Formule 1 • MOTO GP

Veel spektakel bij races Yamaha R3 en R7 Cup op de Nürburgring

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 mei 2024 21:54

De coureurs van de Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 en R7 Cup hebben hun tweede wedstrijd verreden op de Nürburgring. In de R7 Cup was gastrijder Cedric Holme Nielsen in beide races de snelste en deed Nico Tücks met twee maal een tweede plaats de beste zaken voor het kampioenschap. In de R3 Cup was de spanning in beide races om te snijden. Timo Suos won de eerste race terwijl Viggo Mégard er in de tweede race met de winst vandoor ging.

Yamaha Racing Nürburgring


Nadat het seizoen werd geopend op het compacte circuit in het Franse Croix-en-Ternois konden de coureurs zich opmaken voor de tweede wedstrijd van het seizoen die op de Nürburgring in de Duitse Eiffel verreden werd. Voor een aantal coureurs was het uitdagende circuit met zijn vele hoogteverschillen nieuw maar met een vrije training, twee kwalificaties en een race op vrijdag én een warm-up en tweede race op zaterdag was er voldoende rijtijd om te wennen. Een aantal coureurs liet flinke progressie zien, maar helaas was er voor sommigen ook pech. Zo werd R3 Cup-coureur Maxim Westra door de pechduivel achtervolgd: hij zou de eerste race niet finishen en aan de tweede niet deel kunnen nemen. Viggo Mégard was op de Nürburgring ontketend. Hij zette in de R3 Cup tijdens de kwalificaties de snelste tijd op de klokken. In de R7 Cup was gastrijder Cedric Holme Nielsen in alle sessies de snelste. Zij zouden hun races vanaf polepositie mogen starten.

Yamaha R3


Yamaha R3 Cup powered by kicXstart

Viggo Mégard had in de kwalificaties de snelste tijd genoteerd voor leider in het kampioenschap Thije Ligtermoed en Lars ter Veld. Regerend R125 Cup kampioen Timo Suos zou vanaf de tweede startrij vertrekken met gastrijder Mitja Borgelt en Nyo de Vits naast hem. Yauri Crienen bezette de zevende plaats, en dat ze aan elkaar gewaagd waren bleek direct vanaf de start. Het brede asfalt van de Nürbrugring werd volledig benut en regelmatig werd er met zeven man breed op een bocht aangeremd. Helaas ging het na een aantal ronden mis nadat Mégard zich verremde en daarbij Ligtermoed niet kon ontwijken. De Vits raakte bij de crash betrokken en voor het drietal was de strijd helaas voorbij. De race werd met de rode vlag onderbroken en nadat machines en rijders van de baan waren geholpen werd de race herstart. Zonder het drietal was het Suos die het voortouw nam met Ter Veld en Borgelt aan zijn achterwiel. Het was echter gastrijder Dylan Czarkowski die als een duveltje uit een doosje naar voren kwam. Czarkowski, die een week eerder nog zijn eerste IDM Supersport300 race won, moest achteraan het veld starten maar kwam als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door. Omdat zijn motor niet conform het Cup-reglement is werd hij niet als winnaar gehuldigd. Suos won de race nipt voor Ter Veld. Borgelt werd derde.

In de tweede race herpakte Mégard zich. Samen met Ligtermoed trok hij het veld na de start direct uit elkaar. Ter Veld en Suos sloten aan en er ontstond een kopgroep van vier man. Het zag ernaar uit dat het gevecht om de winst in de laatste bocht pas beslist zou worden, maar een rode vlag in de laatste ronde zorgde ervoor dat het niet zo ver zou komen. De volgorde in de voorlaatste doorkomst was nu bepalend. Dat pakte in het voordeel van Mégard uit. Hij won de race voor Ter Veld en Ligtermoed.

Lars ter Veld stond twee keer op het podium en maakte een grote sprong in het kampioenschap.
“Ik zat in beide races dicht bij de winst. In de eerste race kwam ik door een matige exit uit de laatste bocht net iets te kort. Voor de tweede race had ik al een plannetje gesmeed voor de laatste ronde, maar de rode vlag gooide roet in het eten. Toch ben ik met in beide races een tweede plaats uiteraard zeer tevreden! Veel beter ook dan vorig jaar, toen ik op dit circuit door pech werd achtervolgd.”

Uitslag Race 1
1 Timo Suos
2 Lars ter Veld
3 Mitja Borgelt

Uitslag Race 2
1 Viggo Mégard
2 Lars ter Veld
3 Thije Ligtermoed

Yamaha R7 Cup powered by KicXstart
Cedric Holme Nielsen was in 2022 R3 Cup kampioen en reed vorig jaar de R7 Super Finale in Aragón. Dat hij de Nürbrugring goed kent bleek al direct bij de eerste trainingen waarin hij veruit de snelste was. Thuisrijder Nico Tücks, regerend R7 Cup kampioen Jaimy Deleersnyder en snelle nieuwkomer Loris Dekkers boekten flinke progressie in de kwalificaties en naderden de snelste rondetijd van Nielsen. De top zes op de starting grid werd gecompleteerd door Mauro Declercq en Yannis Raingard.

Yamaha R7 Cup


In de eerste race bleek dat Nielsen niet het achterste van zijn tong had laten zien. Hij reed al snel weg van zijn achtervolgers en scherpte zijn snelste rondetijd verder aan. Ook na de herstart was hij voor de concurrentie onbereikbaar en kwam na vijf ronden als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door. Tücks reed onbedreigd naar een tweede plaats, maar de strijd om de derde plaats tussen Deleersnyder en Dekkers bleef tot het laatst toe spannend. Het was Deleersnyder die de laatste podiumplaats nipt voor Dekkers wist te grijpen. De vijfde plaats was voor Raingard. Er was meer spannende strijd tot aan de finishvlag te zien, zoals tussen Adrien Leduc en Mauro Declercq om de vijfde plaats en tussen Ronald Beitler en Jens Blang om de zevende plaats.

De tweede race kende in de uitslag eenzelfde top vier, al was het verloop van de race anders. Nielsen was wederom direct vertrokken maar Deleersnyder, die in de eerste race langzaam op stoom kwam, had zich in de tweede race uitstekend herpakt. Hij reed in de beginfase op een tweede plaats met Tücks, Dekkers en een sterk rijdende Raingard achter hem. Tücks maakte zich los van de groep en zette in de eindfase met succes de aanval op Deleersnyder in, terwijl daarachter Dekkers zich langzaam maar zeker losreed van Raingard. Direct nadat de zwart-wit geblokte vlag voor Nielsen werd gezwaaid werden er rode vlaggen getoond. Declercq was onderuit gegaan op het moment dat hij aan zijn laatste ronde bezig was. Daardoor werd de eindstand een ronde teruggedraaid. Voor de top vier waren er geen verschuivingen: Nielsen won de race voor Tücks, Deleersnyder en Dekkers. De vijfde plaats was voor Raingard en Leduc completeerde de top zes.

Yannis Raingard reed voor het eerst op de Nürburgring en maakte iedere sessie behoorlijke stappen. De pas 16-jarige Fransman reed in 2022 voor het French Speed Team en vorig jaar in het Franse Objectif GP-kampioenschap op een Honda NSF250. Zijn talent is ook op de Yamaha R7 duidelijk zichtbaar.

“Ik leer de motor steeds beter kennen en mijn rijstijl erop aanpassen. De Nürburgring is weliswaar nieuw voor me, maar ik ben gewend aan grote circuits en aan het benutten van de slipstream van andere rijders. Ik ben tevreden over de progressie die ik door het weekend heen heb gemaakt en dat ik in de laatste race aansluiting vond bij de groep die voor de podiumplekken vocht. Wel jammer dat dit weekend tegelijk met de MotoGP in Le Mans viel, want het was traditie om daar naartoe te gaan. Maar het missen ervan was het me zeker waard!”

Uitslag Race 1
1 Cedric Holme Nielsen
2 Nico Tücks
3 Jaimy Deleersnyder

Uitslag Race 2
1 Cedric Holme Nielsen
2 Nico Tücks
3 Jaimy Deleersnyder

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS