Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Wie scoort de meeste racebekers in huize Coronel? Rocco Coronel, zijn vader Tom, of zijn moeder Paulien of zijn zus Carmen?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 oktober 2020 05:17 • Print artikel

EEMNES - Autocoureur Tom Coronel, momenteel succesvol in de WTCR en zijn zoon Rocco in de kart houden een onderlinge competitie over wie dit jaar de meeste bekers verzamelt. Ook dochter Carmen, die aan paardensport doet, mengt zich in deze strijd. Maar daar is bij huize Coronel een onverwachte concurrent bijgekomen in de persoon van Toms vrouw Paulien Zwart. Zij heeft na jaren de stoute ‘raceschoenen’ weer aangetrokken en niet zonder succes. Paulien heeft inmiddels al een aantal bekers veroverd sinds zij terug is in de autosport.

Tom Coronel, Paulien Zwart en Rocco en monteur Rob

“Ik heb er al drie gewonnen dit jaar”, zei Paulien. “Ik race in de BMW M240i. Dat is een leuke competitie.” En dat allemaal dankzij de sponsor van Tom en zijn broer Tim: Jan-Jaap en Hanna van IT-bedrijf IreckonU. Paulien: “We zijn een keer wezen eten en toen vroegen ze of ik niet weer eens in een auto wilde zitten. Maar na zeven jaar zonder racen, durfde ik niet meer. Uiteindelijk hebben ze me toch overgehaald om het weer eens te proberen.”

BMW Racing Cup Hans Weijs Motorsport

Paulien vond het meteen zo leuk dat ze de smaak weer helemaal te pakken heeft. “Het was zo gaaf toen ik weer in de auto stapte. Het was een korte sessie, maar het ging best wel goed en toen mocht ik Assen een race doen. Het waren mijn eerste twee races in zeven jaar; ik werd tweede en derde. En het is alweer dertien jaar geleden dat ik op Assen een race had.”

“Vier weken geleden heb ik samen met Tom een race op Zandvoort gereden en toen zijn we tweede geworden. Het was erg leuk om samen met Tom te racen. Ook Rocco vindt het stoer, hij vroeg me al maanden ‘waarom race je niet meer mama?’. En onze dochter Carmen is er ook heel enthousiast over. Nu hebben Tom en Rocco onverwacht concurrentie. Ik zal de stand even gaan opmaken”, zegt Pauline met een lach.

Carmen Coronel

"Onze dochter Carmen komt ook met veel bekers thuis. Carmen doet aan Working Equitation, dat zijn wedstrijden, die bestaan uit uit vier onderdelen: een dressuurproef, een obstakelparcours gereden op stijl (de stijltrail), hetzelfde parcours maar dan gereden op tijd (speedtrail) en het veedrijven. En onlangs werd ze tweede in Level 1 (golegã) en Freestyle (Carmencita) van de Iberische Nederlandse Kampioenschappen. We zijn erg trots op haar!"

Zoon Rocco van negen is ondertussen lekker bezig in de kartsport. Hij haalt de nodige prijzen binnen in wat pas zijn pas tweede wedstrijdjaar is. Zo stond hij onlangs weer op het podium bij een kartrace. Rocco: “Op vrijdag kwamen we aan in de avond, op zaterdag ging ik trainen. Het was kletsnat. Ook in de regen rijden we op slicks, dus ik heb heel veel geleerd. Het was nat, heel erg nat.”

“Zondagochtend reed ik nog in de regen. Toen werd ik in de kwalificatie zevende. Maar in race één ging ik al meteen bij de start van P7 naar P3. Ik dacht: ik ga naar binnen. Ik remde laat en toen heb ik er een heleboel ingehaald. Voor de tweede bocht blijf je dan aan de binnenkant om te verdedigen. Ik werd tweede overall.”

In de tweede race eindigde Rocco ook als tweede. “En in de derde race lag ik ook tweede en ik verdedigde goed. Ik kreeg nog wel een duw, maar ik wist me nog net te redden. Toch weer een podiumplaats. Ik was er blij mee.”

Rocco komt dit seizoen verder nog uit in het NK tweetakt in Eindhoven en Venray. Hij geniet van het racen, droomt van de autosport. Hij was erbij toen papa samen met mama de eenuursrace reed in de BMW M240i. “Ik hoop ook dat ik beter dan jij word”, grapt Rocco tegen vader Tom. “Ik wil het liefste naar de Formule 4, omdat het heel hard gaat. Maar de F1 is nog veel gaver.”

Rocco is pas negen jaar, op 23 oktober wordt hij tien, dus hij heeft nog wat jaartjes karting voor de boeg. Tom, die een weekeinde vrij had, probeert zo veel mogelijk bij de races van zijn zoon te zijn. “Rocco is in goede handen bij zijn coaches en monteurs Björn en Rob. We proberen wat meer te rijden. Rob was positief. Hij zei tegen me: ‘Zoals hij nu in de regen rijdt, is het perfect. We hebben veel geleerd’. Ik wil graag papa en mama, Bjorn en Rob, motorbouwer Bas Harting en sponsor Bouwbedrijf Dijkstra Draisma bedanken voor hun steun in het karten.

Samen met zijn vrouw Pauline bezochten ze in een camper de wedstrijd. Tom: “Het was wel weer leuk om mee te maken. De races, weet je… Je kijkt als vader. Dan is het heel moeilijk jezelf in te houden. Je wordt meegezogen. Ik probeer Rob en Bjorn zo vrij mogelijk te houden in hun begeleiding. Ik heb wel zo nu en dan wat tips voor Rocco. Hij heeft goed gereden en goed verdedigd. Wat ik gaaf vind, is dat hij altijd voor het podium gaat. En het is leuk hoe die jongens met elkaar omgaan.”

Tom heeft zelf nooit gekart. “Die gasten leren op zo’n jonge leeftijd al zo veel. Ik probeer Rocco extra te helpen, ik doe dat met heel veel liefde. Wij zijn een echte racefamilie, er zijn ook niet veel moeders die racen.”

Tom Coronel

Ook met zijn eigen race-activiteiten gaat het zeer voorspoedig dit seizoen. Met de Audi van Comtoyou Racing is Tom eindelijk weer competitief in het WTCR. “Als het droog wordt in Slowakije maak ik een kans", zei Coronel voorafgaand aan de race. Hij hield zijn woord en won! "Die Audi is vijf jaar oud, ondanks dat de motor en de bak niet ‘up-to-spec’ zijn zoals de auto’s van de fabrieksteams, die onder andere pneumatisch kunnen schakelen. Ik kan ook niet afremmen op de motor.”

“Maar de Audi is customer racing. Ik ben dit seizoen in veel races nog de best gefinishte Audi. Het gaat erg goed in het WK. Het is weer plezier hebben en competitief zijn. Het is voor mij toch anders dan voor de fabrieksrijders. Ik doe alles zelf, van pr tot social media en tot tv. Als je er alles voor doet en het gaat goed, dan krijg je het gevoel dat je het niet voor niets doet.”

“Ik ben geen veldvulling, ik doe dit jaar weer mee voor het podium. De afgelopen jaren was er niet te racen tegen de fabrieskteams. Soms heb je net de pech met de keuze van team of auto. Die fabrieksteams hebben drie pk meer, een speciale bak. Vorig jaar was mijn auto veel kilo’s te zwaar, allemaal zaken waardoor je overal een paar tienden verliest. Ik ben heel blij bij Comtoyou Racing. Het team gaat ervoor. Ze willen scoren, dat is de hoofdmoot.”

"Het was gewoon een heel goed weekeinde: de auto was goed, we hebben veel punten gescoord, waarmee we nu tweede in het kampioenschap staan. Dat is een enorm mooi gevoel, waar ik echt heel blij mee ben! Ik kijk nu al uit naar de volgende races, dit weekeinde op de Hungaroring."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS