Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Sensationeel Nederlands podium op stratencircuit van Jeddah

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 december 2021 09:56 • Print artikel

Na een zeer enerverende tweede sprintrace op het Jeddah Corniche Street Circuit heeft Bent Viscaal zijn tweede podiumfinish van het Formule 2-seizoen 2021 veiliggesteld. De 22-jarige coureur van het team Trident Racing reed op het stratencircuit in Saudi-Arabië vanaf de tweede startpositie naar een tweede plek aan de meet.

Bent Viscaal

Tijdens de eerste sprintrace op het Arabische asfaltlint had Viscaal zich knap naar voren geknokt. De jonge Nederlander vertrok na een ietwat teleurstellend verlopen kwalificatie vanaf de veertiende startplaats, waarop hij in de wedstrijd vier tegenstanders passeerde. Na afloop van de eerste krachtmeting kreeg één van de coureurs die voor Viscaal finishten een tijdstraf, waardoor de Tukker promoveerde naar de negende positie.

Vanwege de regel met de omgekeerde startopstelling, waarbij de top tien van de eerste sprintrace in omgekeerde volgorde aan de tweede sprintrace mag beginnen, leek het er in eerste instantie op dat Viscaal vanaf poleposition mocht vertrekken bij het tweede bedrijf. De promotie naar plaats negen zorgde er echter voor dat de Trident-coureur bij de tweede krachtmeting als tweede moest vertrekken.

Bij de start deed Viscaal direct een aanval op koploper Daruvala, waarbij de Indische rijder het Nederlandse talent over de kerbstones op de uitloopstrook drukte. Dankzij deze actie behield Daruvala de leiding en konden Piastri en Lundgaard zich tot overmaat van ramp langs Viscaal werken.

In het bloedhete Jeddah hield de Tukker het hoofd vervolgens koel, om na twee lange Safety Car-periodes het gevecht aan te gaan met Lundgaard en de achteropkomende Shwartzman. Meermaals lagen de drie rijders met elkaar in de clinch. Uiteindelijk bleek het racegogme van Viscaal doorslaggevend: de Nederlander liet Lundgaard een kuil voor zichzelf graven, waardoor de aanstaande IndyCar-coureur tegen een tijdstraf aanliep.

Omdat ook Daruvala, die zijn koppositie reeds was verloren aan kampioenschapsleider Piastri, door de wedstrijdleiding werd bestraft, werd de vierde positie van Viscaal omgezet in een prachtige tweede plek. De 22-jarige mocht voor de tweede keer dit seizoen de gang naar het erepodium maken en trakteerde werkgever Trident Racing daarmee op een volgende opsteker.

Het team, dat in de afgelopen twee seizoenen (2019 en 2020) gecombineerd slechts 29 punten scoorde en voor Viscaals eerste podiumplaats liefst vijf jaar lang geen positie op het ereschavot had veroverd, heeft nu definitief de weg naar voren teruggevonden. Dankzij de twaalf punten die Viscaal vanavond heeft gescoord, staat zijn teller over dit seizoen inmiddels op 34 stuks. Hiermee bezet de jonge Nederlander de veertiende plaats in het tussenklassement.

“Dat was een behoorlijk uitdagende wedstrijd!”, blikt Viscaal kort na afloop van de tweede sprintrace terug op het treffen in Jeddah. “Ik ben ontzettend blij met deze tweede plaats. Van tevoren zei ik dat een podiumplaats mogelijk moest zijn, maar dat moet je toch eerst even waarmaken. Trident komt van heel ver en iedere werknemer van het team heeft een aandeel in dit succes. Ik ben heel blij met de stappen die we gedurende dit seizoen hebben gezet. Het was niet altijd eenvoudig, maar sinds de zomerstop komt het onze kant op.”

“De race begon met een incident. Daruvala maakte zich behoorlijk breed, waardoor ik van de baan raakte en twee plaatsen moest afstaan. Ik denk het mijne van die actie, maar wil daar niet te lang bij stilstaan. De gevechten met Lundgaard en Shwartzman waren stevig en ik heb hard moeten werken. Dat resulteerde uiteindelijk in deze geweldige podiumfinish. Tijdens de eerste sprintrace voelde de wagen nog niet ideaal aan, waardoor we in de tussenpauze wat veranderingen hebben doorgevoerd. Deze werkten tijdens de tweede race perfect.”

“In de hoofdrace van zondagmiddag vertrekken we vanaf de veertiende plaats, wat het herhalen van deze prestatie natuurlijk flink bemoeilijkt. Desalniettemin denk ik dat we ook goede kansen hebben om een mooi resultaat over de streep te trekken. Top tien moet zeker mogelijk zijn, maar het heel houden van de wagen is hier het belangrijkste. Ik ga vannacht met een goed gevoel naar bed en ben van zins om morgen andermaal voor een goede show te zorgen.”

Het Formule 2-weekend in Saudi-Arabië wordt afgesloten met de hoofdrace. Deze start rond 15.25 uur (livestream) Nederlandse tijd, het is dan twee uur later in het Midden-Oosten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS