DTM

Tweevoudig DTM-runner-up Olaf Manthey is de eerste DTM Classic Cup-titelwinnaar

Uitgegeven door Peter Vader • 10 oktober 2022 14:02

Hockenheim - In 1984 en 1985 werd Olaf Manthey tweede in de DTM in de Rover Vitesse. Nu heeft de inwoner van Bonn zijn succesverhaal voortgezet. De 67-jarige is de eerste titelwinnaar in de nieuw geïntroduceerde DTM Classic Cup voor toerwagens, voornamelijk uit de DTM. Tijdens de finale op Hockenheim kon Manthey in de BMW 635 CSi, die hij deelde met Jürgen Adi Schumann, de klassezege en de tiende plaats algemeen in de race van zaterdag heroveren, om daarmee de titel te bezegelen. Zijn ergste tegenstander, Marc Hessel, moest toekijken door een motorstoring. Zondag reed Manthey voor het eerst in een Audi 200 quattro, maar die moest hij vroeg aan de kant parkeren. "Er is niets gratis in de DTM Classic. Daarom geeft het veel voldoening als je op mijn leeftijd de concurrentie nog steeds kunt bijbenen", aldus Manthey blij. "DTM Classic is een geweldig idee. Het toont de unieke geschiedenis van de DTM en genereert het hoogste niveau van emotionaliteit." Dit wordt ook bevestigd door de finish met vijf merken in de top vijf plaatsen: Mercedes, Opel, Ford, BMW en Audi.

DTM Classic Cup Hockenheim groot startveld

Onder keizerlijk weer beleefden de toeschouwers zondag ook een interessante race met levendige positiegevechten. Net als op de vorige dag behaalde Rudolf Schöllhorn een superieure overwinning in de hels klinkende Mercedes C-Klasse uit de DTM van 2008. "Dat was een perfect weekend, het wordt er niet beter op. Ik heb geen fouten gemaakt en het was erg leuk. De flair bij de DTM Classic is echt heel mooi", aldus Schöllhorn. De Opel Calibra 2.5 V6 4x4, in 1996 bestuurd door voormalig Formule 1-wereldkampioen Keke Rosberg, hield opnieuw stand over de 16 ronden durende afstand, maar dit keer bestuurd door Ronny Scheer uit Dresden. "De Calibra loopt geweldig", bevestigde Scheer, aan wie Stefan Mücke een goede champagnedouche gaf. De ex-DTM-coureur, die zaterdag ook tweede werd in de Calibra, nam zondag de Ford Sierra Cosworth RS500 over van Scheer. "Dat was erg vermoeiend, maar maakt ook veel plezier met deze auto, die veel vermogen heeft maar weinig grip", meldde Stefan Mücke.

DTM Classic Cup Hockenheim Mercedes

De Canadees Bruno Spengler, die tien jaar geleden met BMW op Hockenheim DTM-kampioen was geworden, reed de BMW E36 STW vanaf de jaren negentig naar de vierde plaats voor Anton Werner in de Audi 200, Norisring-winnaar Gerhard Füller in de Opel Vectra STW en Nico Wittmann in de BMW M3 E30, de broer van DTM-zondagwinnaar Marco Wittmann. Opvallend was het verhaal achter de achtste plaats van Michael Schneider, wiens Ford Sierra Cosworth RS500 's nachts door het voormalige DTM-team Ringshausen van het Westerwald naar Hockenheim werd gebracht, als vervanger van de Sierra die zaterdag moest opgeven. Markus Reich (AUT) in de Audi A4 STW en Jürgen Adi Schumann in de BMW 635 CSi maakten de top tien compleet. Het duel om de posities 12 en 13 van Albrecht Kainzinger en Peter Zimmermann, dat vele ronden duurde, was uiterst vermakelijk.

DTM Classic Cup uitslag race zondag

DTM logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS