DTM

VIDEO - Na DTM-overwinning van Lucas Auer op zaterdag: superspannende titelbeslissing op zondag

Uitgegeven door Peter Vader • 8 oktober 2022 17:38

Hockenheim - De DTM staat zondag voor een flitsfinale: met zijn overwinning in de race van zaterdag heeft de Oostenrijker Lucas Auer het gat naar kampioenschapsleider Sheldon van der Linde verkleind tot slechts twee punten. In de WINWARD Mercedes-AMG pakte Auer poleposition en vierde uiteindelijk zijn tweede overwinning van het seizoen. De Zuid-Afrikaan Sheldon van der Linde zag zijn kansen al slinken toen hij na een regelovertreding van zijn Schubert Motorsport-team in de kwalificatie werd teruggeschoven van de zesde naar de 16e plaats. Maar de 23-jarige BMW-fabrieksrijder stormde in een bewogen race naar de tweede plaats. De derde plaats op het podium op de DTM Hockenheimring powered by AUDI ging naar tweevoudig DTM-kampioen Marco Wittmann (GER) in de Walkenhorst BMW. "Het was een zware race en ik ben blij dat niemand ernstig gewond is geraakt bij de ongelukken", aldus Lucas Auer. "Het waren heel close gevechten met Marco Wittmann en ook met Dev Gore op het einde. Maar ik ben heel blij."

null
Lucas Auer in de #22 WINWARD Mercedes-AMG won zaterdag een bewogen DTM-race op Hockenheim en verkleinde het gat naar kampioenschapsleider Sheldon van der Linde tot twee punten © DTM voor de beslissende race op zondag

Zware ongelukken, geen letsel
De 15e en voorlaatste race van het seizoen, tevens de 100ste DTM-race op de Hockenheimring, werd niet alleen gekenmerkt door het titelgevecht, maar ook door ongelukken die resulteerden in twee safety car-fases en een raceonderbreking. Al in de startronde spinde Arjun Maini van de baan in de HRT Mercedes-AMG en raakte hij achterwaarts de vangrail. De Indiër zette daarmee de eerste safety car-fase in gang. Na de herstart volgde het volgende ongeluk in de eerste bocht, waarbij Rolf Ineichen (SUI, GRT Lamborghini), zijn teamgenoot Clemens Schmid (AUT) en Marius Zug (GER, Attempto Audi) betrokken waren. In dezelfde ronde kwamen Thomas Preining (AUT, Team Bernhard Porsche) en David Schumacher (GER, WINWARD Mercedes-AMG) met elkaar in botsing, evenals Ricardo Feller (SUI, ABT Audi) en Dennis Olsen (NOR) op enkele meters achterstand, waarbij de SSR Porsche zelfs vlam vatte. Na controle van de betrokken coureurs in het Medisch Centrum werden Schumacher, Olsen en Ineichen naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht voor verder onderzoek, dat ze even later konden verlaten. Schumacher start zondag in ieder geval niet omdat zijn Mercedes-AMG niet op de weg te repareren is.

Nog vier titelkanshebbers
Naast Sheldon van der Linde met 149 punten en Lucas Auer met 147 punten hebben ook drievoudig DTM-kampioen René Rast (GER, ABT Audi, 128) en Mirko Bortolotti (ITA, GRT Lamborghini, 121) zondag een mathematische kans op de titel. De race start om 13:30 CEST. Rast kwam als vijfde over de finish achter de Amerikaan Dev Gore, die de race in de Rosberg Audi tot kort voor het einde na een zeer vroege pitstop had geleid, terwijl Bortolotti (Grasser-Lamborghini) zevende werd achter de Oostenrijker Philipp Eng (Schubert BMW).

null
Podium: E. Lingemann (Mercedes-AMG Team WINWARD), S. van der Linde, L. Auer, M. Wittmann (l-r)

Sheldon_van_der_Linde_Schubert_BMW
Start zondag de 16e en laatste DTM-race van het seizoen als leider van het klassement: Sheldon van der Linde (RSA) in de Schubert BMW

DTM Hockenheimring powered by AUDI uitslag race 1 zaterdag

DTM logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!