Autosport NL • DRDO

Tom van der Zwet toont opnieuw zijn talent in de autosport, weer podiumplek

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juni 2019 01:14 • Print artikel

ZANDVOORT – Autocoureur Tom van der Zwet heeft zijn sublieme debuutrace in het DRDO-kampioenschap woensdag een passend vervolg gegeven. Op het circuit van Zandvoort werd het negentienjarige talent uit Wassenaar ook tijdens de tweede ronde in beide races tweede. Wat zijn prestatie des te knapper maakte, was dat hij zijn BMW 240i op oude banden richting de finish stuurde.

Autocoureur Tom van der Zwet

“Ik heb er voor mijn gevoel weer het maximale uitgehaald”, zei Tom, die ondanks zijn fraaie resultaat niet echt tevreden was. “Twee keer tweede is niet wat ik wilde. Natuurlijk wil ik eerste worden. Ik reed met dezelfde set banden als de vorige keer. Ik merkte in de laatste race wel dat de banden ver heen waren. Ik begon alle kanten op te glijden, mijn tijden werden slechter en het werd steeds moeilijker onder controle te houden. Je wordt er wel een betere coureur van als je niet elke keer op nieuwe banden gaat.”

En daar was het zijn teambaas Davy Lemmens van DayVtec precies om te doen, weet ook Tom. “Davy is heel veel bezig met mij als coureur beter te maken zodat ik zo snel mogelijk zoveel mogelijk stappen zet. Steeds op nieuwe banden rijden, daar leer je als coureur niet zoveel van. Dat de auto op oude banden eerder wegglijdt, is goed voor de autobeheersing om daarmee uiteindelijk harder te gaan. Zo kun je steeds dichter op de limiet van de auto rijden.”

Hoewel hij na jaren in de kartsport tot dusver pas twee wedstrijden in een auto heeft gehad, begint Tom zich al ‘comfortabel’ te voelen in een auto. “Het aanpassen van kart naar auto ging redelijk vanzelf. Het was in het begin even wennen. Zo moest ik leren voelen hoe je het maximale uit de band kunt halen. Maar dat ging tijdens de eerste ronde van het kampioenschap al goed. Ik kan steeds beter mijn gang gaan. Ik heb de auto nu goed onder controle. En het blijft natuurlijk fantastisch om met die auto te mogen rijden. De BMW is een heel goede auto.”

Bovendien wordt Tom dankzij de autosport een nog betere coureur. Vooral omdat racen in een auto totaal anders is dan in een kart, zo heeft de snelle Zuid-Hollander ervaren. “Daardoor ontwikkel je je een stuk sneller. Het rijdt heel anders. Door het gewicht is het met een zware auto vaak wat moeilijker door de bochten te komen. Ik vind het mooi. Het is helemaal mijn ding, racen in een auto.”

 Tom van der Zwet toont opnieuw zijn talent in de autosport

Vooralsnog reed hij alleen nog maar races op het circuit van Zandvoort. Later dit jaar racet hij ook op de banen van Spa-Francorchamps en Assen. Natuurlijk kijkt hij uit naar wedstrijden op onbekende grond, maar vooralsnog vermaakt hij zich op de fameuze baan in de duinen. “Het is een hartstikke leuk circuit. Iconisch. Ik heb het idee dat het me goed ligt. Maar ik wel benieuwd naar anders circuits. Voor mij als coureur is het goed als ik meer banen ken en daar hard op kan gaan.”

In Zandvoort is Tom in ieder geval snel. Dat bewees hij donderdag wel tijdens de kwalificatie. Hij reed de snelste tijd voor zowel de eerste als de tweede race. “Ik heb zolang mogelijk geprobeerd Cor Euser achter me te houden, maar uiteindelijk was hij te snel. Hij is een heel ervaren coureur. Ik heb gezien hoe hij zijn aanval naar mij opbouwde. Daar leer ik van.”

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS