Karting • Chrono

Tom van der Zwet dankzij mooie inhaalrace naar podium: "Het wordt een heel spannend seizoen!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 maart 2018 14:14

BERGHEM - Van zeven naar twee rijden in de finale van de tweede Winter Cup-wedstrijd: karter Tom van der Zwet, uitkomend voor Kuijer Racing, liet zondag op het circuit van Berghem zien dat hij een potje kan sturen en dat het komende seizoen één van de kandidaten om het podium is in de Rotax Max Senioren-klasse. De achttienjarige kartcoureur uit Wassenaar keek dan ook vol vertrouwen vooruit naar het NK dat over iets meer dan een week in Genk begint.

Tom van der Zwet Kuijer Racing

"Ik heb me in de finale goed herpakt", concludeerde Tom na zijn mooie inhaalrace, waarin hij de ene na de andere concurrent binnenhengelde. "De race had geen ronde langer moeten duren of ik had Willem-Jan de Loos (winnaar, red.) misschien nog kunnen pakken." Op de finish zat hij er een halve kartlengte achter. In de slotfase was hij snel opgerukt en deed hij toch nog mee om de overwinning. En passant had Tom zo overtuigend gedemonstreerd dat het met zijn snelheid dik in orde is.

Daarom was zijn resultaat in de prefinale, waarin hij als zevende was geëindigd na van polepostion te zijn vertrokken, geen goede afspiegeling van zijn ware snelheid. Tom was teruggezakt naar de tiende plaats vanwege vuil op zijn banden en finishte uiteindelijk op de zevende plaats. "Het duurde heel lang voordat de banden terug op temperatuur kwamen", verklaarde hij. "Daardoor verloor ik veel plaatsen. Maar ik heb er in de finale het maximale uitgehaald in een best sterk veld."

Zijn ambitie voor het Nederlands kampioenschap (NK) van Chrono Karting, dat over iets meer dan een week begint op het circuit van Genk in België, liegt er niet om: kampioen worden. Op zich is dat een logische ambitie, want vorig jaar eindigde Tom derde bij de Rotax Max Senioren. Bovendien voelt de snelle coureur van Kuijer Racing dat hij er beter voorstaat dan ooit. "Ik heb in de winter veel met Kees (Kuijer, teameigenaar, red.) getraind. Daarom had ik dit resultaat wel verwacht. Er zijn natuurlijk altijd nog kleine verbeterpunten, maar daar blijven we aan werken. Ik leer bij Kuijer Racing nog altijd."

Ton van der Zwet op polepositie

Tom focust zich dit seizoen in principe alleen op het NK. Wellicht dat daar nog races van andere kampioenschappen aan worden toegevoegd, maar dat is op dit moment nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de talentvolle Zuid-Hollander dit jaar op het circuit van Zandvoort zijn racelicentie gaat halen. "Daarna ga ik kijken wat ik dan ga doen. Ik wil sowieso de autosport in. Toerwagens lijkt me heel leuk. Meer dan bijvoorbeeld formule-auto's. Ik wil uiteindelijk 24-uursraces gaan rijden en die natuurlijk ook winnen."

Eerst begint in Genk over een kleine tien dagen zijn NK-campagne. Het Belgische circuit ligt hem, al is het ook een baan die elke rijder door en door kent. Tom maakt zich geen zorgen, hij kent zijn kwaliteiten. Makkelijk zal het hoe dan ook niet worden in de sterk bezette Rotax Max Senioren-klasse. "Het wordt een heel spannend seizoen!"

Tom van der Zwet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Xeleration IT Services BV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS