Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Verborgen kosten van je droomauto: kijk verder dan de aanschafprijs

Uitgegeven door HJ van Keulen • 26 oktober 2023 09:10

Je voelt wellicht de adrenaline al als je alleen nog maar denkt aan het bezitten van je eigen sportauto. Een Porsche, een Lotus of misschien wel een Aston Martin! Maar voordat je je laat meeslepen door die droom, is het belangrijk om stil te staan bij de kosten. Want die gaan verder dan alleen de aanschafprijs. Het bezitten van zo'n prachtige machine is een voortdurende financi�le verantwoordelijkheid.

Verborgen kosten van je droomauto

Autoverzekering
Het verzekeren van een sportauto is flink duurder dan het verzekeren van een klassieke gezinsauto. Vanwege de hoge waarde en het verhoogde risico op schade door de kenmerken van deze auto, liggen de verzekeringspremies vaak aanzienlijk hoger dan bij een standaard voertuig. Je hebt de keuze uit een WA-, een WA+- (beperkt casco) of een allriskverzekering (volledig casco), afhankelijk van de dekking die je wenst. Enkel de WA-verzekering is verplicht. Het is bij een dure sportauto aan te raden om te kiezen voor een uitgebreidere autoverzekering die ook de schade aan het eigen voertuig dekt. Onthoud dat een meer uitgebreide dekking dan wel meer gemoedsrust biedt, maar tegelijkertijd ook in hogere maandelijkse kosten resulteert.

Wegenbelasting
De wegenbelasting is een andere onvermijdelijke kostenpost waar je rekening mee moet houden zolang het kenteken op jouw naam staat. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen, is afhankelijk van verschillende zaken. Onder andere het gewicht van je auto, de CO2-uitstoot en het type brandstof spelen een rol. Koop je dus een zware sportauto met een grote uitstoot? Dan zal je dat onvermijdelijk merken in je portemonnee.

Onderhoud, reparatie en apk-Keuring
Een sportauto vereist gespecialiseerd en regelmatig onderhoud om in topconditie te blijven. Van olieverversingen tot bandenwissels, de kosten zijn meestal hoger vanwege de duurdere onderdelen. Wellicht zal je ook een beroep willen doen op een gespecialiseerde garagehouder die andermaal wat duurder is. Ook zijn de reparatiekosten bij schade meestal aanzienlijk door de noodzaak van gespecialiseerde vaardigheden en onderdelen. Vergeet tot slot de verplichte apk-keuring niet, essentieel voor je veiligheid en die van anderen op de weg.

Parkeerkosten
Je pronkstuk wil je natuurlijk niet zomaar ergens in een achterbuurt parkeren. Veilige en soms prijzige parkeeropties, zoals priv�garages of bewaakte parkeerplaatsen, zijn vaak wenselijk om de risico's minimaliseren. Het gaat daarbij niet alleen om diefstal. Jongeren gaan soms aan de auto hangen of op de motorkap zitten om een leuke foto te maken. Ze kunnen hierdoor schade veroorzaken aan de autolak. De parkeerkosten vari�ren sterk en zijn onder andere afhankelijk van de locatie en de voorzieningen.

Rente bij financiering
Tenzij je het volledige bedrag direct kunt betalen, zul je waarschijnlijk naar financieringsopties kijken. Hierbij is de rente een belangrijke factor. Deze extra kosten over de looptijd van je lening kunnen aanzienlijk zijn, vooral bij een duurdere sportauto waar je wat meer voor moet lenen.

Registratiebelasting
Bij de aankoop van een nieuwe sportauto in Nederland kun je niet om de eenmalige registratiebelasting (bpm) heen. Deze belasting is gebaseerd op de CO2-uitstoot van je auto en gezien sportauto's vaak krachtige motoren hebben en meer uitstoten, kan dit bedrag hoog uitvallen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS