Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

American dream in Canada voor Rinus van Kalmthout: "Vanaf de eerste meters klopte alles"

Uitgegeven door Johan Vis • 19 juli 2018 12:30 • Print artikel

KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft op het stratencircuit van Toronto met groot machtsvertoon de zesde ronde van het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires gedomineerd. De 17-jarige Hoofddorper eiste voor beide races de poleposition voor zich op, leidde beide wedstrijden van start tot finish en liet zich ook door diverse safetycarsituaties niet van de wijs brengen. Met zijn dubbelzege, zijn derde en vierde overwinning van dit seizoen, bracht de als tweede in de titelstrijd geklasseerde Van Kalmthout zijn achterstand op de leider terug tot slechts één punt. “Een fantastisch weekend, alles klopte”, blikte een onder complimenten bedolven Van Kalmthout op zijn dubbelzege terug.

Soevereine dubbelzege voor Rinus van Kalmthout in Pro Mazda op stratencircuit van Toronto

Met de ‘Streets of Toronto’ keerde het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires na een aantal races op gewone circuits en een oval, terug naar het type circuit waar de serie dit jaar ook begon, een stratencircuit. KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout bewaart goede herinneringen aan stratencircuits want niet alleen won de 17-jarige Hoofddorper eerder dit seizoen de beide openingsraces in de straten van St. Petersburg, vorig jaar eindigde de KTF-coureur in Toronto in de USF2000 twee keer op het podium. In de vrije training zette de rijder van Juncos Racing meteen de toon door de eerste positie in te nemen, om vervolgens in de twee kwalificatiesessies de snelste tijd en dus de poleposition voor beide wedstrijden voor zich op te eisen. Daarmee was de toon voor het weekend meteen gezet.

De eerste wedstrijd werd namelijk volledig door Van Kalmthout gedomineerd. De Juncos Racing-piloot pakte bij de start direct de kop en sloeg een gat, maar zag dit tenietgedaan door een safetycarperiode. Dit herhaalde zich nog twee keer waarbij Van Kalmthout steeds weer soeverein bij de concurrentie wegreed maar zelfs een keer een voorsprong van drie seconden door een safetycar in rook zag opgaan. Met nog acht ronden te rijden liet de safetycar het veld voor de laatste keer los en nam Van Kalmthout meteen weer afstand, om in de laatste drie ronden tot drie keer toe de snelste raceronde te verbeteren. Met zijn nieuwe ronderecord van 1:07.841 seconden dook Van Kalmthout als enige rijder in het veld onder de 1:08.000 seconden, waarbij zijn voorsprong op de nummer twee aan de finish ruim 3,5 seconden bedroeg.

Ook bij de start van race twee reed Van Kalmthout vanaf poleposition meteen bij de concurrentie weg en had na drie ronden al een gat geslagen van ruim vier seconden, toen de safetycar weer eens roet in het eten gooide. De Hoofddorper liet zich echter niet van de wijs brengen en profiteerde na de herstart optimaal van het gevecht om plek twee. Met nog een paar ronden te gaan en een voorsprong van weer vier seconden verstoorde de safetycar echter opnieuw het dominante optreden van de Juncos Racing-piloot. De 45 minuten durende race werd daarmee een sprint van twee ronden richting de finish. Ook nu hield Van Kalmthout het hoofd koel en stelde met een voorsprong van een halve seconde zijn tweede overwinning van het weekend veilig. Door zijn dubbelzege en het matig scoren van de leider in het kampioenschap heeft Van Kalmthout als nummer twee in de tussenstand het gat teruggebracht van 46 punten naar, rekening houdend met één aftrekresultaat, slechts één punt.

“Een absoluut topweekend. Vanaf de eerste meters klopte alles. Juncos Racing heeft een fantastische auto neergezet en ook gedurende het weekend perfect werk geleverd. De snelheid was er steeds, maar door de safetycarsituaties was het wel lastig om de concentratie vast te houden. Ik ben ontzettend blij dat we nu weer helemaal terug zijn in de race om de titel”, aldus een stralende racewinnaar na afloop.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS