Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Danny Kroes meteen in de punten bij debuut in TCR Europe op Paul Ricard en verheugt zich op Jumbo Racedagen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 mei 2018 10:45 • Print artikel

PAUL RICARD – Autocoureur Danny Kroes is bij zijn debuut in het TCR Europe-kampioenschap op het circuit van Paul Ricard direct in de punten geëindigd. De achttienjarige rookie uit Vijfhuizen werd zondag in zijn Seat Cupra achtste in race twee. Daarmee bevestigde de door World Stream gesteunde coureur van PCR Sport dat hij de snelheid heeft om voorin mee te doen in het prestigieuze toerwagenkampioenschap.

Danny Kroes


“Ik ben redelijk tevreden met het resultaat. In de winter heb ik laten zien dat ik heel veel snelheid heb”, zei Danny. “We weten ook dat we de snelheid hebben om in de punten te rijden. Jammer alleen dat ik bij de start van de eerste race een klap op het linkervoorwiel. Ik heb daarna nog drie ronden kunnen rijden voordat ik een klapband kreeg en ik binnen moest komen. Er bleek schade aan de wielophanging en ik moest de race staken. Het blijft jammer. Ik wist dat ik punten had kunnen pakken.”

Hij was de race als vijftiende begonnen. Dat was niet helemaal wat hij had gehoopt. Tijdens de kwalificatie kon hij de goede balans niet vinden, legde Danny uit. “Maar de snelheid van de auto was goed. Daarom had ik goede hoop op een mooi resultaat in race twee.”

Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Toen de auto’s al op de grid stonden begon het te regenen. “Iedereen stond op slicks, dat maakte het begin van de race erg lastig.” Het duurde niet lang of er was een auto gecrasht. Dat betekende code rood. Danny lag op dat moment elfde. “Tijdens de code rood begon de zon weer te schijnen. Daarna bleek het lastig inhalen op dit circuit. Maar ik ben met grote namen in gevecht geweest en heb ze ook kunnen inhalen. Daarover was ik wel tevreden.”

Danny eindigde de race op de achtste plaats. Een bemoedigend resultaat dat hoop gaf voor het tweede raceweekeinde dat op 20 en 21 mei wordt gehouden op het circuit van Zandvoort tijdens de Jumbo Racedagen. “Ik hoop dat het op Zandvoort nog een stuk beter gaat. Dat moet lukken als er een aanpassing komt in de balance of performance. Ik hoop dan om de overwinning te kunnen meedoen.”

Omdat de races tijdens de Jumbo Racedagen worden gehouden, zitten de tribunes op het legendarische oud-Formule 1-circuit normaal gesproken vol. Het jonge TCR-talent kijkt er naar uit. “Ik heb er vorig jaar met een Formule 4-auto gereden. Voor zoveel mensen rijden, was super. Ik ga er met een goed gevoel naartoe. Ik ken de baan goed, ik heb twee wedstrijden ervaring erbij en er zullen veel mensen op de tribune zitten die naar de Nederlanders kijken. Dat zijn in de TCR onder andere Tom Coronel en ik.”

Hij rekent op een mooi resultaat in de duinen. Aan zijn team zal het niet liggen, wist Danny. “Je kunt aan alles merken dat het team veel verstand heeft van de Seat Cupra. Het is een Spaans familieteam dat weet hoe het een auto moet afstellen. Dat gebeurt zo precies dat we op Paul Ricard heel goed meekonden met de topmerken Hyundai en Honda.”

Danny Kroes

Als voormalig karter is hij onder de indruk van de professionaliteit die in de autosport heerst. “Ik vind autosport daardoor nog wat leuker dan karten. Je bent in de autosport ook bezig met je toekomst als racer. Het karten blijft altijd de opleiding. Qua inhalen en het racetechnische gedeelte betreft, heb ik veel aan het karten gehad.”

Danny is blij met zijn overstap naar de autosport. “Mijn doel voor dit jaar is mezelf zoveel mogelijk ontwikkelen voor de komende jaren”, zei hij. “Vorig jaar heb ik een paar losse wedstrijden in de autosport gedaan. Nu rijd ik wat relaxter omdat ik weet dat ik een volledig seizoen kan doen. Ik hoef niet steeds op de overwinning te hopen om de race erna weer te kunnen rijden. Maar ik kan met de ervaren rijders meestrijden, dan weet je dat je het goed doet.”

Danny Kroes bedankt World Stream omdat het hem de kans geeft deel te nemen aan het TCR Europe-kampioenschap.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS