Autosport NL • DRDO

Autosport-debutant Tom van der Zwet heeft mooie gevechten met routinier Cor Euser in de DRDO-races

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 juli 2019 18:11

ZANDVOORT – Je kunt hem regelmatig noemen, en consequent snel en competitief. Want Tom van der Zwet werd tijdens de derde ronde van het DRDO-kampioenschap op Circuit Zandvoort na een mooie strijd met Cor Euser in beide races tweede. Eerder was de negentienjarige coureur uit Wassenaar in de Specials Plus-klasse ook al tweede geworden tijdens de eerste en tweede ronde van de titelstrijd. Maar achter Euser is dat geen schande...

Tom van der Zwet en Cor Euser

Knap is het zeker, zes tweede plaatsen in evenzoveel races. Tom was ook blij met zijn sterke optreden op het circuit van Zandvoort. Tegelijkertijd wordt het nu wel tijd dat hij in zijn BMW 240i ook een keer een race wint, stelde hij. Vooral ook omdat de winnaar van de zes races tot dusver ook steeds dezelfde was: Cor Euser. “Zoveel tweede plaatsen, dat begint wel een beetje vervelend te worden”, zei hij met een lach, wetende dat er zo'n 1000 autoraces verschil is tussen de debutant en de routinier.

Makkelijk was het dus niet voor Van der Zwet. Zijn team DayVtech had zijn auto echter opnieuw uitstekend geprepareerd. “Aan het eind van race twee reed ik zelfs de snelste tijd die ik ooit heb gereden met de BMW. Ik reed aan het eind van race twee ook dezelfde tijden als aan het begin van race één. Dat was goed.”

Omdat inmiddels overduidelijk is wie zijn grootste concurrent is dit seizoen, zocht Tom vooral het gevecht met Cor Euser. “Maar hij had een nieuwe auto meegenomen en die was heel snel, net zoals Cor zelf. We hebben leuke gevechten gehad, ik heb een aantal inhaalacties geprobeerd. Halverwege race één had hij wat problemen met het verkeer waardoor hij net een slechte exit uit de laatste bocht had. Ik had wel een goede exit waardoor ik hem kon uitremmen aan het eind van het rechte stuk.” Helaas voor Tom pakte Euser hem later terug en reed hij toch weer op P2.

Hoewel de uitslagen voor Tom steeds dezelfde zijn, heeft de talentvolle Zuid-Hollander het idee dat hij in de afgelopen zes races een stuk sterkere coureur is geworden. “Ik heb het gevoel dat ik Cor beter partij kan bieden. Ik denk dat ik steeds beter kan uitdagen met de ervaring die ik nu opbouw. In de tweede race heb ik vijf rondes aan kop gelegen. Ik merk ook dat ik de auto steeds meer kan pushen. Ik leer steeds beter de grenzen van de auto kennen. Door de oudere banden voel ik beter hoever ik kan gaan. Omdat het een leerjaar is, maakt het niet zoveel uit wat de resultaten zijn. Leren is het belangrijkst, maar natuurlijk wil ik graag winnen.”

Start DRDO met Tom van der Zwet met de witte BMW en Cor Euser in de zwarte Lotus op eerste startrij Zandvoort

Euser zelf had genoten van de duels met Tom. Hij was bovendien onder de indruk van de capaciteiten van de snelle Wassenaarder. “Tom komt net kijken, maar hij doet het goed. Hij heeft wel degelijk talent”, zei Euser. “Hij moet nog wat meer wedstrijdervaring krijgen met passeren en inhalen. Onder aan de streep heeft dat met begeleiding te maken, maar het kan best wat met hem worden in deze sport. Ik heb leuke gevechten met hem gehad. Hij is ook een sportieve rijder, dat is erg belangrijk. Wie weet wat er ooit van komt.”

Toms volgende races worden op 4 augustus op het circuit van Assen gehouden. Tot die tijd doet hij aan fitness om fit te blijven. Ook kruipt hij nog af en toe in een kart. Verder hoopt hij in Assen van tevoren nog een keer te kunnen testen. Tom kent de baan enigszins; hij testte er in de winter al eens. “Dat waren maar zeven rondjes, dus dat is nog niet echt veel. We gaan bekijken of we van tevoren er nog een keer kunnen gaan testen.”

Die zeven rondjes waren overigens wel al voldoende om een goede indruk van de baan te krijgen. “De eerste sector is best wel technisch met die lange doordraaier. Met een achterwiel aangedreven auto zal het wel even zoeken zijn waar de grens ligt. De baan heeft best veel snelle bochten, dus dat is ook leuk. Ik ga er redelijk neutraal en dan zie ik wel hoe snel ik bij de top kan komen.”

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS