Rally

VIDEO: Laat Mattias Ekstrom de gloriedagen van de Quattro weer herleven met de nieuwe Audi A1 Quattro...

Uitgegeven door Peter Vader • 8 maart 2021 12:40 • Print artikel

Wie herinnert zich niet de gloriedagen van Audi Quattro in de rallysport. Eerst met een aangepaste versie van de straatauto, de zogenaamde oer-quattro. Daarna kwam het absolute rallymonster, de korte Audi Sport Quattro S1. Bijna mooi van lelijkheid en mega succesvol. De grote Quattro-dagen krijgen nu een vervolg met een nieuw ontwikkelde Audi A1 van de laatste generatie. Niet een project van Audi zelf, maar een particulier initiatief van het nieuwgevormde EKS JC-team. Nog nooit van gehoord zult u denken. Dat klopt helemaal, want het team bestaat uit twee winnende teams van het FIA World Rallycross Championship - EKS en JC – en de crew van het EKS JC-team hebben nu hun nieuwe project gepresenteerd: de Audi A1 Quattro Rally2-auto.

Audi_A1_Quattro_EKS_JC_front

Passie voor rallyrijden
In 2014 nam EKS deel aan de FIA WorldRX met een in eigen huis gebouwde Audi S1 EKS RX. De quattro’s van Audi bleken te behoren tot de meest succesvolle rallycrossauto's van het moderne tijdperk. “Toen de nieuwe generatie Audi A1 werd geïntroduceerd, wisten we dat we er iets van wilden bouwen. En aangezien iedereen mijn passie voor rallyrijden kent, werd het al snel duidelijk dat we een rallyauto gingen bouwen ”, zegt Mattias Ekström, die onlangs deelnam aan de WRC Arctic Rally Finland.

Audi_A1_Quattro_EKS_JC_linksvoor

Alleen nog finetunen
EKS JC heeft in samenwerking met Rally Technic, een rallyautofabrikant uit Zuid-Afrika, de Audi A1 Quattro rallyauto gebouwd met behulp van de Rally2-kit. De auto is geheel ontwikkeld volgens de FIA-normen en komt in aanmerking voor deelname aan nationale en internationale wedstrijden. "Op dit moment is de auto volledig afgebouwd en klaar om ermee te racen, maar we zullen nog steeds werken aan het finetunen van de set-up", zegt Joel Christoffersson, EKS JC Team Manager. "We zullen beginnen met sneeuw- en grindspecificatietests en later in het jaar zullen we ons ook concentreren op asfaltspecificaties." De Audi A1 Quattro is een vierwielaangedreven rallyauto met een 1,6-liter turbomotor, die 263 pk produceert en is gekoppeld aan een sequentiële versnellingsbak met 5 versnellingen. “Voormalig FIA Junior WRC-kampioen Emil Bergkvist zal onze ontwikkelingsrijder zijn en we zullen in de nabije toekomst met onze testsessies beginnen. We zijn ook van plan om in het seizoen 2021 deel te nemen aan enkele lokale of internationale rally's ”, zegt Joel Christoffersson.

Audi_A1_Quattro_EKS_JC_side_A1

Veel quattro-potentieel
"Voorlopig is deze auto alleen voor ons eigen gebruik, maar als we tevreden zullen zijn met zijn prestaties, zullen we hem te huur of te koop aanbieden aan andere concurrenten", zegt Mattias Ekström. “We zijn erg blij om samen te werken aan dit project met EKS JC. De Rally2-kit biedt een unieke prijs-prestatiebalans voor concurrenten, maar in dit geval wordt hij ook gecombineerd met een legendarisch merk en een glorieuze bodykit”, zegt Chris Coertse, directeur van Rally Technic. Een mooi project met een legendarisch merk dat alweer decennia geleden furore maakte in het toenmalige wereldkampioenschap rally’s, de huidige WRC. De Audi A1 Quattro is een privé-project en wordt niet ondersteund door de fabrikant. Anderzijds heeft Mattias Ekström een grote staat van dienst met Audi, hij behaalde er twee DTM-titels (2004, 2007) mee, hij pakte vele overwinningen in het rallycross FIAWorldRX-kampioenschap met de speciaal ontwikkelde ‘kleine’ Audi A1 (de Audi S1 EKS RX) en won in 2006, 2007 en 2009 de Race of Champions, de prestigieuze autosportwedstrijd waarin de beste coureurs uit verschillende autosporttakken met elkaar de strijd aangaan. Potentieel genoeg dus rondom de nieuwe Audi A1 Quattro van EKS JC en ouderwets smullen voor een rally-liefhebber!

Mattias_Ekstrom_Audi_Red_Bull

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS