Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Spa-Francorchamps over 30 meter nieuw asfalt

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 juni 2021 22:51

Natuurgeweld op Spa-Francorchamps! Terwijl de volle velden van alle raceklassen zich op vorige week vrijdag opmaakten voor de Spa-Euroraces op het mooiste circuit ter wereld, zorgde een flinke wolkbreuk voor een enorme domper. Een modderstroom op het rechte eind richting Eau Rouge vernielde de baan zodanig, dat racen onmogelijk was. De organisatie kon daardoor niet anders dan het evenement stopzetten. Teleurstelling overheerste, maar iedereen die het natuurgeweld heeft gezien begreep dat er geen andere keuze was. Inmiddels is de baan hersteld.


De wolkbreuk duurde ongeveer een uur en toen de regen minder werd leek niets de voortzetting van de vrije trainingen in de weg te staan. Terwijl de auto’s van een andere raceklasse hun opwarmronde deden was op het rechte stuk voor de oude pitstraat te zien dat er tussen de vangrails door wat water de baan op sijpelde. Binnen de kortste keren nam het echter flink toe en toen het water en de modderstroom over een lengte van zo'n honderd meter de baan op gutste was de ravage compleet.

Het water en de modder drukte het wegdek op het rechte eind na La Source omhoog en aan de zijkant van de baan ontstonden grote spoelgaten. Bij de tunnel onder Eau Rouge kwam veel water te staan, waardoor gevreesd werd dat het wegdek instabiel zou worden.

De organisatie moest hierdoor besluiten dat de Spa Euroraces vanwege de onvoorspelbare risico's niet door konden gaan. Teleurstellend voor de organisatie, alle rijders en teams, maar wanneer de veiligheid van iedereen op en rond de baan niet gegarandeerd kan worden is het onverantwoord om door te gaan.

De gelatenheid bij alle aanwezigen op Spa-Francorchamps was voelbaar. Teleurstelling dat er niet geracet kon worden, maar bovenal begrip dat tegen dit natuurgeweld niets opgewassen is. Van 16 tot en met 17 oktober krijgen alle V-Max raceklassen echter een nieuwe kans om te racen op hun favoriete circuit.

Op zaterdagochtend is direct begonnen aan de inspectie en de herstelwerkzaamheden. Gelukkig bleek alles toch minder ernstig dan waarvoor in eerste instantie werd gevreesd. Inmiddels is de baan over een lengte van 30 meter opnieuw geasfalteerd en is het circuit nu weer veilig te gebruiken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS