DTM

Spanning in titelrace groeit: DTM-leider Sheldon van der Linde focust op maximum aantal punten op Spa

Uitgegeven door Peter Vader • 9 september 2022 09:01

München/Francorchamps - Drie, twee, één en DTM-kampioen! Spa-Francorchamps is in het komend weekend van 9 tot en met 11 september de op twee na laatste stop van het uiterst boeiende seizoen 2022, de titelstrijd wordt merkbaar intenser. Als DTM-leider (110 punten) wil Sheldon van der Linde daar op dit moment niets van weten. "Ik ben niet gefocust op het kampioenschap, ik wil gewoon zoveel mogelijk punten winnen", zei de 23-jarige Zuid-Afrikaan van BMW Team Schubert Motorsport tijdens de gebruikelijke DTM-persconferentie. René Rast (GER), die in de ABT Audi onlangs op de Nürburgring terugviel naar de vierde plaats in het klassement (81) achter Mirko Bortolotti (ITA, 89) in de GRT Lamborghini en Lucas Auer (AUT, 85) in de WINWARD Mercedes-AMG, wil er alles aan doen om zijn titelkansen te behouden. "Het doel is om veel punten te scoren en alle titelrivalen achter me te laten."

DTM Spa 2022 Sheldon_vd_Linde_BMW_M4
Sheldon van der Linde

De twee Belgen hebben niets te maken met de strijd om de titel in het veld van 27 DTM-racewagens. Porsche-fabrieksrijder Laurens Vanthoor geeft onomwonden toe: "Dit is het zwaarste seizoen voor mij in lange tijd." De belangrijkste redenen hiervoor ziet hij in het feit dat het voor hem, voor zijn team SSR Performance en voor Porsche het eerste seizoen in de DTM is. "We hebben goede ingenieurs en we werken eraan om ons te blijven verbeteren", zegt Vanthoor, die zichzelf een duidelijk doel heeft gesteld: "Ik wil meer laten zien en zo hard mogelijk werken, om minstens één keer op het podium te staan." Teamgenoot Dennis Olsen (NOR) heeft dit al twee keer bereikt. Als het om Vanthoor gaat, is zijn thuiscircuit de beste plek hiervoor, hij vierde immers één van zijn grootste successen tijdens de 24 uur van Spa in 2014 samen met René Rast en Markus Winkelhock door de overall eindzege te behalen.

DTM Spa 2022 Esteban Muth
Esteban Muth

Voor zijn landgenoot Esteban Muth gaat het in de eerste plaats om de eerste punten van het seizoen ooit. "Mijn tweede seizoen is moeilijker dan het eerste, vooral in de kwalificatie hebben we het moeilijk. We moeten alles bij elkaar brengen, als dat samenvalt dan kan ik ook met de punten aan de haal." De 20-jarige lokale held put speciale motivatie uit de steun van prinses Delphine, die zijn Walkenhorst BMW opnieuw heeft voorzien van een artistiek kleurenschema. "Wedstrijden voor eigen publiek zijn altijd speciaal en de steun van prinses Delphine maakt het nog beter." Het nieuwe ontwerp van de #10 BMW wordt gepresenteerd op de vrijdag voor de start van de eerste vrije training op het circuit van Spa-Francorchamps.

DTM Spa 2022 Clemens Schmid Lamborghini GRT
Clemens Schmid

In de persconferentie waren alle vijf de coureurs het erover eens dat Spa-Francorchamps met 7,004 km het langste circuit op de DTM-kalender is, één van de beste circuits ooit is. "Spa is één van de beste circuits ter wereld", zegt Clemens Schmid (GRT Lamborghini). "Ik hou veel van Spa." Geen wonder, de Oostenrijker heeft al poleposition veroverd bij de 24-uursklassieker op de veeleisende berg- en dalbaan in de Ardennen. Laurens Vanthoor is er ook van overtuigd: "Dit circuit laat echt goede races toe. Het circuit is leuk voor ons coureurs en het wordt heel interessant." Terwijl Muth voor het eerst in de GT-racewagen op Spa rijdt ("Dit wordt een nieuwe ervaring voor mij."), testte drievoudig DTM-kampioen René Rast pas begin deze maand op de Ardense achtbaan. "In principe is de lay-out van de baan ongewijzigd, maar er zijn minder hobbels en meer grindbedden door nieuw geasfalteerde passages." En Sheldon van der Linde, die op Spa al samen met broer Kelvin op het podium heeft gestaan en net als op de Nürburgring nu ook graag een dubbele overwinning voor de twee broers op Spa wil vieren, zegt: "Dit is een old-school circuit dat erg leuk is."

DTM Spa 2022 Rene Rast
Rene Rast

Het feit dat races elf en twaalf van het seizoen (start op zaterdag en zondag om 13:30 CEST, live op ProSieben vanaf 13:00 CEST en in de online stream op tv.DTM.com) met vijf minuten werden ingekort tot 55 minuten plus één ronde verandert niets aan de strategie van de coureurs en teams. "We gaan vol gas van begin tot eind, zoals altijd", bevestigt Muth. Automobilisten maken zich meer zorgen over het weer. "We hebben de weersvoorspelling op onze radar, vooral zaterdag, en lijkt het te gaan regenen. Maar we hebben de afgelopen tijd al getest in de regen", zegt DTM-leider Sheldon van der Linde hierover, nadat hij zich goed voorbereid voelt op het soms verraderlijke Ardennenweer.

DTM Spa 2022 Laurens Vanthoor Porsche
Laurens Vanthoor

La Source, Eau Rouge, Raidillon, Blanchimont - dit zijn delen van het Belgische Grand Prix-circuit Spa-Francorchamps die respect en een zeker ontzag opwekken bij elke coureur. Ze zijn niet alleen beroemd, ze zijn vooral een echte uitdaging voor mens en machine. Wanneer de DTM in het weekend (9 tot 11 september) voor de zesde keer van start gaat in België, worden ook de DTM-sterren uitgedaagd. Spa-Francorchamps is een circuit waar rijvaardigheid en een gezonde dosis lef belangrijker zijn dan op de meeste andere circuits. Met een lengte van 7.004 kilometer is de Ardense achtbaan ook de langste baan op de DTM-kalender, geen enkele baan heeft een hoogteverschil van honderd meter.

Elk van de 27 DTM-toppers kent het circuit van Spa-Francorchamps. De beroemdste bocht ter wereld, de Eau Rouge, die adembenemende links-rechts combinatie in de dip, daarvoor de lange nadering vanuit de haarspeld La Source, dan de monumentale Raidillon-baanpassage - een van de grootste uitdagingen in de autosport. Vol gas of gewoon een beetje optrekken - dat is de vraag hier. Het Grand Prix-circuit, ten zuidoosten van Luik, niet ver van de Duits-Belgische grens, beschikt over een gedeeltelijk verhard circuit en – tot grote vreugde van de toeschouwers – een indrukwekkende nieuwe tribune van waaruit Eau Rouge en Raidillon het best kunnen worden bekeken.

Spa_Francorchamps_Overview_RX680
La Source, Eau Rouge, Raidillon, Blanchimont, wereldberoemde delen van het Belgische Grand Prix-circuit Spa-Francorchamps

België heeft bijgedragen aan het schrijven van DTM-geschiedenis sinds zijn debuut in 1984, via circuits, coureurs en teams. Na 2005 en 2020 heeft Spa-Francorchamps voor de derde keer een DTM-gastoptreden en hebben twee coureurs een thuisrace: Laurens Vanthoor in de SSR Porsche en Esteban Muth in de Walkenhorst BMW. Net als vorig jaar krijgt Muth steun van het Belgische koningshuis in Zolder. Prinses Delphine de Saxe-Coburg, dochter van de voormalige koning Albert II, creëerde een nieuw ontwerp voor de #10 BMW M4, die voor het eerst aan het publiek zal worden gepresenteerd bij de uitgang bij de start van de eerste vrije training op vrijdagmiddag om 12:15 uur.

DTM logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS