spreekt zich uit voor het kampioenschap. “Ik ben opgewonden over wat er gaat komen”, zei de dochter van autocoureur Peter Kox. “De W Series klinkt als een echte positieve aanvulling op de wereldwijde motorsportscene en het is duidelijk een grote push voor ambitieuze vrouwelijke coureurs overal ter wereld. Ik heb met de W Series organisatie gesproken. Het is duidelijk dat ze begrijpen dat wij vrouwelijke coureurs de aspiratie hebben om te racen. Als ik voor mijzelf praat. Ik wil als coureur op het hoogste mogelijke niveau racen en in staat te zijn om tegen de beste mannelijke of vrouwelijk coureurs te rijden. Om dat te doen, is het belangrijk dat we eerst het ervaren wat de W Series is.”

Er is ook kritiek op de vrouwelijke klasse, deze komt bijvoorbeeld van Indy 500-coureur, Pippa Mann. “Wat een trieste dag voor de motorsport”, reageert de Britse. “Deze klasse met geldprijzen om vrouwelijke racers te helpen kiezen, zorgt voor afscheiding, in plaats van ze te ondersteunen. Ik ben diep teleurgesteld om in mijn leven zo’n historische stap achteruit te zien.”

Ook Europees F3-coureur Sophia Florsch denkt niet dat vrouwen een eigen exclusieve klasse moeten hebben. “Ik ben het met de argumenten eens, maar ben het totaal niet eens met de oplossing", zei de jongedame. “Vrouwen moeten lange termijnondersteuning krijgen en een partner met vertrouwen. Ik wil strijden met de besten in onze sport. Vergelijk het eens met de economie: Scheiden we daar vrouwen in het management? Nee... De verkeerde weg.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS