DTM

VIDEO - Historische raceauto's uit het DRM-tijdperk op de Red Bull Ring: Ford voor BMW en Porsche

Uitgegeven door Peter Vader • 25 september 2022 10:01

SPIELBERG - Het was geen overwinning als alle andere. De Ford Zakspeed Capri Turbo vloog vrijdag in brand in de training, maar na een nachtdienst en uitgebreide inkoop van onderdelen vierde Peter Mücke een superieure triomf in de DTM Classic DRM Cup-race van zaterdag op de Red Bull Ring. Maar niet alleen Peter Mücke spetterde van vreugde met de obligate champagne, maar ook de Zwitserse BMW M1-coureur Michael Kammermann en Porsche-coureur Michael Hess, die het podium vervolledigden op de tweede en derde plaats. Ford voor BMW en Porsche – drie merken die in de jaren zeventig vorm gaven aan het toenmalige Duitse racekampioenschap (DRM), dat een jaar geleden een opmerkelijke opleving beleefde in Stiermarken. Op dezelfde locatie blikt de nieuw geïntroduceerde DTM Classic DRM Cup terug op een succesvol eerste seizoen.

DTM_Classic_startveld_Spielberg
Een jaar na het pilotevenement: DTM Classic DRM Cup met indrukwekkend startveld op de Red Bull Ring

"Het was de moeilijkste overwinning tot nu toe", bevestigde Peter Mücke. Tot vier uur 's nachts was zijn BWT Mücke Classic-team bezig met de Zakspeed Capri om de schade van de brand in de motorruimte te herstellen. Peter Mücke zelf reed vrijdagavond meer dan 500 kilometer om dringend benodigde reserveonderdelen aan te schaffen. "Er was geen sprake van opgeven! Het was een zware weg, maar het was het waard", zegt de 75-jarige uit Berlijn-Altglienicke. "Met slechts 0,9 bar boostdruk had ik echter weinig vermogen", zei Peter Mücke over een probleem met de boostdrukregeling die hem vertraagde in de kwalificatie en ook in de race. Vanaf een ongebruikelijke elfde startpositie schoof hij tijdens de eerste ronde van de race op naar de tweede positie, waarbij hij de BMW M1 Procar van Michael Kammermann inhaalde, die lange tijd de enige leider was geweest. Deze inhaalbeurt was elf minuten voor de geblokte vlag viel en uiteindelijk won Mücke met meer dan een minuut voorsprong. Met de BMW M1, een van de vier op de indrukwekkende grid, had de Zwitser Michael Kammermann de beste tijd in de kwalificatie neergezet, voor de Oostenrijker Erich Petrakovits met een andere Groep 5 Capri en zijn landgenoot Michael Steffny in Groep 5-320 uit het tijdperk van het BMW Junior Team met Manfred Winkelhock, Marc Surer en Eddie Cheever.

Peter Mücke BWT Mücke Classic-team Zakspeed Capri
Peter Mücke won weliswaar, maar tot vier uur 's nachts was zijn BWT Mücke Classic-team bezig om de Zakspeed Capri gereed te krijgen

"De race was echt leuk. Ik was echter verrast dat ik zelfs op de derde plaats het podium haalde", was Michael Hess zichtbaar tevreden dat hij uiteindelijk het duel tussen twee Porsche 911 RSR en Edgar Salewsky had gewonnen. Ronny Scheer had eindelijk de weg vrijgemaakt naar het podium, omdat hij kort voor het einde zijn Procar-M1 op dat moment rijdend op de derde plaats, moest parkeren met een defect in de brandstoftoevoer. Daarachter volgde Jürgen Adi Schumann in de BMW 635 op de vijfde plaats, opnieuw gevolgd door het trio met Porsche-coureur Malte Müller-Wrede, BMW-rijder Steffny en Anton Werner in de Audi Quattro, die een levendige strijd voerden. In de DeTomaso Pantera (Groep 4) finishte Franz Straub de race over 25 minuten plus één ronde als negende, Wolfgang Kaupp volgde op de tiende plaats met zijn Opel Kadett C. Wie nog meer wil genieten van dit DTM Classic-gebeuren kan zondag zijn hart nog ophalen: de laatste race van het seizoen begint op zondag om 16:20 uur en wordt live uitgezonden door ServusTV en DTM TV (tv.dtm.com).

DTM_Classic_uitslag_race_1 zaterdag

Alleen voor de liefhebbers, want hij duurt een beetje lang: kijk naar de ruim 53 minuten durende video van de DTM Classic-race op zaterdag op de Red Bull Ring:



DTM logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS