Karting • Chrono

Yenthe Moonen kart pas één jaar en heeft nu al zijn eerste zege binnen: "Dat ik nu gewonnen heb is super"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2021 00:19 • Print artikel

BERGHEM – Het was zoals het spreekwoord: twee honden vechten om een been, de derde gaat ermee heen. Karter Yenthe Moonen won zaterdag op magistrale wijze de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max nadat de twee kemphanen vooraan van de baan waren gecrasht. De negenjarige snelheidsduivel uit Dilsen-Stokkem profiteerde en denderde zo als eerste over de finish. Had hij dus het dagklassement in de Micromax-klasse gewonnen. En dus stond hij even later letterlijk dansend op de bovenste trede van het podium, zijn eerste zege ooit te vieren.

Yenthe Moonen

Een grote lach op zijn gezicht, dansend op de muziek uit de speakers vierde Yenthe zijn fraaie overwinning op het circuit van Berghem. Even later maakte hij nog eens een dansje, want o, wat voelde het heerlijk, zijn eerste overwinning ooit. Dít is waarom hij ooit begon met karten, wist de getalenteerde piloot.

“Het was wel vreemd toen ik over de finish kwam”, zei Yenthe met een brede lach. Dat hij de finale zou winnen had hij echt niet verwacht. Hij moest immers van de zevende plaats komen. Maar ja, zijn snelheid was uitstekend en dus haalde de beloftevolle Limburger de ene na de andere piloot in op de Brabantse piste. “De eerste twee hadden een botsing gemaakt waardoor ik als eerste was gefinisht. Toen ik die botsing zag, schrok ik wel. Dat ik nu gewonnen heb is super. Mijn eerste overwinning.”

Dat hij snel was, had de piloot van Oeste Kart een week eerder tijdens de derde en laatste ronde van het BNL-kampioenschap in Genk al bewezen. Daar werd hij op zijn Haase Kart toen tweede. Zaterdag in Berghem liet hij in de kwalificatie opnieuw zien dat hij de juiste snelheid had om voorin mee te doen. “Ik reed de derde tijd. Dat was wel goed.” Hij kon daar even later helaas niet van profiteren in de prefinale. “Ik had een slechte start. Toen ben ik teruggevallen. Ik ben nog wel terug naar de voorste plekken geraakt. Maar toen ben ik rond geduwd en ben ik op de zevende plaats gefinisht.”

Yenthe Moonen

Gezien zijn snelheid was een podiumplaats in de finale helemaal niet zo raar, dat het een overwinning werd, maakt de dag speciaal. En dan te bedenken dat Yenthe pas een jaar kart. “Ik heb vorig jaar voor het eerst gereden in Genk. We wonen maar vijf minuten van het circuit vandaan.”

Dat hij ging karten was niet zo vreemd. ”Ik wou eerst rallycross rijden, omdat mijn mama en papa dat ook deden, maar daar ben ik nog te jong voor. Dus toen zijn we begonnen met karten. Die eerste keer was best snel. Dat vond ik leuk. Ik race heel graag.”

Datzelfde jaar reed hij al een wedstrijd “Om te proberen”, zei Yenthe. “Dit is het eerste volledige jaar.” En dat pakt hij meteen voortvarend aan. Behalve het NK rijdt de talentvolle Belg ook het BNL en het BMC-kampioenschap. “En straks de BNL Golden Trophy nog. Ik hoop dat het nog een keer lukt om te winnen. Ik kom korter en korter. Dat is wel leuk. Hopelijk kan ik dit jaar nog eens vaker op het podium geraken!”

Yenthe bedankt zijn papa en mama en zijn team Oeste Kart. En iedereen die naar zijn wedstrijden in Berghem gekeken heeft. Yenthe zoekt nog wel wat support van bedrijven die hem willen sponsoren op de weg naar de top.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS