Karting • GK4 Kartseries

Youri Bonte bewijst zich voorin tijdens tweede ronde IAME Benelux-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 april 2021 09:21 • Print artikel

MARIEMBOURG – Youri Bonte beleefde zaterdag een uitstekende tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. Op het circuit van Mariembourg hoorde de veertienjarige karter uit Vrouwenpolder tot de beste rijders. Dat resulteerde uiteindelijk in de vijfde plaats in de finale van de X30 Junioren-klasse. Youri was daarbij ook de tweede Nederlander in het klassement.

Youri Bonte

Die uitslag zorgde ervoor dat een tevreden Youri zijn relaas deed in het parc fermé van de zonnige piste in België. “Het gaat lekker”, concludeerde de jonge rijder die dit seizoen naar volle tevredenheid uitkomt op een TD Kart. “In de finale moest ik als tiende starten. De start was niet goed, niet slecht. Daarna heb ik nog veel rijders ingehaald. Toen kakte de kart wat in en werd ik weer ingehaald. Gelukkig ging het even later beter en ben ik nog naar de zesde plek gereden.”

Maar door een tijdstraf voor een concurrent vóór hem, werd Youri uiteindelijk als vijfde geklasseerd. Een uitstekend resultaat in een zeer groot en sterk bezet, internationaal deelnemersveld met meer dan 50 deelnemers. Maar zeker ook een uitstekend resultaat gezien Youri’s kwalificatie. Daarin was hij zestiende en daar baalde hij van. “De carburateur was nog niet heel erg goed. Ik was zelf een beetje gefrustreerd”, bekende hij. “Zestiende overall. Maar ik ging vol vertrouwen de eerste race in. Ik dacht: het komt goed. Ik heb er altijd vertrouwen in.”

In de eerste heat zakte hem wel héél even de moed in de schoenen. “Ik zat niet goed op te letten in de formatieronde en knalde op iemands achterkant. Heel mijn voorbumper was kapot. Ik was nog wel vierde geworden, maar ik ben uiteindelijk als zevende geklasseerd door de klikbumper.”

Dat akkefietje liet hij zich uiteraard geen tweede keer gebeuren. “De tweede race ging echt fantastisch. Ik moest als achtste starten aan de buitenkant en had een heel goede start. Ik reed al snel op de vierde plaats. In het midden van de race reed ik zelfs op de tweede plaats, maar iemand was nog net wat sneller dan ik en zo werd ik derde. Dat was op zich een goed resultaat.”

Youri Bonte

Tijdens de derde race baalde Youri een beetje vanwege een mindere start. “Ik kon geen kant op”, legde hij uit. De snelle Zeeuw viel een aantal plekken terug, maar maakte die posities met zijn racevaardigheden al snel goed. “Ik ben van zestien nog naar acht gereden en door een tijdstraf voor één van mijn concurrenten ben ik nog zevende geworden.”

Het beste bewaarde hij dus voor het laatst door in de finale naar de vijfde plaats te knallen. Youri concludeerde tevreden dat hij op de goede weg is. Ook tijdens de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap eerder dit jaar, ook in Mariembourg, toonde hij de snelheid te hebben om voorin te kunnen meedoen.

Toen was de baan nat. Een kolfje naar zijn hand. “Ik ben de laatste tijd echt een stuk beter geworden in regenrijden. In de finale in de regen moest ik als vierde starten. Helaas deed mijn startmotor het niet. Toen ben ik in eerste instantie van 32 terug naar de tiende plaats gereden. Jammer genoeg ging het daarna weer mis en zo ben ik uiteindelijk als zestiende gefinisht. In de heats ging het prima. Daarin werd ik tweede, derde en negende.”

Youri, die behalve het Benelux-kampioenschap ook het GK4-kampioenschap rijdt, staat nu zesde in de tussenstand en is daarmee de tweede beste Nederlander. Dat betekent dat hij volop meedoet in de strijd rond een ticket richting het WK voor IAME-rijders in Le Mans. “Dat hoop ik echt te winnen. Ik wil daar heel graag meedoen!”

Youri Bonte zoekt nog sponsors, die hem willen steunen in zijn raceactiviteiten. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via youribonte57@zeelandnet.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS