Formule 1 • MOTO GP

Zonta van den Goorbergh pakt toch nog WK-punten: "Redelijk tevreden, maar er had meer ingezeten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 april 2024 02:02

RW-Idrofoglia Racing GP heeft het raceweekend op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto afgesloten met WK punten. In een uitdagende Moto2-race kwam Zonta van den Goorbergh uiteindelijk als dertiende over de finish nadat hij terug moest komen van de twintigste positie. Barry Baltus leek ook op weg naar punten maar ging in de zevende ronde onderuit.

Zonta van den Goorbergh


De Spaanse Grand Prix was voor RW-Idrofoglia Racing GP een weekend met hoogte- en dieptepunten. Op vrijdag stonden beide coureurs in de top veertien waardoor ze – vanwege de regenachtige omstandigheden op zaterdagochtend – rechtstreeks door konden naar Q2. Met een dertiende en achttiende plaats op de grid waren WK punten het doel en behoorden top tien resultaten tot de mogelijkheden.

Zonta van den Goorbergh maakte een goede start en reed in de openingsronde op de veertiende plaats vlak achter teamgenoot Barry Baltus. In de tweede ronde werd de Nederlander geraakt waardoor hij buiten de baan terechtkwam en veel terrein verloor. Bij het terugkeren op de baan was er contact met een andere rijder waardoor Van den Goorbergh een Long Lap penalty zou ontvangen.

Nadat Baltus een aantal posities verloor en zijn race in de zevende ronde ten einde kwam vanwege een valpartij maakte Van den Goorbergh weer stappen voorwaarts en knokte hij zich vanaf de twintigste plaats weer terug naar de puntenposities. Uiteindelijk werd de achttienjarige coureur dertiende en scoorde hij daarmee drie WK punten voor RW-Idrofoglia Racing GP.

Zonta van den Goorbergh – P13: “Ik ben redelijk tevreden met de race, maar er had zeker meer ingezeten. Ik werd in de beginfase van de race hard geraakt door een andere rijder waardoor ik buiten de baan terechtkwam, toen ik terugkeerde op de baan werd ik opnieuw geraakt en daar ontving ik een Long Lap penalty voor. Ik ben het daar niet mee eens en het gooide flink wat roet in het eten voor de rest van de race. Ik viel terug naar P20 maar heb niet opgegeven en vervolgens weer tien posities goed weten te maken."

"Met de dertiende plaats hebben we toch weer wat punten kunnen scoren en we kunnen stellen dat het goede gevoel weer terug is. Nu gaan we dinsdag een aantal dingen proberen in de test om te kijken of we nog een stapje kunnen maken. Ik wil het team bedanken voor hun werk dit weekend, dat ze de motor weer perfect geprepareerd hebben zodat we er een goede wedstrijd van konden maken.”

Barry Baltus – DNF: “Ik had niet verwacht dat ik zo’n dag zou hebben, maar het is wat het is. Ik had een klein probleem met de motor in het begin van de race maar ik probeerde het onder controle te houden. Uiteindelijk crashte ik en daarom ben ik niet blij. Tijdens de test op dinsdag kunnen we wat nieuwe onderdelen proberen en we moeten kijken of dat ons gevoel verbetert. Ik kijk uit naar de volgende GP in Le Mans, laten we zien wat we daar kunnen doen.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “Het was best wel een zwaar weekend voor ons. We zijn snel geweest en hebben laten zien dat we competitief kunnen zijn maar de omstandigheden waren heel onvoorspelbaar. Gisteren waren de baanomstandigheden erg lastig en dat was vandaag eigenlijk ook zo. Jammer genoeg kwam Barry al vroeg in de race ten val, dat was teleurstellend omdat hij een heel goed racetempo had en een top acht positie tot de mogelijkheden behoorde.

Zonta had wat pech in de race en kreeg daarnaast ook een discutabele Long Lap penalty. Dat verlies moet je nemen en vervolgens kwam hij ijzersterk terug waarna hij alsnog een mooie dertiende plaats wist te behalen. We hebben daarmee opnieuw punten gescoord en dat is iets waar we op verder moeten bouwen. In het algemeen hebben we een grote stap gemaakt ten opzichte van vorig jaar. We zijn natuurlijk nooit 100% tevreden en ik denk dat we beter moeten en kunnen presteren, als team zijnde samen met onze rijders.

"We blijven in Jerez om dinsdag een aantal nieuwe onderdelen te testen. Hopelijk kunnen we daarmee een stapje maken en dan kijken we alweer uit naar de volgende Grand Prix in Le Mans.”

Na een eendaagse test op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto op dinsdag 30 april komt RW-Idrofoglia Racing GP in het weekend van 10 tot en met 12 mei weer in actie tijdens de Franse Grand Prix op het Bugatti Circuit in Le Mans.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS