Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Danny Kroes pakt in eigen land podiumplaats voor volgepakte tribunes: ‘Een prachtig gevoel!’

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 mei 2018 02:08 • Print artikel

ZANDVOORT – Autocoureur Danny Kroes heeft op tweede pinksterdag een klinkende prestatie geleverd tijdens de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen. Op het circuit van Zandvoort stuurde de achttienjarige rookie uit Vijfhuizen zijn Seat Cupra naar de derde plaats. Het was zijn eerste podiumplaats in de prestigieuze toerwagenklasse.

Danny Kroes champagne na podium TCR tijdens Jumbo Racedagen Zandvoort

“Dit is gewoon top. Ik het dit niet verwacht”, zei een dolblije Danny tegenover RaceXpress.nl na afloop van de races op het duinencircuit. “Voor vandaag was dit het maximale wat we konden bereiken. Na een mooi gevecht met de nummer vier ben ik heel blij met de derde plaats. Ik heb er wel behoorlijk voor moeten vechten, met veel duw- en trekwerk tussen Atilla Tassi en ik.”

Een dag eerder was hij met zijn achtste plaats ook al in de punten geëindigd. Samen met zijn derde plaats van maandag, staat hij nu op een knappe achtste plaats in het rijdersklassement met een totaal van twintig punten. Daarmee is de door World Stream gesteunde coureur van PSCR Sport de tweede Nederlander in het kampioenschap na Jaap van Lagen, die zesde staat. “Voor mij is het dit jaar vooral leren, leren, leren en nog wat podiumplaatsen proberen te pakken. Dan is het wel heel mooi dat me dat al tijdens het tweede raceweekend is gelukt.”

Dat hij zijn eerste podiumplaats in de TCR Europe uitgerekend voor eigen publiek pakte, maakte zijn prestatie alleen maar mooier vond de beloftevolle Noord-Hollander. Maar liefst 110.000 fans bezochten het Pinksterweekend van de Jumbo Racedagen: “Er waren superveel mensen. Heel erg mooi om daar voor te rijden. Iedereen juichte en klapte voor de Nederlanders. Een prachtig gevoel. Dat ik dan ook nog eens het podium mocht delen met Jaap van Lagen (tweede achter winnaar Josh Files, red.), maakte het extra bijzonder. Jaap is niet zomaar een coureur natuurlijk.”

Danny Kroes voor Jaap van Lagen

Terugkijkend op alle races die hij in zijn leven heeft gereden (vooralsnog voor het overgrote deel in de kartsport), concludeerde Danny tevreden dat die van maandag de mooiste was tot dusver. “Ik heb ook op mijn best gereden. Voor mij was het gewoon top. Alles liep gewoon lekker. En natuurlijk krijg je ook een boost van alle mensen op de tribunes. Dat ik nu al kan meedoen om de podiumplaatsen had niemand verwacht. Het team niet en ik ook niet.”

Over een kleine twee weken staat de derde ronde van het kampioenschap op het programma. Die wordt gehouden op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps. Danny keek er al naar uit. “Dat wordt weer een nieuwe ervaring. Het is een circuit waarop ik nog nooit heb gereden. Ik kan niet wachten.”

Natuurlijk zal ook hij straks door Eau Rouge denderen, misschien wel de meest beroemde bocht in de mondiale autosport. In de Formule 1 staat die bekend als extreem uitdagend, vooral omdat het heel moeilijk is om die vol gas te nemen, in een toerwagen ligt dat anders, weet Danny. “Voor ons is het juist niet vol gas. Maar dat maakt het extra spannend. In Eau Rouge moet je net de rem aantikken om de auto te laten duiken. Er komt best veel techniek bij kijken.”

Dat hij er nog nooit heeft gereden, is voor hem geen probleem. Hij heeft hem al veelvuldig in de simulator gereden. “In het echt is het natuurlijk altijd anders. Daarom moet ik ervoor zorgen dat ik de vrije trainingen zo goed mogelijk benut. Dan zal het helemaal goed komen!”

Danny Kroes bedankt World Stream omdat het hem de kans geeft deel te nemen aan het TCR Europe-kampioenschap.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS