Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Silverstone500: Yelmer Buurman samen met Ian Loggie ProAm kampioen in British GT 2020 met Mercedes-AMG GT3

Uitgegeven door Peter Vader • 9 november 2020 19:01 • Print artikel

Afgelopen weekend weliswaar geen Formule 1 maar wel een aantal interessante seizoensfinales van aansprekende race categorieën. In Duitsland werd op Hockenheim de DTM-titel vergeven, waarbij de Nederlander Robin Frijns zijn titelaspiraties helaas niet kon waarmaken. Op het andere Duitse circuit, Oschersleben, werd de titel beslist van de ADAC GT Masters-serie, maar ook daar konden de Nederlanders geen potten breken. Indy Dontje sloot het seizoen af met een negende plaats met 87 punten, bepaald geen slecht resultaat maar nog geen titel of podium. Waar zagen we de Nederlanders dan wel het hoogste treetje van het podium betreden? Juist, in Engeland. Op het circuit van Silverstone wist Yelmer Buurman op zondag de tweede plaats overall te veroveren in de slotrace van het British GT Championship, om daarmee het kampioenschap in de ProAm divisie binnen te slepen. De autocoureur uit Ubbergen reed dit seizoen met een opvallende groen-zwarte Mercedes-AMG GT3 van het ervaren RAM Racing en vormde een rijderscombinatie met Ian Loggie. Dat ze kampioen zouden worden, hadden de twee heren aan het begin van het seizoen ook niet kunnen vermoeden, maar ze flikten het wèl! Het principe van sponsor 'One step at a time' werkte het hele seizoen feilloos.

Yelmer_Buurman_Ian_Loggie_British_GT_ProAm_Champion_2020_Silverstone500null
Yelmer Buurman (rechts) en Ian Loggie konden na afloop van de Silverstone500 hun kampioenschap vieren in de ProAm-divisie van het 'Intelligent Money British GT Championship 2020'

Yelmer Buurman maakte tijdens de eerste vrije training al duidelijk dat hij op het oorlogspad was, door het rijden van de snelste ronde. Zijn rondetijd van 1:58.174 reed hij al in een vroeg stadium en daarmee overtrof hij de tijden van de eerste vrije training, en dat duidde er al op dat deze editie van de Silverstone500 één van de snelste ooit zou worden. Adam Christodoulou’s record van 1m59.095s tijdens de kwalificatie in 2018 is de officiële snelste Britse GT-ronde ooit op het Silverstone Grand Prix Circuit, maar Yelmer Buurman zette de toon door deze tijd aanzienlijk te verlagen in de tweede vrije training, waarbij de hele Top-8 erin slaagde om in de 1m58s-rondetijden te duiken. Buurman reed zijn snelle ronde van 1: 58,174 al in zijn vijfde ronde, voordat hij de Nr6 RAM Racing Mercedes-AMG GT3 overhandigde aan teamgenoot Ian Loggie. Tijdens de race op zondag konden Buurman en Loggie uit het drukke verkeer blijven, maar goed ook als je de vele spins in ogenschouw neemt en het aantal momenten dat auto’s contact maakten. Het was echt ‘though racing’ in Silverstone, maar het weerhield de groen-zwarte Mercedes er niet van om de ProAm titel te pakken. Een raceoverwinning zat er net niet in, maar vanwege een uitstekende tweede plaats overall konden Yelmer Buurman en Ian Loggie wel het podium beklimmen en hun kampioenschap vieren.

Yelmer_Buurman_British_GT_ProAm_Champion_2020 tart Silverstone500
Spectaculaire start van de Silverstone500 met Yelmer Buurman vanaf P2 vertrokken in de groene Mercedes-AMG

Barwell Motorsport had ook de magie opnieuw gevonden, want Rob Collard en Sandy Mitchell waren in staat om met hun Lamborghini Huracan GT3 Evo een pole in de Blue Riband Silverstone 500 om te zetten in een overwinning op zondag, om daarmee tevens de titel van het Intelligent Money British GT Championship 2020 te veroveren.

Mercedes_Yelmer_Buurman_British_GT-ProAm_Champion_2020 RX foto Peter Vader
Na zijn titel in 2018 in de Blancpain GT Series Endurance Cup kon Yelmer Buurman afgelopen zondag zijn tweede titel afvinken: ProAm-kampioen in het British GT-kampioenschap!

Uitslag Silverstone500 van het 'Intelligent Money British GT Championship 2020', zondag 8 november 2020:

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS