Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Spectaculair Bentley debuut tijdens Supercar Challenge VRM Voorjaarsraces op CM.com Circuit Zandvoort

Uitgegeven door Peter Vader • 9 april 2022 08:51

Het nieuwe seizoen voor de Supercar Challenge brandt dit weekend - 9 en 10 april - weer los. De vooruitzichten zien er heel goed uit. In de diverse GT en Sport divisies loopt de spanning nu al op. Hoe wordt het podium verdeeld, wie zijn de kanshebbers en welke teams en rijders hebben hun zaken het beste voor elkaar? We gaan het vanaf vrijdag tot en met zondag op CM.com Circuit Zandvoort allemaal meemaken, dus vanmiddag en morgen is een ritje naar het duinencircuit te Zandvoort de moeite meer dan waard!

Bentley_Boda_Racing @ Mugello 1De Boda-Bentley @ 12H Mugello (foto: archief Bas Koeten Racing)

Nederlandse Bentley primeur!
Wat is er komend weekend dan zo bijzonder? De VRM Voorjaarsraces betekenen de primeur van de Bentley Continental GT3 met Bob Herber aan het stuur. Hij gaat deze spectaculaire GT komend seizoen de sporen geven in de Supercar Challenge. Bob Herber heeft zijn sporen in het GT-racen ruimschoots verdiend, met zijn Lamborghini Super Trofeo werd hij vorig jaar kampioen in de GT-divisie. Herber begint aan zijn 15e seizoen in de Supercar Challenge en is daar nog lang niet op uitgekeken. �In de Supercar Challenge heb ik het enorm naar mijn zin, dus die blijf ik wel trouw. Nu er in de GT-divisie een heel arsenaal krachtige BMW�s M6 mee gaan rijden, naast nog andere indrukwekkende racemonsters, wilde ik ook weer een nieuwe uitdaging. Ik ga de strijd dit seizoen daarom aan in Bentley Continental GT3�, verklaart Herber zijn overstap naar alweer een nieuwe raceauto. Herber�s nieuwe strijdwapen werd in december 2019 gebouwd door het gerenommeerde M-Sport. Een auto waarmee de Britse race engineer al veel indruk in de GT-wereld heeft gemaakt.

Bentley_Boda_Racing @ Mugello 2
De Boda-Bentley @ 12H Mugello (foto: archief Bas Koeten Racing)

Boda Racing gaat voor de GT-titel
De Bentley Continental GT3 is een auto met een perfecte balans met een grotendeels aluminium structuur. De auto is daardoor lichter dan je zou vermoeden. De motor is een nieuwe ontwikkeling van de beproefde 4,0-liter Bentley twin-turbo V8. Met een vermogen van 550 pk is hij weliswaar net zo krachtig als de Lamborghini Super Trofeo, maar met betere aerodynamica en een geweldig remvermogen verwacht Herber toch sneller te zijn dan afgelopen seizoen. In 2022 vormt Bob Herber met Daan Meijer het team Boda Racing. Beide rijders verschijnen met een nieuwe auto aan de start van seizoen 2022, waarin zij beide voor de titel in de GT-divisie zullen gaan strijden. Bas Koeten zorgt voor de technische begeleiding van de twee spectaculaire Britten van Boda Racing.

null
Bas Koeten (links) doet de technische begeleiding, Bob Herber (rechts) is coureur/eigenaar (foto: archief Bas Koeten Racing)

Debuut in Mugello
De Bentley van Bob Herber kreeg eind maart al zijn vuurdoop op het Italiaanse circuit van Mugello tijdens de 12H Mugello, onderdeel van de Creventic 24H SERIES. Het circuitdebuut van de Bentley van BoDa, gerund door Bas Koeten Racing, verliep nog niet zoals gewenst. Er waren problemen met het ABS en met de tractiecontrole, die het BoDa-team belemmerden. Toch leek een overall-overwinning er aanvankelijk best in te zitten. Na een vlot begin aan het begin van de race op zaterdagmiddag, werden de kansen op een goede klassering voor de Bentley Continental GT3 Nr6 met Bob Herber en eenmalige co-driver Marcel van Berlo, tenietgedaan door een lekke band linksachter in het laatste uur van de race. De fraaie Bentley eindigde daardoor op een onverdiende 23e plaats in de eindrangschikking, maar het enorme potentieel van de auto was in ieder geval wel aangetoond. Daarom loont het de moeite om komende zaterdag en/of zondag een bezoek te brengen aan CM.com Circuit Zandvoort, waar de oranje-zwarte, Nederlandse Bentley opnieuw in actie komt tijdens de VRM Voorjaarsraces van de Supercar Challenge. Veel kijkplezier in Zandvoort!

Bentley_Boda_Racing @ Mugello 3 P2 op eerste startrij 12H MugelloHet potentieel werd meteen aangetoond: P2 bij de startopstelling voor de 12H Mugello (foto: archief Bas Koeten Racing)

Een beetje geschiedenis
Bentley heeft een naam als chique automerk gereden door de �Rich & Famous�. Maar dit exclusieve karakter weerhoudt de Britse autofabrikant er zich niet van om zich ook op de circuits te profileren. Wereldberoemd zijn de �Bentley Boys�, een groep rijke Britse automobilisten die in de jaren twintig de Bentley -sportwagens van overwinning naar overwinning reden en de goede reputatie van het prestigemerk definitief vestigden op het wereldtoneel. Zij behaalden vier opeenvolgende overwinningen tijdens de 24 uur van Le Mans van 1927 tot 1930.

Bentley_Le_Mans_racer_photo_Peter_Vader_at_Monza
Na 73 jaar onderbreking was Bentley terug op Le Mans en won er met de Bentley EXP Speed 8 (foto Peter Vader @ Monza)

Terugkeer na 73 jaar
Na een lange periode van stilte rondom de raceactiviteiten van Bentley, keerde het merk in 2001 weer terug op de circuits met de Speed 8, ook wel Bentley EXP Speed 8 genoemd. Het is een LMP1-prototype waarmee in 2003 zelfs de 24 uursrace van Le Mans werd gewonnen. Omdat Bentley tot de Volkswagen Group behoort, was de basis van deze Speed 8 de al eerder in Le Mans succesvolle Audi R8. De Speed 8 betekende de terugkeer van Bentley in de racerij, na een afwezigheid van 73 jaar!

Bentley_Continental_GT3_at_Monza_photo_Peter_Vader
Bentley Continental GT3 @ Monza (foto Peter Vader)

Veel kijkplezier in Zandvoort
Maar moedermaatschappij Volkswagen wilde dat een racende Bentley meer verweven was met het dagelijkse leveringsprogramma. Zo ontstond de Bentley Continental GT3-raceauto, die in december 2013 debuteerde en anno 2022 wordt gereden door talloze succesvolle en prestigieuze teams van het luxe merk over de hele wereld. In 2018 onthulde Bentley Motorsport de opvolger van zijn inmiddels legendarische Continental GT3-raceauto. Die was lichter, dynamischer en zelfs krachtiger dan zijn meervoudig kampioenschap-winnende voorganger, het is de meest opwindende raceauto die ooit door Bentley is gemaakt, omdat hij nauw is gebaseerd op de meest geavanceerde straatauto van het bedrijf, de Continental GT. We gaan nu niet de niet de hele succesreeks van de Bentley Continental GT3 opsommen, als u de zoekfunctie gebruikt van deze RaceXpress-pagina dan krijgt u ze ��n voor ��n voorgeschoteld. E�n ding is zeker: de Nederlandse autosport is weer een hele bijzondere auto rijker, dus dit weekend een bezoek aan CM.com Circuit Zandvoort om deze auto in actie te zien, loont beslist de moeite. Veel kijkplezier in Zandvoort!

null
Bentley Continental GT3 @ Monza (foto Peter Vader)

Kijk ruim 5 minuten naar de YouTube-video van '19Bozzy92' om de Bentley Continental GT3 in actie te zien op het 'Autodromo Nazionale Monza' :Kijk ook iets meer dan 2 minuten naar de YouTube-video van 'DPCcars' en zie hoe de Bentley Motorsport-familie racet over de hele wereld met de Continental GT3:Als laatste een YouTube-video van bijna 2 minuten van de introductie in 2013 van de Bentley Continental GT3-racewagen tijdens het Goodwood Festival of Speed:null


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS