Autosport Internationaal Toerwagens • ALMS

Renger van der Zande op tweede startrij in Mosport Canada, pole voor Colin Braun met de LMP2 Oreca

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juli 2018 21:11 • Print artikel

Lake Ontario, Canada - Het moest gebeuren in de eerste paar rondjes, daarna was het over met de banden tijdens de zeer korte kwalificatie bij de Canadian Tyre Mosport Park Grand Prix in het Weather Tech IMSA-kampioenschap in Amerika. Renger van der Zande kwam als een duveltje uit een doosje en pakte met 1.07.093 in zijn derde rondje een seconde voorsprong op de andere Cadillacs. Toch kwamen ze samen snelheid te kort om de Oreca LMP2 ’s van onder andere Colin Braun en Robert Alon van het JDC Miller team weerwoord te geven.

Renger van der Zande


Voor de Nederlander was de vierde plaats geen onverdienstelijke prestatie, ondanks dat hij en teamgenoot Jordan Taylor op meer hadden gehoopt. Maar de DPI auto’s met onder andere de Cadillacs, Mazda’s en Nissan’s hebben door het BOP-beleid het nakijken. De Penske Acura’s met Montoya en Castroneves hebben nog enigszins snelheid weten te behouden.

Colin Braun

Bezoekers en TV-kijkers volgden de kwalificatie met open mond. Je zag het gebeuren, het tempo dat Braun, Cameron en Van der Zande meteen in het begin op de baan legden. Het was beslissend. In de zeven rondjes die de Prototypes daarna nog konden rijden, kon niemand zichzelf meer serieus verbeteren. En het ging ongelooflijk snel in Mosport. De vier kilometer die de baan lang is, werd met een snelheid van ruim over de 200 kilometer per uur afgelegd in net iets meer dan een minuut.

The American dream

De Nederlander, die steeds meer Amerikaanse trekjes begint te krijgen werd met zijn gevleugelde uitspraken veelvuldig aangehaald op de televisie. “You have to have a lot of courage, you have to have a good rhythm and position your car well, but on the other hand don’t think too much, because it goes too fast”. “Words of wisdom” noemden de commentatoren het plezier dat Renger uitte over dit bloedsnelle en ook wel gevaarlijke circuit.

Bij de GTLM pakte Tandy met de Porsche de pole en bij de GTD’s was het de Engelsman Jack Hawksworth met de Lexus GT 3.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS