Karting • Chrono

Vic van Campenhout toont talent en wilskracht en pakt rookietitel in NK: “Ik race pas vanaf januari"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 november 2021 18:45 • Print artikel

GENK – Met een ingetapet schouderblad en een gekwetste spier denderde Vic Van Campenhout zondag naar de rookietitel in het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Tijdens de laatste ronde van de titelstrijd van chrono Karting toonde de tienjarige Belg uit Humbeek zich zo niet alleen de beste debutant in de Micromax-klasse, ook bewees hij over een ijzeren wilskracht te beschikken.

Familie van Campenhout podium

“Ik rijd pas vanaf januari en nu al rookiekampioen”, zei Vic met een grote lach op zijn gezicht. “Dit voelt een beetje als de Formule 1, op het podium staan. Ik heb met pijnstillers gereden vanwege mijn gebroken schouder. Gelukkig had ik er iets minder last van.”

Die fikse blessure had Vic twee weken eerder opgelopen tijdens het laatste raceweekeinde van het BMC-kampioenschap, ook in Genk. Hij ging daar over de kop na de finishvlag, brak daarbij zijn schouder en blesseerde een spier. “Dat was wel even schrikken”, zei Vic met gevoel voor understatement.

Zondag leek hij in eerste instantie gehinderd te worden door zijn schouder, want in de kwalificatie werd hij 'slechts' tiende. Het was niet wat hij verwacht had. “Maar in de prefinale ben ik teruggereden naar de derde plaats. Helaas had ik een ingeklikte bumper en kreeg ik vijf strafseconden. Daardoor zakte ik terug naar de zesde plaats.”

Daarna moest Vic er in de finale voor zorgen dat hij zijn concurrent voorbleef in de strijd om de rookietitel. “Ik heb hem in de finale nog ingehaald.” Dat was nog wel even een opgave voor Vic, want door een incident tijdens de formatieronde, voorafgaand aan de start van de finale, moest hij van de laatste plaats zijn race beginnen. “Ik kwam naast de baan terecht. Het gas bleef hangen”, legde hij uit. Maar toen volgde een geweldige inhaalrace. “Ik ben toch nog als vijfde geëindigd.”

Daarmee verzekerde hij zich van de rookietitel én van een mooi slot aan een enerverend seizoen. En dan te bedenken dat hij pas dit jaar op een buitenbaan is gaan karten. Want Vic kartte de afgelopen jaar op binnenbanen. Dat kwam door die ene keer op de indoorbaan van FKI in Machelen.

“Daar ben ik begonnen. Als verrassing had papa me ingeschreven. Ik was toen zes jaar. Mama was boos omdat ze dacht dat papa een beetje gek was geworden, haha. Ze dacht dat ik terug zou komen met twee gebroken armen en benen. Het viel heel erg mee. Ik vond het leuk dat je kon racen tegen iemand anders. Dan word je uitgedaagd. Later heb ik Jonas, een vriendje van me die aan karten deed, gevraagd om me te helpen in een hogere categorie te geraken.”

Op 2 januari dit jaar stapte hij over op het racen op outdoorbanen. Ook weer op initiatief van zijn vader. “De eerste keer was in Mariembourg”, herinnerde Vic zich. “In eerste instantie was het de bedoeling om eerst een jaar te trainen en volgend jaar de competitie in te gaan. We zijn naar Franky en Gilles Saeys gereden om een stoeltje te passen. De eerste keer dat ik op een buitenkart reed, dacht Franky: er is nog veel werk aan. De tweede keer dacht hij: er is al minder werk aan. En de derde keer dacht hij: die mag naar de competitie.”

Vic van Kampemhout rijdt ere rondje als rookie kampioen NK op de kartbaan in Genk

Aldus geschiedde. Een uitstekende keuze, zo bewees Vic afgelopen weekeinde wel. Vic rijdt bij zijn team SFP Racing op Formula K-karts. En inmiddels is de beer los, zoals dat heet, want Vic is razend fanatiek. Zijn doel? De Formule 1. “Om je raceleven af te maken”, verklaarde Vic.

“Ik ben fan van Max Verstappen omdat ik vind dat hij goed rijdt, hij veel moed heeft en gedreven is. Ik heb een pyjama van Max en een kussen van Max. Ze zeggen dat hij hier in Genk is opgegroeid, dus ik ga ook proberen om in de Formule 1 te geraken.”

Vic bedankt zijn vader en moeder. En Franky, Gilles en Ivo. "Omdat ze me helpen naar een hogere categorie te gaan. Ze zijn de beste mechaniekers die ik ken.”

Vic Van Campenhout wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Body Complex.

Foto's Oswald Paret en Bas Kaligis

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS