Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

De messen zijn geslepen in de Eifel: Laurens Vanthoor op pole voor 24 uurs-kraker, Nederlanders op kansrijke posities in de Groene Hel

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 mei 2018 05:05 • Print artikel

AUDENAU - De vrijdag voor de 24 uur van de Nürburgring is de dag van het armpje drukken tussen de fabrikanten en hun teams. Het is ook de dag van kiekeboe. Het zo lang mogelijk verborgen houden van je werkelijke kracht en snelheid. Want tussen kwalificatie en de start van de race kunnen nog Balance of Performance (BOP) maatregelen worden uitgevaardigd. Dus de top 30 kwalificatie is toch vaak ook weer niet wat je denkt. Sommige teams geven vol gas, anderen rijden met aannemelijke snelheid bewust niet erg hard. Het was in ieder geval Porsche dat compromisloos de eerste drie positie voor de grid van zaterdag pakte.

Porsche 24 stunden Nurburgring

Laurens Vanthoor was het die in de slotkwalificatie van de snelste 30 auto’s gewoon compromisloos gas gaf. Geen politieke spelletjes, maar gas geven leek zijn motto. Het leverde het Manthey-team van Kevin Estre, Romain Dumas, Earl Bamber en Laurens zelf de pole voor de 24 uur op, maar ook de twee volgende grid posities werden ingenomen door Porsche teams met respectievelijk Falken Motorsports, met onder andere Martin Ragginger en Frikadelli Racing met onder andere Norbert Siedler. De eerste Mercedes AMG kwam op P4 met Maro Engel aan het stuur, die ook gewoon wil racen. De twee Mercedesauto’s waar Renger van der Zande op ingeschreven staat, kwamen op respectievelijk P7, gereden door Daniel Juncadella en P8 gereden door Maximilian Gotz. Vermoedelijk reden zij niet plankgas.

24 Hours of the Nurburgring

Het blijft boeiend hoe het zich aftekent in de Eifel. Het wemelt van de razendsnelle rijders, met Le Mans-winnaars, zoals Bamber, DTM-winnaars, zoals Mortara, Rockefeller en Farfus, WTCC-winnaars als Catsburg, Coronel, Porsche cup-winnaars als Tandy, maar toch zegt dat niet alles, Zo leken de Audi’s er nog niet echt aan te pas te komen met de eerste Audi op P15, met onder andere Rene Rast en Kelvin van der Linden. Maar ook de BMW’s hadden het tempo niet of hielden hun kruit droog met de eerste BMW op P10, met Sims en Tomczyk.

Het Mercedes-sterrenteam, de nummer 47, met Mortara, Juncadella, Baumann en Van der Zande nestelde zich behoedzaam op P7 en leek daar reuze tevreden mee. Ze voeren vast meer in hun schild.

Zaterdag om half vier gaat de race van start. En dan gaan we 24 uur lang schitterende gevechten zien tussen de 150 auto’s en de 600 coureurs op de 25 kilometer lange baan.

24H Nurburgring

Drama en heldendom zullen zich overdag en tijdens de nacht afwisselen. En met Indy Dontje, Renger van der Zande op twee auto’s, Yelmer Buurman en Nicky Catsburg als snelste Nederlanders in de top 15, mogen we rekenen op Nederlands succes aan het eind op zondagmiddag.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS